Ζαχαρούλα (Νάουσα)

Καρναβάλι Νάουσας 2013Ο χορός αυτός είναι ένας από τους πολλούς που έφεραν οι Βλάχικες ομάδες πληθυσμού κατά τις μετακινήσεις τους προς την περιοχή της Νάουσας. Είναι μικτός χορός που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε ξεχωριστούς κύκλους, (διπλοκάγγελο) ή και στον ίδιο κύκλο. Χορεύεται επίσης και χωρίς λαβή, ζευγαρωτά, σε κυκλικό σχηματισμό. Αποτελείται από τα εξής δύο μέρη:

ΜΕΡΟΣ Α΄

1: Γίνεται στρίψιμο της φτέρνας του δεξιού ποδιού κάτω, με σύγχρονη μικρή άρση και πάτημα του αριστερού ποδιού.

2: Όπως το 1.

3: Άρση του δεξιού μπροστά.

4: Πάτημα του δεξιού ποδιού κάτω στη θέση του

5 – 8 : Όπως το 1 – 4 με τα αντίθετα πόδια.

9 – 12 : Όπως το 1 – 4.

ΜΕΡΟΣ Β΄

1: Αναπήδηση στο δεξί πόδι, άρση και πάτημα του αριστερού.

2: Αναπήδηση στο αριστερό, άρση και πάτημα του δεξιού.

3: Αναπήδηση στο δεξί πόδι, άρση του αριστερού.

 4: Πάτημα του αριστερού δίπλα στο δεξί.

Μακεδονικός κλέφτικος

Είναι ένας από τους ωραιότερους Μακεδονικούς χορούς, που χορεύεται κυρίως στην περιοχή του Γιδά.

Μακρυνίτσα

Κοπέλες της Νάουσας ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά χορεύουν το χορό 'Μακρυνίτσα' στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου ΔημητρίουΓυναικείος χορός που χορεύεται ιδιαίτερα στη Νάουσα, κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Είναι από τους λίγους πένθιμους χορούς, αφού είναι συνδεδεμένος με τον χαλασμό της Νάουσας το 1822 και την τραγική θυσία των γυναικών που έπεσαν στα νερά της Αραπίτσας για να γλιτώσουν από την Τούρκικη αιχμαλωσία. Η λαβή των χεριών γίνεται από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες και βρίσκονται κοντά η μία χορεύτρια με την άλλη. Το μέτωπο του χορού είναι πάνα προς τη φορά.

 

Νιζάμικος

Χορευτικό Εργαστήρι Νέας ΙωνίαςΕίναι ανδρικός χορός της Νάουσας και χορεύεται με λαβή των χεριών από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγώνες. Η ονομασία του οφείλεται στους Νιζάμηδες, Τούρκους οπλισμένους φοροεισπράκτορες τους οποίους οι Ναουσαίοι προσπαθούσαν να εξευμενίσουν με το χορό αυτό και να γλιτώοουν το χαράτσι. Ο Νιζάμικος χορεύεται κάθε χρόνο στο καρναβάλι της Νάουσας με την ονομασία «Μπούλες και Γενίτσαροι».

 

Της Ανθίας (Ρουμλούκι)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

 

 

 

 

 ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΟΛΓΑ ΚΑΣΤΑΝΑ. ΑΡΓΟΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ.ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ''ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ''' ΚΑΙ ΤΟ Κ.Ε.Ρ.ΛΑ.Π ΑΓΚΑΘΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Η ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΠΑΤΜΟΥ.

Της Δημητρούλας (Ρουμλούκι)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΟΥ 'ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-[Μπάμπαλης 1990, 61] Ρουμλούκι: Της Δημητρούλας είναι γυναικείος κυκλικός χορός που το όνομά του οφείλεται στο ομώνυμο τραγούδι της περιοχής. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες χαμηλά όταν η κίνηση γίνεται προς τη φορά, και με λυγισμένους τους αγκώνες στο ύψος των ώμων όταν η κίνηση γίνεται με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου. Ο χορός αρχίζει με αργό πρώτο μέρος που έχει 12 βήματα και συνεχίζει με γρήγορο δεύτερο μέρος που έχει τα ίδια ακριβώς βήματα με τη διαφορά ότι γίνονται πιο γρήγορα

πηγή: http://www.dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_lhmma_gr.php?oid=E-71F05&ActionP=Play&mode=Med&Obj=T&eid=E-71F05&aa=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα