Γαϊτανάκι

Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου Χορός των Δωδεκανήσων που συναντάται και με το όνομα Ροδίτικος και χορεύεται κυρίως από γυναίκες.

Η λαβή του χορού είναι της Τράτας (Σταυρωτά). Είναι κι αυτός διμερής χορός και έχει τα εξής βήματα:

ΜΕΡΟΣ 1

1: Το δεξί πόδι βήμα δεξιά. 2: Το αριστερό βήμα δεξιά. 3: Το δεξί πόδι βήμα δεξιά με τα δάχτυλα στο κέντρο. 4: Το αριστερό πόδι έρχεται μισό βήμα δεξιά, ακουμπάει με τη φτέρνα του στην καμάρα του δεξιού και στη συνέχεια κάνει βήμα αριστερά. Μέτωπο αριστερά. 5:  Το δεξί πόδι βήμα αριστερά, με τα δάχτυλα προς το κέντρο. 6:  Το αριστερό πόδι βήμα αριστερά με τα δάχτυλα και το μέτωπο προς το κέντρο. 7:  Το δεξί πλησιάζει το αριστερό και στη συνέχεια έρχεται σε προεκβολή στο κέντρο. 8: Το αριστερό πλησιάζει την φτέρνα του δεξιού και στη συνέχεια έρχεται μπροστά και αριστερά, στηριζόμενο στα δάχτυλά του και με το γόνατο ελαφρά λυγισμένο. Συγχρόνως το δεξί, με ισχυρή απώθηση του εδάφους, έρχεται κοντά στο αριστερό και πατά με την καμάρα  να ακουμπά την φτέρνα του αριστερού. Το βάρος πέφτει στο δεξί. 9:  Το αριστερό έρχεται σε μεγάλη προεκβολή πίσω, στα δάχτυλα. Συγχρόνως το γόνατο του δεξιού λυγίζει και τεντώνεται.

10:  Το δεξί έρχεται πίσω, κοντά στο αριστερό και στη συνέχεια δεξιά και λίγο πίσω με ισχυρή στήριξη στα δάχτυλά του. Συγχρόνως το αριστερό πόδι, με ισχυρή απώθηση του εδάφους έρχεται δεξιά και πατά με την καμάρα του να εφάπτεται στην φτέρνα εκείνου. Το βάρος στο αριστερό και μέτωπο δεξιά. 11-12 :  Όπως τα 1 – 2

ΜΕΡΟΣ  2

Αποτελείται  από οχτώ βήματα που χορεύονται ως εξής:

1:  Το δεξί πόδι βήμα δεξιά με τα δάχτυλά του προς το κέντρο. 2:  Το αριστερό πόδι έρχεται μισό βήμα δεξιά, εφάπτεται με τη φτέρνα του στην καμάρα του δεξιού και στη συνέχεια βήμα αριστερά με τα δάχτυλα προς το κέντρο.   3 – 8 :  Όπως τα 7 – 12 της πρώτης στροφής. Τα οκτώ αυτά βήματα επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά.

Ροδίτικος πηδηχτός

ΡΟΔΙΤΙΚΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣΟ πηδηχτός είναι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς χορούς της Ρόδου, αλλά χορεύεται σ' όλα τα Δωδεκάνησα. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες. Είναι χαρούμενος, ερωτικός χορός, όπου o πρωτοχορευτής καλεί τη ντάμα του να χορέψουν στο κέντρο του κύκλου. Χορευτές και χορεύτριες, συνήθως τοποθετημένοι εναλλάξ, σχηματίζουν κύκλο ανοικτό με μέτωπο προς το κέντρο. Τα χέρια συνδέονται από τις παλάμες, με τους αγκώνες λυγισμένους. Ο χορός αποτελείται από δύο στροφές, κάθε μια από τις οποίες αποτελείται από δώδεκα βήματα.

 

Σούστα

Σούστα

 

 

 

 

Συρτός

Χορευτικό τμήμα ενηλίκων και μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου Δωδεκανησιακός χορός που χορεύεται στη Ρόδο σε ρυθμό 7/8. Χορευτές και χορεύτριες, τοποθετημένοι εναλλάξ, σχηματίζουν κύκλο  ανοικτό με μέτωπο προς το κέντρο. Τα χέρια συνδέονται από τις παλάμες, με τους αγκώνες λυγισμένους. Ο χορός αποτελείται από δύο στροφές, κάθε μια από τις οποίες αποτελείται από δώδεκα βήματα.

 

 

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα