Ικαριώτικος


Ο παλιός είναι αυτός που παιζόταν παλαιότερα (και με τη λύρα και την τσαμπούνα) και η μελωδία του ήταν πιο απλή, με λίγες μουσικές παραλλαγές. Επίσης είχε και στίχους. Χορεύονταν σε κύκλους με τα χέρια δεμένα σταυρωτά και είχε απλό βηματισμό.

Ο νεότερος Ικαριωτικος είναι εξέλιξη του παλιού. Η μελωδία έχει εμπλουτιστεί και υπάρχουν αρκετές παραλαγές της πάνω σε κάποιο βασικό μοτίβο που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του νησιού (πχ. περαμαρίτικος). Οι παραλλαγές δεν είναι μόνο μουσικές, αλλά και χορευτικές (π.χ. αργός, τσαμούρικος κλπ.), όπου και σ' αυτή την περίπτωση οι διαφοροποιήσεις γίνονται ανάλογα την περιοχή και υπάρχουν και αντιστοιχίες με τις μουσικές παραλλαγές. Οι δεξιοτέχνες του βιολιού έχουν ο καθένας τον «δικό του» Ικαριώτικο, που σημαίνει ότι παίζουν με ιδιαίτερο τρόπο προσθέτοντας ο καθένας τα δικά του στολίδια. Μ' αυτό τον τρόπο ο Καριώτικος συνεχίζει κατά κάποιο τρόπο την εξελικτική πορεία του ακόμα και σήμερα. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχει τάση να τυποποιηθεί ο χορός σε μία - δύο παραλλαγές, μουσικές και χορευτικές, που είναι γνωστές σε ένα πλατύ κοινό κυρίως μη Ικαριωτών. Σίγουρα το ζήτημα απαιτεί περισσότερη έρευνα σε βάθος για να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον Ικαριώτικο.

Σούστα

Σούστα

 

 

 

 

 

 

Στου Πάπα το μπουγάζι

Στου Πάπα το μπουγάζι

Στου Πάπα το μπουγάζι, κάτω στην Ικαριά
μπρατσέρα κινδυνεύει, Παναγιά μου, μ' όλη τη σιρμαγιά

 

Γυρίζει τριγυρίζει λιμάνι για να βρει
στα κύματα παλεύει, Παναγιά μου, ν' αράξει δεν μπορεί

 

Δεν θέλω την μπρατσέρα ούτε τη σιρμαγιά
μα θέλω τους λεβέντες, Παναγιά μου, που 'ναι από την Ικαριά

Συμπεθέρα

ΣυμπεθέραΙκαριώτικο γλέντι στην εκπομπή της ΕΤ1 το αλάτι της γης - -ΡΙΤΣΑ ΠΟΖΙΟΥ:τραγούδι
-ΝΙΚΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ:βιολί
-ΗΛΙΑΣ ΜΑΥΡΙΚΗΣ:λαούτο
-ΠΑΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ:σαντούρι
-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ:τσαμπουνοφυλάκα
ΧΟΡΕΥΕΙ Ο ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟς ΣΥΛΛΟΓΟΣ ''ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΣ'' - - -Αποποίηση! Δεν έχω στην ιδιοκτησία μου τα δικαιώματα του βίντεο.Είναι μόνο για ψυχαγωγία - Όλα τα δικαιώματα ανήκουν στους παραγωγούς.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα