Αϊντίν (Φλάμπουρο)

Αντίπερα

Χοροστάσι 2014Χορός των Βλάχων περιοχής Σερρών .Χορεύετε από άνδρες και γυναίκες. Το κράτημα των χεριών είναι από τις παλάμες με τεντωμένα τα χέρια κάτω οι άντρες και αγκαζέ οι γυναίκες . Χορεύετε με συνοδεία τραγουδιού το οποίο τραγουδιέται αντιφωνικά, τραγουδούν ένα στοίχο οι άντρες και ένα οι γυναίκες.

 

 

Γερακίνα (Νιγρίτα)

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγιστιανών ΘεσσαλονίκηςΓυναικείος χορός που χορεύεται στη Νιγρίτα Σερρών. Την ονομασία του οφείλει στα λόγια του τραγουδιού που αναφέρονται σε μια όμορφη νέα, τη Γερακίνα. Σύμφωνα με την παράδοση η Γερακίνα, προσπαθώντας να αντλήσει νερό από ένα πηγάδι, έπεσε μέσα και δεν κατάφερε να σωθεί παρά τις προσπάθειες του αγαπημένου της. Η ιστορία έγινε θρύλος και με τον καιρό εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους χορούς

Ο χορός αποτελείται από τρία μέρη, και η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια κάτω. Στο πρώτο μέρος γίνονται 12 βήματα προς τα δεξιά, ενώ τα χέρια πηγαίνουν στον δεξί ώμο της προηγούμενης και το αριστερό ση μεσολαβή και 12 βήματα προς τ’ αριστερά, αλλάζοντας χέρια. Στο δεύτερο μέρος γίνονται δύο 6άρια με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου, ενώ στο 3ο μέρος γίνονται 22 κινήσεις επιτόπου, παλαμάκια και κινήσεις του κορμού αριστερά-δεξιά.

Δώδεκα χρονών κορίτσι (Βαμβακόφυτο)

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Μώλου

Ένα και ένα (Βαμβακόφυτο)

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών

Ζάμαντας (Πεντάπολη)

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος ΣερρώνΑφού τελειώσει η περιφορά των εικόνων όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία της Αστυνομίας. Ο χώρος αυτός τα πολύ παλιά χρόνια αποτελούσε το κέντρο (ακρόπολη) των γύρω οικισμών και εδώ βρισκόταν η κατοικία του άρχοντα της περιοχής [Μπεϊλίκ(ι)]. Στην πλατεία αυτή ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι που ανοίγει με το χορό του «Ζάμαντα» κατά τη διάρκεια του οποίου χορεύουν όλοι γέροι και νέοι και τελειώνει όταν κάποιος, συνήθως από τους προύχοντες φωνάζει: Αϊντε κάηκαν τ' αρνούδια (αρνιά). Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι με τους φιλοξενούμενους πρέπει να πάνε για φαγητό και το απόγευμα να συνεχίσουν το γιορτασμό.

Μπαϊντούσκα (Βαμβακόφυτο)

 Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Ορεινής ΣερρώνΟργανικός σκοπός από το Βαμβακόφυτο Σερρών που ονομάζεται "μπαϊντούσκα" ή ''παϊτούσκα''. Χορεύεται κυρίως σε παραλλαγές στην επαρχία Σιδηροκάστρου. Χορεύει η Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλλιθέας.
Χοροδιδάσκαλος, ο Βασίλης Καρφής

 

 

Ορμανλί (Βαμβακόφυτο)

Λύκειο Ελληνίδων Σερρών

Σελιανίκ (Σιδηρόκαστρο)

Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

 

 

 

 

Χαραλάμσκα (Ορεινή)

Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Ορεινής Σερρών

Χαραλάμσκα: κυκλικός χορός, σε τετράσημο ρυθμό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα