Η Σταμούλω ή Στάνκαινα (Αριδαία)

Μικτός, γυναικείος και αντρικός χορός, που χορεύεται στην περιοχή της Αριδαίας. Κυρίως γαμήλιος χορός που χορεύεται από τους νιόπαντρους και τους συμπεθέρους. Μπροστά χορεύουν οι άνδρες και ακολουθούν οι γυναίκες. Όπως πάρα πολλοί μακεδονικοί χοροί είναι διμερής χορός που αποτελείται από ένα αργό και ένα γρήγορο μέρος. Το αργό αποτελείται από 9 βήματα και η λαβή είναι από τους ώμους. Στο γρήγορο μέρος η λαβή αλλάζει και οι χορευτές πιάνονται από τις παλάμες

Σουλεϊμάν ή Σουλεϊμάνοβο (Έδεσσα)

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας -[Μαγγούτης 1975, 23] Εδεσσα: Ο Σουλεϊμάν ή Μακεδονικός Τσάμικος σε 3/8, είναι χορός κυκλικός που χορεύεται από άνδρας και γυναίκες εις όλον τον νομό μας. Αρχική θέσις η προσοχή, σύνδεσις των χειρών διά των ώμων. Αποτελείται από 4 μέρη, 6 βήματα των οποίων τα τρία πρώτα είναι αργά, ενώ το τέταρτον είναι γρήγορον. Ο Σουλεϊμάν αγκάς (αγάς) έζησε περίπου το 1800 έως 1870. Ητο ένας απλός, μετριόφρων αλλά πλούσιος αγάς. Είχε 12 τσιφλίκα, 2.000 πρόβατα τα οποία πωλούσε για να πάρει γυναίκα την Ελένη, αλλά δεν του την έδιναν. Ο μύλος ο οποίος ευρίσκεται σήμερον εις το Κιουπρί, εις την Εδεσσαν, ήτο περιουσία του. Περιγραφή των βημάτων και σχήμα με πέλματα. Λόγια του τραγουδιού "Ο Σουλεϊμάν είχε δώδεκα τσιφλίκια, τα τσιφλίκια τα πουλάει, την Ελένη να την πάρει. Η Ελένη λέει: Το κεφάλι δίνω, πίστη δεν δίνω...".


-[Λύκειον των Ελληνίδων LCGW 111, Α2] Νάουσα και Εδεσσα: "Του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμάνοβο)", οργανικό (3.50). Θανάσης Σέρκος (κλαρίνο), Βασίλης Βέλκος (νταούλι), Γιάννης Γευγελής (τρομπόνι), Γιώργος Δίγκας (τρομπέτα). Το κινητικό μοτίβο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Μήτραινας, του Μάρινε και λοιπών μελωδιών και είναι χαρακτηριστικό των χορών που χορεύονται στα χωριά της Επισκοπής Νάουσας: δύο βασικά κινητικά μοτίβα, άλλο για το αργό μέρος, άλλο για το γρήγορο και ακόμα αυτοσχεδιασμοί - για τον πρωτοσυρτή κυρίως - στο χώρο. Οι διαφορές που μπορεί κανείς να εντοπίσει από περιοχή σε περιοχή δεν είναι μεγάλες (Λευτέρης Δρανδάκης).

πηγή: http://www.dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_lhmma_gr.php?oid=E-DCBF3&ActionP=Play&mode=Med&Obj=T&eid=E-DCBF3&aa=1

Τρίτα πάτα

 Χορευτικός - Πολιτιστικός Όμιλος Ασωπίας Χορεύεται στην περιοχή της Αριδαίας, Νάουσας και Έδεσσας. Είναι κυκλικός ανδρικός χορός, με λαβή από τους ώμους. Στο χορό γίνονται διάφορα σχέδια. Ο πρωτοχορευτής αυτοσχεδιάζει και εκτελεί βαθιά καθίσματα και στροφές.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα