Συρτοκαλαματιανός

Είναι χορός της Ανατολικής Ρούμελης και συνοδεύεται συνήθως από τα τραγούδια Τα Ρίτσα και η Κοντούλα. Το συρτοκαλαματιανό αρχίζει με ρυθμό καλαματιανού σε αργό τέμπο και στη συνέχεια εξελίσσεται πιο γρήγορα και χορεύεται με ταχύτερο ρυθμό. Είναι ο χορός που χορεύουν οι βλάχοι και οι τσελιγκάδες. Ανάλογα με την περιοχή που χορεύεται παρουσιάζει μικρές παραλλαγές, κυρίως σταυρώματα αριστερά – δεξιά. Τα βήματα του χορού πάνε ως εξής:

1α):         Το αριστερό έρχεται με πήδημα και πατάει στη φορά, ενώ το δεξί έρχεται σε άρση, ελαφρά λυγισμένο πάνω από το αριστερό.

1β):         Το δεξί πατάει με τα δάχτυλα στη φορά σταυρωτά πάνω από το αριστερό.

2: Το αριστερό πατάει με τα δάχτυλα δίπλα στο δεξί

3:         Το δεξί πατάει με τα δάκτυλα στη φορά.

4α): Το δεξί έρχεται με πήδημα και πατάει στη φορά, ενώ το αριστερό έρχεται σε άρση, ελαφρά λυγισμένο πάνω από το δεξί.

4β): Το αριστερό πατάει με τα δάχτυλα στη φορά σταυρωτά πάνω από το δεξί.

5 : Το δεξί πατάει με τα δάκτυλα δίπλα στο αριστερό

6 : Το αριστερό πατάει με τα δάκτυλα στη φορά.

7 : Το δεξί πατάει με όλο το πέλμα στη φορά στη διάσταση. (Τα δάκτυλα του δεξιού και ο κορμός στρέφονται διαγώνια αριστερά).

8 : Το αριστερό πατάει με τα δάκτυλα πίσω από τη φτέρνα του δεξιού, ενώ ταυτόχρονα το αριστερό ανασηκώνεται από το έδαφος, πίσω.

9 : Το δεξί πατάει με τα δάκτυλα μπροστά, στη θέση του, ενώ ταυτόχρονα το δεξί ανασηκώνεται απ’ το έδαφος, πίσω.

10: Το αριστερό, που βρίσκεται σε άρση πίσω, πατάει με όλο το πέλμα αντίθετα στη φορά του κύκλου, σε διάσταση. (Τα δάκτυλα του αριστερού και ο κορμός στρέφονται διαγώνια δεξιά).

11: Το δεξί πατάει με τα δάκτυλα πίσω από τη φτέρνα του αριστερού ενώ το αριστερό ανασηκώνεται από το έδαφος, μπροστά.

12: Όπως το 8.


Κύρια πηγή άρθρου:
 Αθανασίου Μπίκου, «Ελληνικοί Χοροί», Τρίπολη 1960

Συρτός στα τρία

Είναι χορός που έχει αργό τέμπο και απλά βήματα.Η ονομασία του προέρχεται από τα 3 βήματα που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση.Είναι χορός δημοφιλέστερος και χορεύεται σε πολλέςπεριοχές
(Αιτωλοακαρνανία–Θεσσαλία–Μακεδονία–Θράκη) από άντρες και γυναίκες.Ειδικά, στην περιοχή της Ρούμελης χορεύεται παρά πολύ και είναι και αυτός ιδιαίτερα αγαπητός σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί να χορευτεί και μόνο με τραγούδι, χωρίς την συνοδεία μουσικών οργάνων.Περιέχει περπατητά (αργά) βήματα που υπάρχουν και σε πολλούς άλλους χορούς και ολοκληρώνονται σε 6 μουσικά μέτρα). Αρχική θέση είναι και η λαβή των χεριών γίνεται από τις παλ άμες. Όμως σε ορισμένες περιοχές τον χορέυουν πιασμένοι από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες. Χορέυεται στα 2/4 (συχνά με το τραγούδι « Σαν πας Μαλάμω μ ́ για νερό) αλλά και στα 3/8 ή στα 6/8

Τσάμικος

Ανδρικός χορός, από τους πιο λεβέντικους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Θεωρείται όπως και ο Συρτός Καλαματιανός, πανελλήνιος χορός γιατί χορεύεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Το όνομά του το πήρε από την Τσαμουριά ή Τσάμικο της Ηπείρου. Λέγεται και «κλέφτικος"γιατί χορευόταν από τους κλέφτες την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Είναι ο πιο λεβέντικος χορός και διατηρεί και σήμερα τη λεβεντιά όπως αυτή εκφράζεται με τις πολλές και εντυπωσιακές φιγούρες, τα άλματα,τα χτυπήματα, τα ψαλίδια, τακαθίσματα κ.ά.
Ανάλογα με την περιοχή, συναντάμε διάφορες μορφές Τσάμικου.Το τσάμικο θεωρείται εθνικός χορός αλλά ο τρόπος που χορεύεται είναι διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή. Συνήθως είναι σε μέτρο 6/4.
Στη Ρούμελη χορεύεται από άντρες και γυναίκες. Ο χορός Τσάμικος χορεύεται σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια,πανηγύρια).
Στη Ρούμελη ο Τσάμικος χορός είναι ατόφιος και τελειοποιημένος, χωρίς καμιά παραποίηση. Θέλει τεχνίτη χορευτή, ρυθμό και βηματισμό στο ρυθμό του χορού, ακόμα και στα τσαλιμάκια, δηλαδή τις φιγούρες, οι οποίες γίνονται με ρυθμό και μέτρο και δείχνουν τη λεβεντιά του άντρα χορευτή και τη δύναμή του, όταν πρωτοχορευτής είναι άντρας, τη λυγεράδα, τη σεμνότητα και την ευπρέπεια της γυναίκας, όταν πρωτοχορεύτρια είναι γυναίκα. Τον Τσάμικο χορό, είτε άντρας είτε γυναίκα τον χορεύει, τον διακρίνει μια ψυχική ευαισθησία, ένα απόσταγμα του παλμού της καρδιάς και γι' αυτό δεν επιτρέπει καμία παραποίηση. Είναι περίτεχνος χορός και έχει δικό του κώδικα.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα