ΚΡΥΦΤΟ

kryftoΑφού κλήρωναν κατά κάποιο τρόπο με το «α μπε μπα μπλομ» ποιος θα έμενε «μάνα», οι υπόλοιποι έτρεχαν να κρυφτούν δεξιά αριστερά, όση ώρα η μάνα μέτραγε με κλειστά τα μάτια κολλημένος σε ένα στύλο ή τοίχο, μέχρι τον αριθμό που είχαν από κοινού συμφωνήσει. Όποιον κατάφερνε να βρεί, αυτός έχανε εκτός αν έτρεχε πρώτος στο σημείο που μέτραγε, τη θέση της «μάνας», να «φτύσει» με το χαρακτηριστικό «φτου». Οι χαμένοι, κλήρωναν μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα καθίσει «μάνα».

 
ΑΓΦΔΣΓΔΦΣΓΔΦΣ

Το «κρυφτό» ή «κρυφτούλι»ένα ομαδικό πολύ αγαπημένο μας παιδικό παιχνίδι  που παιζόταν ως εξής και με κανόνες που οριζόντουσαν από τα παιδιά. 

Τα παιδιά κάνουν ένα κύκλο και ένα από αυτά μπαίνει στην μέση και λέει ρυθμικά το παρακάτω στιχάκι, σε κάθε λέξη δείχνει και ένα παιδί ξεκινώντας από αριστερά πρός τα δεξιά. Το παιδί που θα πει την τελευταία λέξη ή μάλλον συλλαβή, αυτό και θα τα «φυλάει».

«ΑΝΕΒΗΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΕΝΑ ΠΙΠΕΡΙ, ΚΙ Η ΠΙΠΕΡΙΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ‘ΚΟΨΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ ΣΟΥ ΤΟ ΧΡΥΣΟΚΕΝΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΔΕΣΩ ΤΟ ΧΡΑΚΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΩΜΕΝΟ.

Ο δεύτερος όρος είναι μέχρι πόσο μακρυά μπορούν να κρυφτούν. Ο τρίτος όρος είναι ότι εφ’ όσον βρει όλα τα παιδιά, το τελευταίο παιδί τα «φυλάει».  Ο τέταρτος όρος είναι ότι αν κάποιο παιδί προλάβει την ώρα που η μάνα έχει απομακρυνθεί από την φυλάχτρα και πει «ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ» τότε τα φυλάει πάλι το ίδιο παιδί.

ΚΡΥΦΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΔΙΚΟ

 

Το κρυφτό ή κρυφτούλι είναι παιδικό ομαδικό παιχνίδι, στο οποίο ο ένας παίκτης της ομάδας αυτός που τα»φυλάει» προσπαθεί να βρει που έχουν κρυφτεί τα άλλα παιδιά.. Χρείζεται για να έχει επιτυχία την συμμετοχή 6 -8 και παραπάνω παιχτών. Το παιδί που τα «φυλάει», γυρίζει την πλάτη του για να μην κρυφοβλέπει που θα κρυφτούν τα παιδιά, κλείνει τα μάτια του και αρχίζει να μετράει με δυνατή φωνή για να τον ακούν οι άλλοι όσο έχει προσυμφωνηθεί. Μόλις τελειώσει το μέτρημα πρέπει να πει την συγγεκριμένη φράση, «ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ» !!! και αρχίζει να ψάχνει και να ξετρυπώσει τους κρυμμένους παίκτες. Μόλις το βρεί τρέχει στην θέση που τα «φυλάει» πριν τον προλάβει το άλλο παιδί… και λέι φωναχτά «ΦΤΟΥ ! και το ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Εάν ξετρυπώσει και τους υπόλοιπους παίχτες τότε το πρώτο παιδί που «κάϊκε», είναι η σειρά του να τα «φυλάξει». Εδώ πρέπει να τονίσω ότι άμα έχει σκοτεινιάσει και γίνει κάποιο λάθος στην αναγνώρηση του προσώπου τότε του φωνάζουν : «ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑΣΕΣ» και το παιχνίδι συνεχίζεται. Εάν το τελευταίο παιδί που έχει μείνει χωρίς να το φτύσει η μάννα προλάβει και πει την φράση «ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ», τότε απαλλάσονται ολα τα παιδιά και το παιχνιδι συνεχίζεται από την αρχή με την ιδια «μάννα». Επίσης η μάνα μπορεί να πει την φράσει : «ΦΤΟΥ, ΓΙΑ ΜΕΝΑ» αυτό σημαίνει ότι απαλλάσεται να τα ξαναφυλάξει. Επίσης αν δεν απομακρύνεται το παιδί που τα φυλάει από την θέση του για να δώσει ικανο χρόνο και απόσταση να προλάβει κάποιος από τους παίχτες να τον «φτύσει», τότε τα παιδια του φωνάζουν «ΚΟΛΩΝΑΚΙ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ» για να τον υποχρεώσουν να απομακρυνθεί από την φυλάκτρα.

ΚΡΥΦΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«Πέντε, δέκα, δεκαπέντε….» Το κρυφτό είναι ο λόγος που μάθαμε την προπαίδεια πριν την ώρα μας! Το παιχνίδι δεν χρειάζεται συστάσεις. » Τρία, έξη, ενιά, δώδεκα…» και πάει λέγοντας.


Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com