Ακριτκός ή Μπουφιώτικος

Γρήγορος χορός της Δ. Μακεδονίας που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες. Η ονομασία του προέρχεται από το χωριό Ακρίτα ή Μπούφι του Ν. Φλώρινας απ όπου προέρχεται.

 

 

 

Αλωνιώτικος (Ακρίτας-Ψαράδες)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΕΡΩΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΧορός που χορεύεται στα χωριά Ακρίτας και Ψαράδες Φλώρινας.

 

 

 

 

Ανθούλα

Χοροστάσι,

 

 

 

 

Από την Παράσταση του Χοροστασίου με τον τίτλο "Αλέξανδρος", (Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, 5 & 6 Ιουνίου 2010)

Αρραβωνιάσματα ή Μπουγατσάς ή Διπλός

Μακεδονικός χορός που χορεύεται συνήθως στην περιοχή της Φλώρινας από άνδρες και γυναίκες. Χορεύεται σε ζευγάρια με λαβή από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες και ελεύθερα μετ α χέρια στη μεσολαβή η γυναίκες, ενώ οι άνδρες σε αρμονική αντιμετάθεση. Τα βήματα του χορού είναι 8, τα οποία γίνονται εναλλάξ, αρχίζοντας μια φορά με το δεξί πόδι και μια φορά με το αριστερό.

Γκάιντα

 Γκάιντα

 

 

 

 

Φ.Σ.Φ."Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"
ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΧΟΡΟΥ

Ζάραμο

Χοροστάσι

Χορός της Χασαπιάς σε τοπική απόδοση. Λαβή από τους ώμους. Ο χορός αποτελείται από 6 κινήσεις που εκτελούνται σε τρία μουσικά μέτρα.

 

 

Λεβέντικος

Theatro Dora Stratou

Χορεύεται κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας από άνδρες και γυναίκες με λαβή από τις παλάμες, στην αρχή στρωτά και στη συνέχεια γ

 

 

Μπεράτικος ή Γεροντικός

Χορεύεται κυρίως από γέροντες στα Αλώνια της Φλώρινας. Είναι μεγαλοπρεπής και βαρύς χορός. Η λαβή είναι από τις παλάμες και με λυγισμένους τους αγκώνες. Τα βήματα είναι 12 τα οποία χωρίζονται σε τρία τεσσάρια.

Ομορφούλα

Από την Παράσταση του Χοροστασίου με τον τίτλο Μικτός κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα κάτω. Αποτελείται από 12 κινήσεις που εκτελούνται σε 6 μουσικά μέτρα.

 

 

 

Συμπεθέρα

Χοροστάσι, Γυναικείος κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα κάτω, τα οποία στην 9η κίνηση λυγίζουν στους αγκώνες και τεντώνουν πάλι στην 16η. Ο χορός αποτελείται από 16 κινήσεις που εκτελούνται σε 8 μουσικά μέτρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα