ΣΥΤΖΙΑ (ΚΥΠΡΟΣ)

Τα αγόρια, αφού, βέβαια, δεν τα παίζαν στη «μαείραινα», ήταν φυσικό να επινοήσουν μια δική τους εκδοχή σ’ αυτό το είδος διασκεδαστικού παιγνιδιού. Άλλωστε, η περιφρούρηση από υποψήφιους κλέφτες του εύγευστου και συνεπώς περιζήτητου καρπού της συκιάς ήταν στην πραγματική ζωή έργο των αρσενικών μελών της παλιάς αγροτικής οικογένειας. Έτσι βρέθηκε το θέμα αυτού του παιγνιδιού.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ
Το παιγνίδι διεξάγεται στην παρουσία κριτή. Αυτός θα δώσει το σύνθημα της έναρξης, αυτός θα αποφασίζει σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης, αυτός, τέλος, θα επιβάλει, αν χρειαστεί, την τιμωρία στον …απρόσεχτο φρουρό των σύκων.
Οι παίχτες, ποτέ περισσότεροι από δεκαπέντε, στέκουν σε κύκλο με το πρόσωπο προς τα μέσα. Ένας, που προθυμοποιείται γιατί κάνει τον παλικαρά, αναλαμβάνει το ρόλο του «συκάρη». Αν δεν υπάρχει πρόθυμος ή προσφέρονται πολλοί, γίνεται κλήρωση.
Ο συκάρης μετακομίζει στο κέντρο του κύκλου όπου έχει προβλεφθεί να έχει στηθεί γερά ένας δυο μέτρα ψηλός στύλος, η «συτζιά», στον οποίο είναι στερεωμένο σχοινί μήκους επίσης δυο μέτρων. Στην ανάγκη αντί του στύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο παλούκι.
Οι παίχτες βγάζουν κάποιο από τα ενδύματά τους (το σακάκι, το πουκάμισο, τη ζώνη -τον παλιό καιρό τον «ττουρά», δηλαδή τη ζώστρα της βράκας-, το καπέλο κ.λ.π.) και το κρεμάζουν στο στύλο ή το αποθέτουν στη βάση του.
Ο συκάρης παίρνει την ελεύθερη άκρη του σχοινιού και έχει το δικαίωμα να κινείται γύρω από τη συτζιά, όσο του επιτρέπει το μήκος του σχοινιού. Ένας καλός συκάρης γνωρίζει, βέβαια, ότι δεν πρέπει να κινείται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, γιατί το σχοινί κονταίνει, αφού τυλίγεται στο στύλο!
Όταν δοθεί το σύνθημα, οι παίχτες εφορμούν για να πάρει ο καθένας το ένδυμά του. Ο συκάρης από την πλευρά του προσπαθεί να τους εμποδίσει να του ..κλέψουν τα ρούχα-σύκα. Αν κατορθώσει να ακουμπήσει κάποιον με το χέρι του, αμέσως αυτός παίρνει τη θέση του συκάρη και το παιγνίδι συνεχίζεται. Αν καταφέρουν, όμως, όλοι οι παίχτες να πάρουν τα ενδύματά τους, τότε επιβάλλεται τιμωρία στο συκάρη που δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

http://pkkifanto.blogspot.gr