ΔΙΤΖΙΜΙΝ (ΚΥΠΡΟΣ)

Ένα παιγνίδι που παιζόταν από τους γεροδεμένους άντρες τις μέρες των μεγάλων πανηγυριών. Ήταν, κατά κάποιο τρόπο ο βασιλιάς των παιχνιδιών. Στόχος του ήταν να αναδειχθεί και να τιμηθεί ανάλογα το «παλλικάριν» του χωριού.
Ενώ τα πιο πολλά από τα παιγνίδια του λαού έχουν σκοπό την τέρψη ή/και την επίδειξη ικανοτήτων και ευστροφίας, το «Διτζίμιν» έχει καθαρά αθλητική ποιότητα, δηλαδή (α) προϋποθέτει προπόνηση, (β) εκδηλώνεται συναγωνιστικά και (γ) απαιτεί κριτές. Η προπόνηση δε γίνεται, φυσικά, σε αίθουσες γυμναστικής, αλλά με τη σκληρή καθημερινή βιοποριστική εργασία. Ο λαός ξέρει στην πράξη αυτό που ο Ιερός Χρυσόστομος καταγράφει ως διαπίστωση: «Η εργασία γυμνάζει τα σώματα και προσδίδει εις αυτά αληθή ρώμην και γνήσιον κάλλος». Εξάλλου, το ίδιο το όνομα του παιχνιδιού δείχνει τον αθλητικό του χαρακτήρα. Παράγεται από το ρήμα δοκιμάζω, που σημαίνει βάζω κάτι ή κάποιον κάτω από ενδελεχή κρίση (δοκιμή).

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ
Το «διτζίμιν» ως αντικείμενο είναι μια βαριά πέτρα, μέχρι και εκατόν οκάδες (120 κιλά), μεγέθους που χωρά στην αγκαλιά του ανθρώπου, προερχόμενη από ποταμό ή από θραύσμα παλιάς μυλόπετρας, που βρισκόταν ακουμπισμένη συνήθως στην αυλή της εκκλησίας ή στην πλατεία του χωριού.
Στο παιχνίδι παίρνουν μέρος απεριόριστα όσοι άντρες θέλουν να θέσουν σε συναγωνισμό τη δύναμή τους. Ο κάθε παίχτης, με τη σειρά που θα κληρωθεί, καλείται να σηκώσει την πέτρα και να κάμει κρατώντας την στην αγκαλιά του όσα περισσότερα βήματα μπορεί. Νικητής καθίσταται προφανώς όποιος μετακινήσει μακρύτερα το «διτζίμιν».
Υπάρχει, όμως, και παραλλαγή. Όταν το «διτζίμιν» είναι υπερβολικά βαρύ, ο παίχτης δεν καλείται να το μετακινήσει οριζοντίως, αλλά μόνο να το σηκώσει. Νικητής αναδεικνύεται όποιος το σηκώσει ψηλότερα.
Υπήρχαν περιπτώσεις που εξαιρετικοί σε ρωμαλαιότητα άντρες σήκωναν το «διτζίμιν» ίσαμε το στήθος τους, το φόρτωναν στους ώμους τους και το έριχναν προς τα πίσω. Είναι από αυτή την κίνηση που προήλθε η λαϊκή φράση «έσυρέν το του νώμου του» που σημαίνει ευτέλισε κάτι που γενικά θεωρείται σπουδαίο.