Αϊντίνκους ή Κουτσός (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο Αϊντίνκους ή Κουτσός είναι ο κατεξοχήν χορός της Νέας Βύσσας. Παλιότερα χορευόταν σε κλειστούς χώρους και μόνο από γυναίκες. Έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης σε γάμους, σε αρραβώνες καθώς και στους "μπάλους", οι οποίοι εξελίσσονταν σε κλειστούς χώρους, που ευνοούσαν τις αντικριστές χορευτικές φόρμες. Η ονομασία του χορού προέρχεται από τον τρόπο που χορεύεται. Εκτελείται ένα κουτσό βήμα στο δεξί πόδι από όπου και η ονομασία Κουτσός. Αϊντίνκους λέγεται πιθανότατα λόγω της προέλευσής του από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Σήμερα ο Κουτσός χορεύεται σε όλες τις χορευτικές περιστάσεις, τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες. Συναντιέται πάντα με οργανική μουσική και χορεύεται με τη Μελωδία "Κόνιαλη", γνωστή σε όλη τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο.

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Αντικριστός ή Καρσιλαμάς ή Τσιφτετέλι (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο Αντικριστός ή Καρσιλαμάς είναι ένας από τους βασικότερους χορούς τον οποίο χορεύουν οι κάτοικοι του χωριού τόσο στα διάφορα φιλικά και οικογενειακά γλέντια, τους λεγόμενους "μπάλους" όσο και σε κοινωνικές περιστάσεις, όπως είναι οι αρραβώνες, οι γάμοι και τα πανηγύρια. Οι χορευτές τοποθετούνται ο ένας απέναντι απ’ τον άλλο, από όπου και η ονομασία του χορού "Αντικριστός". Η λέξη "Καρσιλαμάς" κατά μία εκδοχή (Τυροβολά 2000:17) προέρχεται από το αρχαιοελληνικό "εγκάρσιος" ή "κάρσιος", που σημαίνει χιασμός. Κατά μία άλλη άποψη (Ρόμπου-Λεβίδη 1995:183), η λέξη "Καρσιλαμάς" είναι τουρκικό ουσιαστικό, που προκύπτει από το τουρκικό ρήμα karsilamak, που σημαίνει μεταβαίνω σε προϋπάντηση, υποδοχή. Υπάρχει και μία τρίτη ερμηνεία (Λουτζάκη 1994:186), σύμφωνα με την οποία, η λέξη "Καρσιλαμάς" προέρχεται από την λέξη "καρσύ", που στην τουρκική διάλεκτο σημαίνει απέναντι. Άλλη ονομασία με την οποία είναι γνωστός ο χορός σε μια μεγάλη μερίδα κατοίκων της Α΄ γενιάς του χωριού, είναι "Τσιφτετέλι".

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Αληγουρνός (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο Αληγουρνός χορεύεται σε όλες τις χορευτικές περιστάσεις συνήθως μετά από μια σειρά ποικίλλων μελωδιών 7σημου Συρτού. Εξαιτίας της γρήγορης ρυθμικής του αγωγής εκτελείται κυρίως από τους νέους σε ηλικία, ενώ οι γηραιότεροι αρέσκονται σε πιο αργούς χορούς. Η ονομασία του χορού προέρχεται από τη λέξη "αγλήγορα" που σημαίνει γρήγορα, τουτέστιν γρήγορος χορός. Το χορευτικό του μοτίβο μοιάζει με αυτό του 7σημου Συρτού με τη διαφορά ότι οι κινήσεις του χορού είναι ελαφρά πιο πηδηχτές. Οι νεότεροι κάτοικοι της Νέας Βύσσας ονομάζουν το χορό Συρτό-Συγκαθιστό και τον χορεύουν με έντονα πηδηχτές κινήσεις.

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Αμουλαρτός (Σαμοθράκη Έβρου)

Αντικριστός μικρασιάτικος χορός που συνήθως χορεύονταν από τους νέους.

Αράπικος ή Μαύρος χορός (Νέα Βύσσα Έβρου)

Η ιστορία αυτού του χορού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Περιγραφή του γίνεται και από τον Ξενοφώντα στο έργο του "Κύρου Ανάβασις". Ο Αράπικος ήταν αντικριστός μιμικός χορός, που χορευόταν σε κλειστούς χώρους. Τον χόρευαν μόνο άντρες στους γάμους και ορισμένες φορές στα καφενεία του χωριού, εάν τύχαινε και υπήρχαν μουσικά όργανα. Ο χορός εκτελούνταν από δύο μόνο χορευτές που τοποθετούνταν ο ένας απέναντι από τον άλλο. Ο ένας κρατούσε δύο μαχαίρια, ένα στο κάθε χέρι, και ο άλλος παρίστανε το αρνί. Ο χορός παρίστανε ένα είδος πάλης. Ο χορευτής που κρατούσε τα μαχαίρια τα χτυπούσε και επιτίθεντο στο χορευτή που παρίστανε το αρνί, εκτελώντας εξαιρετικά συγκεκριμένες κινήσεις. Ο άλλος χορευτής άλλοτε έμενε ακίνητος και απαθής και άλλοτε προσπαθούσε να τον αποφύγει μέχρι που ο χορευτής με το μαχαίρι του έκοβε το λαιμό και αυτός σωριαζόταν στο έδαφος. Στη συνέχεια ο χορευτής με τα μαχαίρια χόρευε γύρω από το σφαγιαζόμενο αρνί επιδεικτικά πανηγυρίζοντας το κατόρθωμά του. Έπειτα υποκρινόταν πως έκοβε τα μέλη του αρνιού και τα πουλούσε. Ο χορός αυτός σταμάτησε να χορεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Βαρύς Γίσσιος "Μπαρμπούνι ή Μπαρμπουνάκι" (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο χορός αυτός έπαψε να χορεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Όπως και ο Αντικριστός έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης στους "μπάλους", όπου ιδιαίτερη θέση κατείχαν οι αντικριστές χορευτικές φόρμες, αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι αρραβώνες και οι γάμοι. Ήταν αντικριστός χορός που χορευόταν σε κλειστούς χώρους και μονάχα από γυναίκες. Η ρυθμική του αγωγή ήταν αρκετά αργή, από όπου και η ονομασία του χορού "Βαρύς". 'Γίσσιος" λεγόταν γιατί χορευόταν "περπατητά", τουτέστιν χωρίς πολλά τσακίσματα.

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Βρακάδικος (Σαμοθράκη Έβρου)

Σμυρναίικος χορός, ο οποίος χορεύονταν από βρακάδες γεροντότερους. Από εδώ πήρε και το όνομά του.
Λένε μάλιστα ότι είναι και πολεμικός χορός γιατί όταν χορεύανε οι γέροντες, τραγουδούσανε σε στιλ αμανέ λέγοντας διάφορα λόγια-συνθήματα.

Γιάρ Γιάρ (Σαμοθράκη Έβρου)

Καθαρά τοπικός χορός. Πρωτοακούστηκε στη Χώρα από τα μεγάφωνα του τουρκικού στόλου την ημέρα της απελευθέρωσης της Σαμοθράκης. Οι Σαμοθρακήτες τον κάνανε εθνικό τους ύμνο και τον χορεύουνε έως σήμερα με ιδιαίτερο καμάρι.

Γίκνα

Γίκνα (Έβρος)

Γαμήλιος χορός που χορεύεται στη Θράκη, κύρια στην περιοχή της Ορεστιάδας, από άνδρες και γυναίκες. Την ονομασία του οφείλει στην μπογιά «κνα» με την οποία βάφουν οι γυναίκες τα νύχια τους. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες, τεντωμένα κάτω και εκτελούν κινήσεις μπρος – πίσω. Τα βήματα του χορού είναι 8, αλλά χορεύεται και με 12. Ο χορός χορεύεται και με διάφορους τρόπους εκτός από αυτόν που παρουσιάζεται εδώ

1α: Το δεξί πατάει προς τη φορά και συγχρόνως τα χέρια κινούνται τεντωμένα προς τα πίσω. 1β: Το αριστερό πόδι έρχεται και πατάει κοντα΄στη φτέρνα του δεξιού, ενώ τα χέρια κινούνται τεντωμένα προς τα εμπρός. 2: Το δεξί πόδι πατάει προς τη φορά και τα χέρια κινούνται τεντωμένα προς τα πίσω. : Το αριστερό πόδι περνά μπροστά από το δεξί και πατάει προς τη φορά. : Το δεξί πόδι έρχεται και πατάει κοντά στη φτέρνα του αριστερού. 4:  Το αριστερό πόδι πατάει προς τη φορά και τα χέρια κινούνται τεντωμένα προς τα πίσω.

: Με ένα πηδηματάκι πατάμε το δεξί πόδι δεξιά  με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου και τα χέρια έρχονται μπροστά με λαβή από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Με τη λαβή αυτή θα εκτελέσουμε τα υπόλοιπα βήματα. : Το αριστερό πόδι πατάει κοντά στο δεξί, ενώ το δεξί σηκώνεται λίγο από το έδαφος. 6 Το δεξί πατάει πάλι στη θέση του. :  Το αριστερό πόδι πατάει αριστερά σε μικρή διάσταση μετά από ένα πηδηματάκι. :  Το δεξί πόδι πατάει κοντά στο αριστερό, ενώ το αριστερό, σηκώνεται λίγο από το εδαφος. 8:    Το αριστερό πόδι πατάει πάλι στη θέση του.

Καλαματιανός (Σαμοθράκη Έβρου)

Χορός σε νησιώτικο στιλ, που είναι ο χορός των κεχαγιάδων. Χορεύονταν συνήθως στα ορεινά χωριά του νησιού.

Κασάπικος (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο Κασάπικος είναι χορός που χορεύεται τόσο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και στο δημόσιο χορό του πανηγυριού και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους άντρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίρνουν μέρος στο χορό και γυναίκες. Ωστόσο κάτοικοι της κοινότητας αναφέρουν ότι παλιότερα όταν τα όργανα "χτυπούσαν" Κασάπικο συνήθως οι γυναίκες σταματούσαν το χορό και χόρευαν μόνο οι άντρες, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Ο χορός μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’50 αποτελούνταν από δύο μέρη. Αργότερα παραμερίστηκε το δεύτερο μέρος και πλέον χορεύεται μόνο από λίγους καλούς χορευτές.

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Λαϊσιος (Νέα Βύσσα)

Λαίσιος Χορός ή Κουτσός Νέας Βύσσας Λαίσιος Χορός ή Κουτσός Νέας Βύσσας
ή Βυσσιώτικος Χορός Μπόσνας (1923) -
Η Παλαιά Βύσσα (εώς 1923) λεγότανε Μπόσνα, μετά το Αχυροχώρι ονομάστηκε Μποσνοχώρι και μετά Νέα Βύσσα. Η γυναικεία στολή της Νεας Βυσσας (που βλέπετε στο βίντεο) είναι μοναδική στην Θράκη και σε όλον τον κόσμο και χορεύετε μόνο από Βυσσιώτικα χορευτικά.

StefanosNeaVissa

Λημνιός (Σαμοθράκη Έβρου)

Χορός που μας έφεραν οι παλιοί Λημνιοί ψαράδες που εγκαταστάθηκαν στη Σαμοθράκη.

Μανταλένα (Σαμοθράκη Έβρου)

Τοπικός χορός από τους πιο παλιούς, ο οποίος ξαναανακαλύφτηκε τελευταία και που ακόμα ψάχνουνε να βρούνε την προέλευσή του. Ορισμένες πηγές λένε ότι μπορεί να είναι Κωνσταντινουπολίτικος χορός. Ίσως μάλιστα να προέρχεται και από τα αρχαία χρόνια.

Πηδηχτός (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο Πηδηχτός χορεύεται κυρίως στους γάμους. Τον συναντάμε είτε ως δρομικό χορό κατά την μετακίνηση από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης, οπότε οι χορευτές χορεύουν ελεύθερα και ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, είτε ως ζευγαρωτό χορό στους "μπάλους". Το όνομά του το πήρε από τον τρόπο εκτέλεσης του χορού, ο οποίος χορευόταν με πηδηχτά βήματα. Στους νεότερους κατοίκους του χωριού ο χορός είναι γνωστός ως "Συγκαθιστός".

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Πλατανήσιος (Σαμοθράκη Έβρου)

Τοπικός παλιός χορός. Χορεύονταν γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο δίπλα στην εκκλησία της Χώρας επί τουρκοκρατίας και μετά σε μεγάλες γιορτές και γάμους. Από τον πλάτανο πήρε φυσικά και το όνομά του.

Σουφλιουτάδα (Σουφλί Έβρου)

Σουφλιουτούδα Γυναικείος χορός που χορεύεται στη Θράκη κυρίως στο Σουφλί, όπου οφείλει και την ονομασία του. Η λαβή είναι από τις ζώνες ή από τις παλάμες σταυρωτά, με το δεξί χέρι κάθε χορεύτριας κάτω από το αριστερό της προηγούμενης. Χορεύεται με 8 ή 6 βήματα. Μπορούμε να διακρίνουμε το αργό μέρος όπου γίνονται τα βήματα στρωτά προς τη φορά και το γρήγορο όπου τα βήματα γίνονται πηδηχτά προς τη φορά και μπροστά – πίσω με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου.Αν χορεύουμε τον χορό με 8 βήματα τότε το κάθε μέρος αποτελείται από 4 8άρια σύνολο 32 βήματα και τον χωρίζουμε σε 3 μέρη.

Α΄ μέρος – Αργό.

1: Το δεξί πόδι πατάει δυνατά προς τη φορά. Πριν πατήσει χαμηλώνουμε λίγο το κεφάλι και συγχρόνως με το πάτημα γίνεται τάση του κεφαλιού προς τα πίσω.

2:  Το αριστερό βήμα προς τη φορά.

3:  Το δεξί βήμα προς τη φορά.

4:  Το αριστερό βήμα προς τη φορά.

5:  Το δεξί δεξιά στη διάσταση.

6:   Το αριστερό πόδι έρχεται κοντά στη φτέρνα του δεξιού και ακουμπά με τα δάχτυλα στο έδαφος, ενώ γυρίζουμε μέτωπο λοξά προς τ’ αριστερά.

7:  Το αριστερό πόδι πατάει αριστερά, στη διάσταση.

8:  Το δεξί πόδι έρχεται κοντά στη φτέρνα του αριστερού και ακουμπά με τα δάχτυλα στο έδαφος, ενώ συγχρόνως στρέφουμε λοξά προς τα δεξιά.

Συνολικά εκτελούμε τέσσερα 8άρια.

Β΄ μέρος – πηδηχτά προς τη φορά.

1 – 4 : Τέσσερα πηδηχτά βηματάκια προς τη φορά.

5:  Το δεξί πόδι προς τη φορά.

6:  Γίνεται αναπήδηση πάνω στο δεξί και άρση του αριστερού χαμηλά, κοντά στο δεξί, με μέτωπο λοξά προς τα δεξιά.

7:  Με το ίδιο μέτωπο, το αριστερό πατάει προς τα πίσω.

8:   Γίνεται μια αναπήδηση πάνω στο αριστερό και άρση του δεξιού χαμηλά, κοντά στο αριστερό.

Τα παραπάνω βήματα εκτελούνται συνολικά 4 φορές.

Γ΄ μέρος – Προς το κέντρο

Μ’ ένα οχτάρι όπως του Β΄ μέρους, ερχόμαστε κουλουριαστά προς το κέντρο του κύκλου. Πάλι με μέτωπο προς το κέντρο εκτελούμε το επόμενο 8άρι προς τα πίσω (ανοίγοντας πάλι τον κύκλο) και επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση. Τα δύο παραπάνω οχτάρια επαναλαμβάνονται συνολικά 2 φορές.

Σταυρωτός (Σαμοθράκη)

Σταυρωτός

Σύρτης που σέρνει το χορό:
Οι Σταυρωτοί χοροί χαρακτηρίζονται από εναλλαγή αργού και γρήγορου ρυθμού. Ο Μ. Δραγούμης κατέγραψε δύο σταυρωτους με παρόμοια μελωδία απ' όπου συμπληρώσαμε τους στίχους. Κατά τον Κ. Στεργίου τα δίστιχα αυτά τα τραγουδούσαν οι παρέες των γυναικών όταν επεξεργαζόντουσαν το μαλλί.

Συμπιθέρα χαβασού ή Συμπιθιρίτκους (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο χορός Συμπιθέρα χαβασού ή Συμπιθιρίτκους είναι εθιμικός χορός του γάμου. Τον χορεύουν το Σάββατο το βράδυ (την παραμονή του γάμου) τόσο στο σπίτι του γαμπρού όσο και της νύφης. Επίσης ο χορός αυτός συνοδεύει το έθιμο του "κνα". Το χορό ξεκινούν τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες. Για να μπει κάποιος μπροστά και να σύρει το χορό επιβάλλεται να βάλει λεφτά μέσα στο "τάσι" με τον "κνα". Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο χορός αποτελούνταν από δύο μέρη, που εναλλάσσονταν μεταξύ τους. Το πρώτο μέρος ήταν χορός στα "τρία" και το δεύτερο μέρος, που διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα, είναι χορός τύπου στα "τρία".

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Συρτός - Καλαματιανός (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο Συρτός (επτάσημος συρτός) χορεύεται σε όλες τις χορευτικές περιστάσεις εκτός από τα φιλικά και οικογενειακά γλέντια, τους λεγόμενους "μπάλους". Είναι ο χορός που ανοίγει όλες τις εκδηλώσεις και ο χορός που τις κλείνει. Ο χορός αυτός κατέχει ιδιαίτερη εκτίμηση στους γάμους. Επιπροσθέτως με το Συρτό χορεύουν και την πίτα, λίγο πριν τα στέφανα, τόσο στο σπίτι της νύφης, όσο και του γαμπρού. Στην περίπτωση του χορού στο σπίτι της νύφης, αυτός χορεύεται μόνο από γυναίκες και έχει τραγουδιστικό χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Συρτός - Σταυρωτός (Νέα Βύσσα Έβρου)

Ο Συρτός (Σταυρωτός) είναι χορός "στα τρία". Χορευόταν το απόγευμα κάθε Κυριακής -εκτός Σαρακοστής -, στην πλατεία της κοινότητας μόνο από γυναίκες. Συγκεντρωνόταν σε παρέες και άρχιζαν το χορό. Ο χορός αυτός είχε τραγουδιστικό χαρακτήρα και τραγουδιόταν αντιφωνικά χωρίς οργανική συνοδεία. Ξεκινούσαν το τραγούδι οι πρώτες μισές και συνέχιζαν οι επόμενες. Συνήθως είναι γνωστός με τα λόγια του τραγουδιού, όπως "Δυο πιδιά, καλά πιδιά", "Ντουντώρου" κ.α. Ο χορός σταμάτησε να χορεύεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

ΠΗΓΗ: Φιλιππίδου, Ε. (2010). Ανακυκλώνοντας την παράδοση:Ο χορός στη Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη:Δήμος Βύσσας.

Τριπάτης (Ορεστιάδα Έβρου)

Τριπάτης Χορεύεται στην περιοχή της Ορεστιάδας, σε ευθεία παράταξη με μέτωπο προς το κέντρο του κύκλου. Είναι μικτός χορός. Τα χέρια κινούνται μπρος - πίσω με λαβή από τις παλάμες και τεντωμένους τους αγκώνες. Ο χορός χωρίζεται σε 3 μοτίβα των 4 βημάτων το καθένα ως εξής:

1ο Μοτίβο

1α: Αναπήδηση στο αριστερό, με  άρση του δεξιού.

1β: Το δεξί στη συνέχεια  μπροστά από το αριστερό.

2α: Αναπήδηση στο δεξί, με  άρση του αριστερού

2β: Το αριστερό στη συνέχεια μπροστά από το δεξί.

3  : Όπως το 1 (α-β). 4  : Όπως το 2 (α-β).

2ο Μοτίβο

1: Αναπήδηση στο αριστερό πόδι προς τα πίσω με σύγχρονη άρση του αριστερού και εν συνεχεία πάτημα με μικρό βήμα προς τα πίσω.

2:  Αναπήδηση στο αριστερό πόδι προς τα πίσω με σύγχρονη άρση του δεξιού και εν συνεχεία πάτημα με μικρό βήμα προς τα πίσω.

3:  Όπως το 1.

4:  Αναπήδηση στο αριστερό πόδι, με σύγχρονη άρση του δεξιού, το οποίο εν συνεχεία ακουμπά με τα δάχτυλα μπροστά από το αριστερό.

3ο Μοτίβο

1: Πάτημα του δεξιού στη διάσταση

2: Αναπήδηση στο δεξί με σύγχρονη άρση του αριστερού.

3: Το αριστερό, αριστερά στη διάσταση.

4: Αναπήδηση στο αριστερό, με άρση του δεξιού.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα