Ζαγαράκια

Χορευτική ομάδα του Ι.Ν. αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

 Η χορευτική ομάδα του Ι.Ν. αγίου Ελευθερίου Αχαρνών παρουσίασε στις 23-05-2011 χορούς από τα Επτάνησα και την Ήπειρο. Εδώ ο χορός "ΖΑΓΑΡΑΚΙΑ" από τα Κύθηρα. Δάσκαλος ο Αλέξανδρος Σγουρίδης. Παίζει μουσική το σχήμα Επτάσημο.

Καραβίτικος

Κυθηραϊκός συρτός χορός σε επτάσημο ρυθμό 7/8. Το όνομά του το πήρε από το χωριό Καραβά των Κυθήρων όπου και χορεύεται. Ο χορός αυτός είναι επηρεασμένος από τον Καλαματιανό της Πελοποννήσου. Η μελωδία του όμως είναι ξεχωριστή και βασίζεται στον πλάγιο διπλό ήχο της Βυζαντινής μουσικής. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι τοποθετούνται ανακατεμένοι σε κύκλο, πιασμένοι από τις παλάμες λυγισμένους τους αγκώνες. Η χορευτική κίνηση περιλαμβάνει δώδεκα κινήσεις που γίνονται σε τέσσερα μουσικά μέτρα, τρεις κινήσεις σε κάθε μουσικό μέτρο

Κομπιάνικος

Πρόκειται για Συρτό χορό με πολύ παλιές καταβολές μέσα στον χρόνο.Υπάρχει διγνωμία των Κυθηραίων για το πώς χορευόταν ο χορός αυτός:«Χορεύεται μόνο από γυναίκες» για μερικούς,«χορεύεται από πολλές γυναίκες σε ζυγό αριθμό, με πρωτοχορευτή έναν άνδρα» για άλλους. Σε αναφορά που έκανε για τον χορό αυτόν η Δώρα Στράτου, λέει πως «...τον είδαμε
να χορεύεται μόνο με γυναίκες, που η πρώτη κρατάει δυο μεγάλα μαντήλια κι έχει έτσι την δυνατότητα να κάνει καμάρες για να περάσουν οι χορευτές, ο χορός δείχνει μια συγγένεια με τον «αρχαίο συρτό» της Ζακύνθου. Η πρώτη χορεύτρια κρατά μαντήλι σε ορισμένη φάση του χορού, και κάποτε παίρνει και το δεύτερο μαντήλι που μέχρι μια ορισμένη μουσική φράση το βαστούσε
μια άλλη χορεύτρια, σχηματίζοντας έτσι δυο σειρές. Όταν βρίσκονται σε δυο σειρές παράλληλες, τότε η πρωτοχορεύτρια παίρνει και τα δυο μαντήλια,ένα στο κάθε χέρι, και οδηγεί τις άλλες, υποτίθεται, για να βγουν από τον Λαβύρινθο.»

Μεσαρίτικος

Ο χορός αυτός έχει κάποια ομοιότητα με τον Χανιώτικο Συρτό, και αυτό επιβεβαιώνει τις επιρροές που είχε το νησί από την Κρήτη. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες ιδίως στα νότια χωριά του νησιού και μάλιστα συναντάται με μικρές παραλλαγές από χωριό σε χωριό. Οι συμμετέχοντες στο χορό τοποθετούνται ανακατεμένοι στο συνηθισμένο ανοικτό κύκλο,πιασμένοι από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Το χορευτικό μέρος περιλαμβάνει έντεκα κινήσεις που εκτελούνται σε τέσσερα μουσικά μέτρα, τρεις κινήσεις σε κάθε μέτρο και στο τέταρτο μέτρο οι κινήσεις γίνονται δύο.Βέβαια ο πρωτοχορευτής ποικίλει σε φιγούρες, που συνήθως είναι στροφές και γρήγορες εναλλαγές στις κινήσεις των ποδιών σε χρόνο του 1/8 για να είναι σύμφωνος με το μουσικό χορευτικό άκουσμα.

Μπάλλος

Ο Μπάλλος των Κυθήρων μοιάζει με τους Μπάλλους των νησιών του Αιγαίου. Είναι σε δίσημο ρυθμό 2/4 και έχει γρήγορη μουσική αγωγή.Τον χορεύουν σε ζευγάρια, ο ένας απέναντι από τον άλλον, μπορούν να αλλάξουν θέση, να κάνουν στροφές και όταν η ένταση ανεβαίνει οι χορευτές κάνουν πηδηχτά και σταυρωτά βήματα. Οι άνδρες χορεύουν πιο ελεύθερα, ενώ οι γυναίκες κρατούν στα χέρια τους συνήθως μαντήλι. Στο Μπάλλο αυτόν οι χορευτές, κάνουν τρεις κινήσεις, όπως συνηθίζεται και στους άλλους μπάλλους του Αιγαίου. Σε χρόνους1/4 1/8, 1/8 ή και το αντίστροφο1/8, 1/8, 1/4

Ποταμίτικος ή Παλαϊκός Συρτός

Πρόκειται για Συρτό χορό σε δίσημο ρυθμό 2/4, ο οποίος χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε ανοικτό κύκλο που  τοποθετούνται ανακατεμένοι και πιάνονται αγκαζέ, με τα χέρια των ανδρών να είναι μπροστά. Ο πρωτοχορευτής ποικίλει σε φιγούρες, που συνήθως είναι στροφές και αυτό τον αναγκάζει να αφήσει το αρχικό κράτημα και να πιαστεί από τις παλάμες.
Ο χορός αυτός χορεύεται σε όλες τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Τσιριγώτικος ή Κυθηραϊκός ή Μπουρδάρης

Χοροστάσι
Ο Μπουρδάρης ή Μπουρδάρικος είναι γνήσιος παλιός χορός των Κυθήρων και ίσως να είναι παραλλαγή του Πεντοζάλη. Έλαβε το όνομά του από το ρήμα μπορδάρω από τη λατινική λέξη bordor που σημαίνει μπαίνω απότομα ή πλησιάζω απότομα. Υπάρχει όμως και εκδοχή ότι το όνομα το πήρε από τη «μπούρδα», τη βράκα δηλαδή την οποία φορούν οι άνδρες.
Ο ρυθμός του Μπουρδάρη είναι δίσημος 2/4 και χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι τοποθετούνται ανακατεμένοι σε ανοιχτό κύκλο, με κράτημα των χεριών από τους ώμους. Στο χορευτικό μοτίβο υπάρχουν μικρές εναλλαγές ακολουθώντας τη μελωδία του τραγουδιού. Τραγουδιέται με τους στίχους των γνωστών τραγουδιών «το’ βαλες πάλι το’ βαλες το κόκκινο σπαλέτο...» ή και με «να χαμηλώναν τα βουνά, να’ βλεπα το τσιρίγο...».
Χορεύεται δε σε όλες τις περιστάσεις.
«Να χαμηλώναν τα βουνά να’ βλεπα το Τσιρίγο
Πώχει κορίτσια όμορφα και κόκκινα σαν κρίνο.
Ω Παναγιά μου Καστρινιά και συ Αγία Μόνη
Να μην αφήσεις κοπελιά εις το Τσιρίγο μόνη.
Δεν πάω πια στον Ποταμό γιατί μ’ αναγελούνε
Μόνο στον Μυλοπόταμο που με παρακαλούνε.
Δεν πάω πια στον Καραβά γιατί πονάει η καρδιά μου
Γιατί εκεί μου κλέψανε την αγαπητικιά μου.
Εγώ’ μια μαύρος κι’ άσχημος δεν αγαπώ κυράδες
Μόν’ αγαπώ μελαχρινές που’ χουνε νοστιμάδες.
Ανάθεμά σε Καραβά με τις αμυγδαλιές σου
Και με τα κρύα σου νερά και με τις κοπελιές σου.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα