ΤΟ ΡΟΛΟΙ

%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%8a

Ένα παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι που παίζεται από πέντε τουλάχιστον παιδιά αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 5 και άνω ετών. Πολύ αγαπητό και διαδεδομένο στο χώρο της Ορεινής Τριφυλίας και στις γειτονιές και τις πλατείες του αγαπημένου μου Ναυπλίου. Το παιχνίδι αρχίζει κάποιο παιδάκι αναλαμβάνει να «βγάλει» την ΜΑΝΑ.

«ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΤΡΕΧΕΙ ΤΡΕΧΕΙ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ :

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ; π.χ. ΒΙΟΛΕΤΙ.

ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΒΙΟΛΕΤΙ; «

Όποιος παίχτης έχει επάνω του κάτι βιολετί γίνεται η ΜΑΝΑ, τα υπόλοιπα παιδιά μπαίνουν στην γραμμή το ένα δίπλα στο άλλο, σε απόσταση 6-7 μέτρα απέναντι από την μάνα και κάνουν τους ΔΕΙΧΤΕΣ του ρολογιού, ο διάλογος και το παιχνίδι αρχίζει:

παίχτης πρώτος  ρωτάει : Τι ώρα είναι

Ρολογάς : Μία ώρα μπρός, Το παιδί κάνει ένα βήμα μπροστά)

Επόμενος παίχτης : Τι ώρα είναι;

Ρολογάς: Τρεις ώρες μπρός, (Το παιδί κάνει τρία βήματα μπροστά)

Επόμενος παίχτης : Τι ώρα είναι;

Ρολογάς: Τρεις ώρες μπρος!

Κάθε παιδί σαν έρθει η σειρά του ρωτάει τον ρολογά και κάνει τόσα βήματα όσα του λέει ο Ρολογάς προς τα πίσω ή μπρος. Γιατί όταν ο Ρολογάς δει ότι τα παιδιά τον πλησιάζουν και απειλούν να φθάσουν τη θέση του, τότε κάνει το ρολόϊ να πηγαίνει πίσω! (Ρολογάς: πέντε ώρες πίσω!). Αλλά προβλέποντας αυτήν την πονηριά του Ρολογά, τα παιδιά κάνουν τα βήματα προς τα εμπρός πολύ μεγάλα και τα προς τα πίσω μικρούτσικα!!! Ετσι θέλοντας και μη αναπόφευχτα θα φθάσουν τον ρολογά, μόλις τον ακουμπήσουν λένε:

ΡΟΛΟΓΑ – ΡΟΛΟΓΑ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΝΑ Μ’ΑΦΗΣΕΙΣ !!!

Το παιχνίδι ταλειώνει και ένα καινούργιο αρχίζει με την νέα μανα.

https://komianos.wordpress.com