Διαμάντω (Καρυά Λευκάδας)

Πρόκειται για χορό της περιοχής Καρυά της Λευκάδας, Είναι πηδηχτός που μοιάζει με το Τσάμικο, γνωστό σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Ο χορός αυτός είναι προσαρμοσμένος στο ρυθμό 6/4= 3+3.Είναι φανερό πως είναι μια παραλλαγή του Τσάμικου.

Θειακός (Λευκάδα)

Θειακός Βασικά αυτός ο χορός είναι διαδεδομένος στα Επτάνησα και στην Ήπειρο. Το όνομά του μας φανερώνει πως εισήχθη προφανώς από την Ιθάκη.Υπάρχει και η εκδοχή πως ο χορός αυτός προέρχεται από κάποια οικογένεια που είχε το όνομα Θειακού. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες που είναι ανακατεμένοι σε ανοιχτό κύκλο, με κράτημα των χεριών από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Πρόκειται για διπλό χορό. Δηλαδή έχει δυο μέρη τα οποία εναλλάσσονται σε δίσημο 2/4 ρυθμό σε δυο διαφορετικές όμως ταχύτητες. Στο πρώτο μέρος η αγωγή της μουσικής είναι μέτρια, όπως και το χορευτικό μοτίβο, που μοιάζει με εκείνο του Συρτού.
Περιλαμβάνει δέκα κινήσεις , οι οποίες πραγματοποιούνται σε τέσσερα μουσικά μέτρα, από τρεις κινήσεις στα δύο πρώτα και από δυο κινήσεις στο τρίτο και στο τέταρτο. Στο δεύτερο μέρος η μουσική αγωγή είναι γρήγορη και το μοτίβο του χορού περιλαμβάνει έξι κινήσεις που πραγματοποιούνται σε δυο μουσικά μέτρα, τρεις σε κάθε μέτρο. Σύμφωνα με τον καταγραφέα, Σπύρο Περιστέρη, στα 1967, ο χορός αυτός θα μπορούσε να αποδοθεί με το μουσικό μέτρο 6/8 σε δυο κινήσεις εκτελούμενος. Ο μουσικός τρόπος του χορού αυτού και των δυο μερών του έχουν συνδεθεί με τον διατονικό τρόπο του ρε.
Ο Ιωάννης Κόκκινος, «Ελληνικοί χοροί. Ιστορικοί εξέλιξη και μουσικοκινητική ανάλυση» Θεσσαλονίκη 1987, λέει, πως το μουσικό μέρος του Θειακού είναι δίσημο. Αποτελείται από δυο μέρη, το αργό και το γρήγορο.
Τα βήματα του πρώτου μέρους είναι 12 σε 4 μέτρα και του δεύτερου 6 σε 2 μέτρα
Χορὸς τῆς Λευκάδας.Ἀπὸ τὴν ἐξαιρετικὴ ἐκπομπὴ τοῦ διαπρεποῦς μουσικολόγου Παναγιώτη Μυλωνᾶ «Ἑλλήνων Παράδοση».

Καραβάκι (Λευκάδα)

Καραβάκια Το Καραβάκι είναι διπλός συρτός χορός της Λευκάδας. Ο πρώτος χορός είναι προσαρμοσμένος στο ρυθμό των 4/4 και σε μέτρια χρονική αγωγή και ο δεύτερος στο ρυθμό των 7/8 στον τρόπο του Καλαματιανού.

Λεμονιά (Λευκάδα)

Λεμονιά Ο χορός αυτός λέγεται και καθιστός λόγω των καθιστών κινήσεων των χορευτών που κάνουν σε ορισμένα χρονικά σημεία, όταν εκτελούν τον χορό αυτό. Είναι και αυτός χορός διπλός και το πρώτο μέρος του είναι σε χρόνο 4/4, και το δεύτερο είναι 7/8. Φαίνεται πως ο χορός αυτός προέρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Λευκαδίτικος (Λευκάδα)

Χορός που ο ρυθμός του εναλλάσσεται μεταξύ απλού και σύνθετου. Δηλαδή αποτελείται από ένα αργό μέρος όμοιο με το Χασάπικο, και ένα αργό μέρος όμοιο με το Χασαποσέρβικο. Το μέτρο του είναι 2/4 και 7/8 και το πιάσιμο των χορευτών γίνεται από τους ώμους.

Μηλιά (Λευκάδα)

Χορευτικός Τομέας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γυναικείος χορός που σήμερα έχει καθιερωθεί να χορεύεται και από άνδρες. Είναι ο αντιπροσωπευτικός χορός της Λευκάδας και έχει πάρει το όνομά του από τα λόγια του τραγουδιού με το οποίο χορεύεται. Είναι ο χορός που συνηθίζεται να χορεύεται σε ώρες χαράς και κεφιού. Τα παλιότερα χρόνια χορεύονταν σε κάθε γάμο και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να συνοδεύεται από μουσικά όργανα αλλά μόνο από το τραγούδι των ίδιων των χορευτών.

Μπάλλος (Λευκάδα)

Αποτελεί παραλλαγή χορευτική και μελωδική των νησιωτικών μπάλλων,παρουσιάζεται δε στο ρυθμό των 4/8 με γρήγορη χρονική αγωγή. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του χορού είναι πως στο τέλος μεταβάλλεται σε 7/8 και γίνεται συρτός καλαματιανός. Η μεταβολή αυτή δε συναντάται σε κανέναν Μπάλλο νησιωτικών περιοχών. Χορεύεται στη Λευκάδα από άνδρες και γυναίκες. Η λαβή είναι από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες. Ο χορός έχει δύο μέρη.

Μέρος Α΄, με λαβή
Χορεύονται 4 φορές τα βήματα του Καλαματιανού σε κύκλο.
Μέρος Β ́, ελεύθερα
Οι άνδρες έχουν τα χέρια πίσω από τη μέση.
Αρχική Θέση: Το δεξί σταυρώνει στο αριστερό και ακουμπά κάτω στη μύτη.
1:Κίνηση του δεξιού ποδιού και ελαφρό κτύπημα μ’ αυτό του εδάφους από πίσω προς τα εμπρός και άρση με μέτωπο του σώματος προς τα αριστερά.
2:Αναπήδηση στο αριστερό πόδι με αιώρηση του δεξιού ποδιού και συγχρόνως στροφή του σώματος δεξιά.
3:Το δεξί πόδι κάτω.
4:Το αριστερό εκτελεί την κίνηση 1.
5:Το αριστερό εκτελεί την κίνηση 2.
6:Το αριστερό πατά κάτω.
Τα βήματα αυτά επαναλαμβάνονται συνολικά 9 φορές. Στη συνέχεια ακολουθεί καλαματιανός και μετά τα ελεύθερα βήματα και πάλι.

Μπαρμπούνι - Μπαρμπουνάκι (Λευκάδα)

Το Μπαρμπουνάκι είναι και αυτός διπλός χορός. Ο πρώτος σε ρυθμό 4/4 και ο δεύτερος σε ρυθμό 7/8.Ο ίδιος χορός διατηρείται στην περιοχή της Παλικής στην Κεφαλλονιά και μάλιστα τον αποκαλούν Μπάλλο του Ληξουρίου.

Στητός - Κοφτός (Λευκάδα)

Ο χορός αυτός λέγεται καικοφτός,επειδή οι χορευτές κάνουν απότομη στάση ακολουθώντας τη μελωδία, η οποία σε κάποιο σημείο σταματάει ξαφνικά. Δηλαδή το απότομο κόψιμο (σταμάτημα) της μουσικής και του χορού συγχρόνως στο 10ο βήμα, ως επίσης η ευθυτενής θέση που παίρνει το σώμα στο ίδιο βήμα με μια κρούση των παλαμών (τα χέρια στο ύψος του λαιμού).
Τα χέρια είναι πιασμένα από τον καρπό στο ύψος των ώμων, λυγισμένα στους αγκώνες και τα πόδια σε προσοχή. Το κοφτό μέρος επαναλαμβάνεται στα βασικά βήματα , δηλαδή στη δεύτερη δωδεκάδα. Σε κάθε 12αρι , στο 7ο βήμα πηδάνε και χτυπάνε τα χέρια τους. Φαίνεται πως είναι επηρεασμένος από τον Κοφτό της Ηπείρου. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες. Το μουσικό μέτρο του χορού είναι 4/4 με γρήγορη μουσική αγωγή. Η μελωδία του ανήκει στον τρόπο του Φα και του ρε. Ορισμένοι μελετητές θέλουν τον Στητό ή Κοφτό να είναι μια παραλλαγή του Συρτού που χορεύεται στην Λευκάδα. Επίσης, αναφέρεται πως ο Στητός είναι είδος Καλαματιανού.

Τρείς γύροι (Λευκάδα)

Στο εθιμικό του λευκαδίτικου γάμου ο κάθε καλεσμένος πρέπει να χορέψει τρεις γύρους. Αυτό βέβαια συνέβαινε λίγες δεκαετίες πίσω. Έπρεπε όλοι οι παρευρισκόμενοι να συγχορέψουν με τους νεόνυμφους, χορούς, καλουμένους Τρεις Γύρους,τραγουδώντας δυνατά και ζωηρά ένα πεντάστιχο «Έχω γιο, κάνω χαρά...»

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα