Άι Γιώργης (Κέρκυρα)

 Άι Γιώργης

Χορεύεται στην Κέρκυρα από γυναίκες που κρατούν μεγάλα μαντήλια, τα οποία μετακινούν δεξιά και αριστερά όταν σταυρώνουν αντίστοιχα τα πόδια. Οφείλει την ονομασία του στα λόγια του τραγουδιού τα οποία τον συνοδεύουν: «Κάτω στον Άη Γιώργη στο κρύο το νερό σκοτώσαν τον Γιαννάκη τον ακριβό υιό…».

Δόξα να...-Γερόντων-Παπάδων (Κέρκυρα)

Χορεύεται το απόγευμα της Τυροφάγου, μετά από τον εσπερινό, έξω στο προαύλιο της εκκλησιάς, ενώ στο χωριό Νυφές τον χορεύουν μέσα στο ναό. Ο γεροντότερος παπάς έσερνε πρώτος τον χορό και τον ακολουθούσαν όλοι οι γέροντες και φυσικά οι άλλοι παπάδες, εάν υπήρχαν, και απαραίτητα χωρίς την παρουσία των γυναικών. Ο μπροστάρης παπάς τραγουδούσε το τραγούδι του χορού,«δόξα να»,και στη συνέχεια οι υπόλοιποι χορευτές  επαναλάμβαναν όλοι μαζί:

Πρωτοχορευτής: Δόξα να, δόξα να, δόξα να’ χει πάσα μέρα.
Χορός: Δόξα να’ χει πάσα μέρα και ο Υιός με τον Πατέρα.
Πρωτοχορευτής: Δόξα να , δόξα να, δόξα να’ χουν και τα τρία.
Χορός: Δόξα να’ χουν και τα τρία και η Δέσποινα Μαρία
Ο χορός αυτός έχει μουσικό μέτρο 4/4 και χορεύεται με ένα βήμα κάθε συλλαβή του τραγουδιού. Με το χορό αυτόν όλοι χαίρονται και χαιρετιώνται και δίνουν ευχές για υγεία και χαρά να είναι καλά, και να ξαναχορέψουν τον επόμενο χρόνο.
Συγκεκριμένα, όπως ήταν καθιερωμένο μέσα στην παράδοση, οι χοροίγίνονταν στο προαύλιο της εκκλησιάς, έπειτα από την εκκλησιαστική τελετήτου πανηγυριού. Βγάινει ο παπάς στην αυλή της εκκλησίας και δίνει τηναρχή του χορού, ενώ στις Νυφές ο χορός γίνεται μέσα στον ναό. Έξω χορεύουν οι παπάδες,οι γεροντότεροι, οι προεστοί του χωριού και όσοι άλλοι θέλουν να χορέψουν πηγαίνουν κατά σειρά ηλικίας και πιάνονται στηγύρα του χορού. Η σειρά του«πιασίματος»στον χορό αυτό είναι: οι ιερείς(πιάνονται κατά την ιερατική τάξη),έπειτα οι προεστοί, πρόεδρος και συμβούλιο κοινότητας ή περιοχής, πρόεδρος και συμβούλιο Συνεταιρισμού,δάσκαλοι και οι επιθυμούντες να χορέψουν γέροι κατά σειρά ηλικίας. Βέβαια, στο χορό γίνονται δεκτοί και νέοι για να μπορέσουν να μυηθούν στα βήματα της χορευτικής παράδοσης. Προτιμώνται οι καλλίφωνοι και γεροδεμένοι νέοι για να μάθουν να τον χορεύουν. Ο χορός χορεύεται χωρίς όργανα, τραγουδιστά. Ο πρωτοχορευτής παπάς λέει τον πρώτο στίχο και ο χορός επαναλαμβάνει. Αμέσως, ύστερα από το χορευτικό αίνο, έρχονται στη μέση του χορευταριού, που είναι στο προαύλιο του Αγίου Βασιλείου,γερόντισσες με όργανα. Τα όργανα είναι δυο βιολιά, ένα ακορντεόν και δυο κιθάρες καθώς και κύμβαλα (τσούμπανα ή πιάτα).
Στο χορό που έκαναν οι γερόντισσες φορούσαν άσπρα μαντήλια στο κεφάλι τους. Οι παντρεμένες συνήθιζαν να πιάνονται στο μπροστινό μέρος του κύκλου και πολλές φορές κατά ηλικία, ενώ οι νεότερες και οι ελεύθερες στη δεύτερη σειρά. Είναι εντυπωσιακό το θέαμα να χορεύουν όλες οι γυναίκες μαζί ή σε ομάδες.Στο κεφάλι τους φορούν τα παραδοσιακά άσπρα μαντήλια. Δεν κρατιώνται από το χέρι, αλλά με άσπρα μαντήλια. Υπάρχουν αναφορές ότι έως και το 1985 την Κυριακή της Τυροφάγου γριές Κερκυραίες χορεύανε μόνες τους χωρίς όργανα με το ρυθμό του χωριάτικου κερκυραϊκού χορού το γνωστό τραγούδι:
«Τσ’ αποκριές και τσι Στρινές
και των Αγιοθοδώρων, την παντρειά σου
κάνουμε, ωρή, ωρή χοντροκοτσόρο...»
Μάλιστα η πρωτοχορεύτρια έλεγε τα πρώτα λόγια και όλος ο όμιλος των γυναικών τα επαναλάμβανε ρυθμικά. Το έθιμο αυτό συναντάται και σε άλλα χωριά του Όρους, αλλά πουθενά σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Ο Κλήμης Οδυσσέας Κάρολος στο«δρώμενα κι έθιμα του κερκυραϊκού λαού» θεωρεί τον χορό των γεροντισσών υπόλειμμα Μαιναδικού Θιάσου του 500 περίπου π. Χ.
Ο χορός «Γριές» χορεύεται και στο γλέντι του γάμου, αλλά μόνο από γριές και τραγουδούν το άσμα «Γριές και νιες κοπιάσετε εις τον χορό να πιάσετε...».

Γαστουριώτικος (Κέρκυρα)

Θεωρείται παραλλαγή του Συρτού στην Κέρκυρα. Το μουσικό μέτρο αυτού του χορού είναι 2/4 moderato, του κερκυραϊκού αυτοκρατορικού χορού,του Γαστουριού. Λέγεται ότι ο αυτοκράτορ (Κάιζερ) της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β ́ κατά τη διαμονή του στην Κέρκυρα, έφτιαξε το χορό αυτόν.

Κερκυραϊκός - Ρούγα (Κέρκυρα)

Ο χορός λέγεται και ρούγα, από τα λόγια του τραγουδιού που τον συνοδεύει. Ο κερκυραϊκός χορός χαρακτηρίζεται από ελαφράδα, χάρη και έντονο λυρικό στοιχείο. Χορεύεται σε ζευγάρια που έχουν μέτωπο προς τη φορά του χορού. Μπορεί επίσης να αρχίσει από απλό κύκλο και να μετασχηματιστεί σε ζευγάρια. Τα πόδια είναι στην προσοχή. Τα ζευγάρια συνδέουν το μέσα χέρι τους με λαβή Καλαματιανού κα το φέρνουν λυγισμένο στο ύψος και κοντά στον ώμο. Το άλλο χέρι το τοποθετούν σε μεσολαβή. Μπροστά από τα ζευγάρια και σε απόσταση 2-3 μέτρων μπαίνει ο πρωτοχορευτής ή ζευγάρι πρωτοχορευτών με την πλάτη προς τη φορά του χορού. Ο χορός αποτελείται από 12 βήματα. Ο κορυφαίος εκτελεί όλα τα βήματα με την πλάτη στραμένη προς τη φορά. Ποικίλει τον χορό με βήματα σταυρωτά, στροφές, καθίσματα και τον αρχίζει από το αριστερό πόδι.

Παραδοσιακοί χοροί της Ελλάδας | Πάρε-Δώσε http://www.pare-dose.net/85#ixzz3ULpnAiXM

Κορακιανίτικος (Κορακιάνα Κέρκυρας)

Χορός της Κέρκυρας από το χωριό Κορακιάνα όπως δηλώνει και η ονομασία του και χορεύεται από γυναίκες με λαβή από τον καρπό. Ο Κορακιανίτικος αποτελείται από δυο μέρη και το μουσικό του μέτρο είναι δίσημο 2/4. Τα βήματα είναι 8 και γίνονται 4 δεξιά και 4 αριστερά, που ολοκληρώνονται σε 4 μουσικά μέρη.
α) μέρος «στρωτός»
Τα βήματα του χορού:
1,2,3.Εκτελούνται τρία βήματα προς τη φορά του χορού δεξιά, αρχίζοντας με το δεξί μας πόδι.
4.Φέρουμε το αριστερό μας πόδι στην εκβολή δεξιά ακουμπώντας το στα δάχτυλα. Εν συνεχεία επαναλαμβάνουμε άλλα τέσσερα βήματα όμοια προς τα αριστερά μας.
5.Το αριστερό πόδι που βρίσκεται στα δεξιά το φέρνουμε προς τα αριστερά μας.
6+7.Εκτελούμε άλλα δυο βήματα προς τα αριστερά μας.
8.Φέρουμε το δεξιό μας πόδι στην εκβολή αριστερά ακουμπώντας στα δάχτυλα.
Β ́μέρος «Πηδηχτός»
1.Φέρουμε το δεξιό πόδι προς την φορά του χορού δεξιά.
2.Φέρουμε το αριστερό πόδι προς την φορά του χορού δεξιά
3.Φέρουμε το δεξί πόδι προς την φορά του χορού δεξιά.
4.Σηκώνουμε το αριστερό μας πόδι σε άρση και συγχρόνως πηδάμε στο δεξιό μας πόδι.
5.Φέρουμε το αριστερό μας πόδι προς τα αριστερά μας,
6.Σηκώνουμε το δεξιό μας πόδι σε άρση και συγχρόνως πηδάμε στο αριστερό μας πόδι. Το δεύτερο τούτο μέρος εκτελείται πέντε φορές.
 

Λοχίας (Επίσκεψη Κέρκυρας)

Πρόκειται για χορό της Κέρκυρας από το χωριό Επίσκεψη, με ομώνυμο τραγούδι. Ο χορός αυτός εκτελείται αποκλειστικά σε γάμους ή σε ειδικές περιπτώσεις. όπως σε βαφτίσια και το Πάσχα. Είναι χορός του τραπεζιού,δηλαδή χορεύεται μόνο σε σπιτικά γλέντια, καθώς πίνουν και τρώνε γύρω από τα τραπέζια. Κοντά να τελειώσει το γεύμα μια γυναίκα σηκώνεται και αρχίζει να τραγουδά το τραγούδι που μιλάει για το φόνο ενός νεαρού λοχία σε ένα καφενείο. Οι άλλοι τότε μπαίνουν στον κύκλο και επαναλαμβάνουν τους στίχους. Το άσμα αυτό έχει Πελοποννησιακή καταβολή, μια και ο φόνος που περιγράφεται στο ομώνυμο στιχούργημα είχε γίνει ως συμβάν στην περιοχή της Γαστούνης. Επίσης το ίδιο χορευτικό άσμα διατηρείται στην περιοχή της Πυλάρου Κεφαλληνίας και μάλιστα χορευόταν σε ρυθμό του Συρτού της περιοχής αυτής. Το άσμα αυτό στην κεφαλληνιακή εκδοχή του δείχνει πως και στην υπόθεση του δράματος του λοχία έχει κάποια σχέση με την Κεφαλλονιά.

Μάγειρας (Οθωνοί Κέρκυρας)

Τον χορό αυτόν αναφέρει ο Δημήτριος Λουκάτος σε καταγραφή που έκανε το 1962. Προέρχεται από τους Οθωνούς της Κέρκυρας και χορεύεται προς τιμή του μάγειρα. Όταν σηκωθούν από το γαμήλιο τραπέζι θα τραγουδήσουν όλοι μαζί το πρώτο χορευτικό άσμα το οποίο απαραιτήτως είναι το
«Φούστα μου μπαρμπαρέζικη, σιδεραρματωμένη, όπου σε αρματώσανε δώδεκα παλικάρια...».
Το άσμα τούτο χορεύεται κοντά στα τραπέζια με πρωταγωνιστές τον πρωτομάγειρα και τη νύφη, χωρίς να λαμβάνει μέρος στο χορό ο γαμβρός. Στον μάγειρα και στη νύφη έχουν δώσει ένα μεγάλο μαντήλι γεμάτο με κουφέτα, καρύδια, αμύγδαλα, και το χορευτικό ζευγάρι το κρατούν από τις δυο άκρες του. Στο χορό αυτό συμμετέχουν οι συγγενείς, ιδίως όμως τα μικρά παιδιά, που τα περισσότερα είναι πιασμένα από τα μαντήλια ή την ποδιά της νύφης. Ο μάγειρας συνεχίζει το χορό έως να τελειώσει το άσμα του με το στίχο «Πίνοντας τα γλυκά κρασιά ...» οπότε σκορπίζει τα κουφέτα στο πλήθος των παιδιών και καθώς εκείνα ορμούν να τα συλλέξουν, ο χορός τελειώνει με ευχές και γέλια. Το χορευτικό άσμα του Μάγειρα χορεύεται με Σταυρωτό χορό.

Φουρλάνα (Κέρκυρα)

Ο συγκεκριμένος χορός είναι πολύ ζωντανός και διασκεδαστικός, και είναι το καλύτερο «χορευτικό δείγμα» που αποδεικνύει την επίδραση των ιστορικών γεγονότων στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τον συγκερασμό των αναγεννησιακών – ενετικών μουσικών στοιχείων και της παραδοσιακής κερκυραϊκής μουσικής. Το όνομά του το οφείλει στην πόλη Φίερλι της Ιταλίας. Αποτελείται από δύο μουσικά μέρη. Ο ρυθμός του είναι 2/4.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα