Ζωναράδικος

Ζωναράδικος Ο Ζωναράδικος είναι παραδοσιακός χορός από τη Θράκη, που έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.Είναι μεικτός χορός (χορεύεται από άντρες και γυναίκες), κυκλικός, με μεγάλη διάδοση σε όλη τη Θράκη. Το όνομά του το οφείλει στο ότι , οι χορευτές , πιάνονται ο ένας από τον άλλον από τα ζωνάρια. Μπροστά μπαίνουν οι άντρες και ακολουθούν οι γυναίκες.
Σύμφωνα με τα ήθη παλιότερα, ο τελευταίος άντρας, που θα πιανόταν με την πρώτη γυναίκα του γυναικείου κύκλου για να σχηματίσουν έναν ενιαίο κύκλο χορού, έπρεπε απαραίτητα, να έχει συγγενική σχέση μαζί της.
Όταν η μουσική γίνει έντονη χορεύουνε μόνο άντρες σε ευθεία (και όχι κυκλικά όπως συνηθίζεται). Είναι γνωστός με διάφορες ονομασίες που δηλώνουν τον τρόπο που πιάνονται οι χορευτές (ζωναράτος), τον τρόπο που τον χορεύουν(ντούζκος=ίσια στρωτά), ή τσέστος (μικρά και σβέλτα βήματα). Ο ντούζκος και ο τσέστος χορεύεται από άντρες.

Καρσιλαμάς

Χορός με μεγάλη διάδοση (καρσί = αντίκρυ). Συνηθίζεται ιδιαίτερα στις γαμήλιες τελετές και διασκεδάσεις. Στην παραδοσιακή εκτέλεση του χορού, οι γυναίκες κρατούν μαντήλι από δυο διαγώνιες άκρες, με τεντωμένα ή λυγισμένα τα χέρια στους αγκώνες και κινούν τα χέρια δεξιά-αριστερά ή περιστρέφουν το μαντήλι κυκλικά στη μια κατεύθυνση, ώσπου να διπλωθεί» μετά αυτό ξεδιπλώνεται στην αντίθετη κίνηση.

Κουσευτός

Κουσεφτός ή Τρεχάτος Χορός Κουσεφτός ή Τρεχάτος Χορός
Στη θρακική διάλεκτο κουσεύω σημαίνει τρέχω και επειδή τα βήματα του χορού είναι τρεχάτα έτσι ονομάζεται Κουσεφτός.

Μαντηλάτος

Ομάδα Ελληνικού Λαικού Χορού του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλλιθέας Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες οι οποίοι κρατούν μαντίλια. Είναι αντικριστός χορός και γι’ αυτό λέγεται και καρσιλαμάς (καρσί = αντίκρυ). Χορεύεται κυρίως στους γάμους, όταν οι συγγενείς πηγαίνουν να πάρουν τη νύφη ή τον κουμπάρο για την εκκλησία. Τα βήματα του χορού είναι εξάρια. Τα χέρια κατά τη διάρκεια των βημάτων κινούνται ελεύθερα το ένα μπροστά και το άλλο πίσω, ή και τα δύο στην έκταση με ελαφρά λυγισμένους τους αγκώνες

1α: Κάνουμε μια αναπήδηση στο αριστερό πόδι με σύγχρονη άρση του δεξιού μπροστά λυγισμένο.

1β: Το δεξί πόδι πατάει σχεδόν στη θέση του, ενώ το αριστερό σηκώνεται λίγο.

2: Το αριστερό πατάει σχεδόν στη θέση του, ενώ το δεξί σηκώνεται λίγο.

3: Το δεξί πατάει προς τα εμπρός, σχεδόν στη θέση του.

4α: Κάνουμε μια αναπήδηση πάνω στο δεξί πόδι, ενώ το αριστερό έχεται προς τα εμπρός σε άρση λυγισμένο.

4β: Το αριστερό πόδι πατάει προς τα εμπρός, ενώ το δεξί σηκώνεται λίγο.

5: Το δεξί πατάει σχεδόν στη θέση του, ενώ το αριστερό σηκώνεται λίγο.

6: Το αριστερό πόδι πατάει προς τα εμπρός σχεδόν στη θέση του.

http://paroutsas.jmc.gr

Συγκαθιστός

Συγκαθιστός Ιδιαίτερα σημαντικός χορός, από άντρες και γυναίκες. Χορεύεται στους γάμους, όταν πηγαίνουν να πάρουν τη νύφη, επίσης σε πανηγύρια και άλλα γλέντια. Την ονομασία του οφείλει στο ότι το βήμα του χορευτή ημικάθεται μια στο δεξιό και μια στο αριστερό πόδι. Οι συγκαθιστοί σκοποί είναι πολλοί σε κλίμακες, τρόπους και αρχιτεκτονική μελωδιών. Χορεύονται κατά ζεύγη αντικριστά με μεγάλη ποικιλία χορευτικών σχημάτων και συνοδεύονται από ενθουσιώδη επιφωνήματα.

Μπαϊντούσκα

Λύκειο Ελληνίδων Δράμας: Μικτός κυκλικός χορός.

Λύκειο Ελληνίδων Δράμας:συμμετοχή στό 6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ΟΤΕ).
Δημοτικό Ωδείο Δράμας(25/10/2008)
Δάσκαλος:Δ.Γκίκας
Γκάιντα:Νίκος Παπαδημητρίου
Νταούλι:Κώστας Γεωργιάδης
Καβάλι:Κώστας Βλαχογιάννης

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα