ΜΠΟΥΚΑΛΑ

ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μέχρι και οι γονείς μας επαίζαν αυτό το παιχνίδι στα παιδικά αλλά και στα …. ΠΡΟ – εφηβικά τους χρόνια. Η ‘ΜΠΟΥΚΑΛΑ» ήταν και είναι ένα παιχνίδι που παιζόταν κυρίως πρός το τέλος των παιδικών ή προεφηβικών πάρτυ, στις σχολικές εκδρομές και σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις όπως ονομαστικές εορτές, συνεστιάσεις και συγκεντρώσεις φίλων ή συμμαθητών. Όταν άδειαζε το πρώτο μπουκάλι της Μαυροδάφνης ή του βερμούτ εκείνη την εποχή αυτά ήταν τα δύο πιο συνηθισμένα ελαφρά ποτά που πίνανε οι καλεσμένοι γυμνασιόπαιδες. Τα παιδιά του δημοτικού επίνανε πορτοκαλάδες, λεμονάδες καμιά «σουμάδα» (ξεχασμένη ή άγνωστη από τους περισσότερους), μαζί με μεζεδάκια και γλυκίσματα φτιαγμένα από τα χεράκια της αξιας μάνας νυκοκυράς.

Σαν άδειαζε λοιπό το πρώτο μπουκάλι κάποιο ζουζούνι της παρέας έκανε την πρόταση να παίξουμε την «ΜΠΟΥΚΑΛΑ» παιχνίδι που γινόταν αποδεκτό από όλα τα αρσενικά παιδιά. Όμως και δεν ήταν σπάνιο που και κάποιο «πονηρά προχωρημένο» κορίτσι να κάνει πρώτο την πρόταση. Βλέπεται τα κορίτσια εκείνη την εποχή ήταν ντροπαλά και συνεσταλμένα, το σκεπτόντουσαν να εκδηλωθούν αν και ενδόμυχα το λαχταρούσαν!!!! στον ίδιο βαθμό με τα αγόρια. Δύο ποτηράκια βερμούτ ή μαυροδάφνη ήταν αρκετά για να ζεσταθούν τα αίματα..

Όλοι κάθονταν σε κύκλο γύρω από την μπουκάλα είτε τα παιδιά ειναι στην εξοχή ή στο σπίτι και ξεκίναγε το παιχνίδι! Ο πρώτος παίχτης ή παίχτρια γύριζε το μπουκάλι και έπρεπε να φιλήσει αυτόν που θα έδειχνε το στόμιο του μπουκαλιού. Σειρά έπαιρνε το παιδί που φιλιότανε για να γυρίσει την μπουκάλα. Σκηνές απείρου κάλους διαδραματίζονταν! αναλόγως με τους κανόνες που έβαζαν εκείνη την στιγμή για το αν θα το φιλί θα δινόταν στο στόμα, «καυτο» ή «σαχλό» ή «γλωσάτο» ή στο μάγουλο» η μεγάλη πλάκα και η καζούρα που ακολουθούσε ήταν άνευ προηγουμένου, τα σφυρίγματα, και τα πειράγματα αν θα φιλιούνταν κορίτσια αλλά κυρίως αγόρια με αγόρια.
Εμένα για να πω την αλήθεια δεν με πειραζε αν θα φιλιόταν τα κορίτσια μεταξύ τους, είχε και αυτό το γούστο του. Όμως έπρεπε και εμείς να δεχτούμε το ίδιο να ισχύει και για τα αγόρια, αυτός ήταν ο λόγος που έπρεπε να το αποδεχτούμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και καμιά όρεξη να δεχτώ τα σαλιαρίσματα του Μήτρου, του Τάκη ή του Κώστα που μπορεί να βρώμαγε το χνώτο τους σκορδοστούμπι. Η «μπουκάλα» είναι ένα παιχνίδι συνήθως για παιδιά του δημοτικού ή του σημερινού γυμνασίου, από το λύκειο και μετά, φοβάμαι πως τα πράγματα γίνονται σοβαρά και πρέπει να το αποφεύγουμε. Για σκεφτείτε 18ρηδες εφήβους ή και μεγαλύτερης ηλικίας να ρίχνουν καυτά, παθιάρικα φιλιά. για προσπαθήστε να φατασθείτε την φιλενάδα ή τον φιλο σου να φιλιέται παθητικά και πολλές φορές προκλητικά δεν θα σου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι ;  Στα 12 μας ένα φιλάκι είναι αθώο, στα 18 και άνω όμως σημαίνει πολλά !!!!

ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙ

Δύο συμβουλές στο τέλος για μεγάλους πρέπει να είστε προσεκτικοί, για να  παίξετε σωστά, πρέπει να αποφεύγετε το φιλί στο στόμα, διαφορετικά αναλάβετε ολοκληροτικά την ευθύνη για οτι συμβεί !!! Και το κυριώτερο : Αποφεύγετε σαν τον διαβολο το λιβάνι, να παίξετε με αγνώστους !!!!

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com