"ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ"

Παιζόταν από δυο άτομα. Το πρώτο παιδί που άρχιζε, έριχνε μια στρογγυλή πέτρα στην αρχή του σχεδίου. Έπρεπε στηριγμένο στο ένα πόδι να σπρώξει μ' αυτό την πέτρα ώστε να βγει έξω από το σχέδιο στην αρχή. Στη συνέχεια έριχνε την πέτρα στο δεύτερο τετράγωνο κι έμπαινε με το ένα πόδι στο σχέδιο και τετράγωνο -τετράγωνο έφτανε σ' εκείνο που βρισκόταν η πέτρα. Πάλι χτυπώντας την με το πόδι με το οποίο πατούσε στο έδαφος προσπαθούσε τετράγωνο -τετράγωνο να τη βγάλει έξω από το σχέδιο στην αρχή του. Αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν με το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο τετράγωνο. Δεν έπρεπε ούτε η πέτρα ούτε το πόδι να ακουμπήσει στις γραμμές του σχεδίου. Αν ακουμπούσε στη γραμμή έβγαινε από το παιχνίδι και ξεκινούσε το άλλο παιδί.


 ΚΟΥΤΣΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ

Στο μυαλό μου ήρθαν κάποιοι στίχοι που είχαν γραφεί ειδικά για το κουτσό :

«το κουτσό νέα κορίτσια
με κορδέλες στα μαλλιά,
πέζουν σαν πεταλουδίτσες
με τα γαλανά φτερά…»

Με τις γαλάζιες σχολικές ποδιές και τις λευκές κορδέλες εμοιαζαν πραγματικά μικρές χαριτωμένες πεταλούδες.

Ένα κοριτσίστικο παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και άνω. Το κουτσό ή κουτσάκι παίζεται με δύο τουλάχιστον παιδιά. Κάθε παίχτρια ή παίχτης φέρνει  ή βρίσκει την πέτρα του που μπορεί να είναι και κεραμίδι που πρέπει να είναι πλακέ και ελαφριά. Χαράζουν στο χώμα ή ζωγραφίζουν με καρβουνο ή κιμωλία στο πεζοδρόμιο, στο προαύλιο του σχολείου, στην αλάνα, στην αυλή του σπιτιού ένα τετράγωνο μήκους 3 περίπου μέτρων και πλάτους τόσο όσο όσο το άνοιγμα σε διάσταση των ποδιών που ένό παιδιού μεγαλόσωμου, δηλαδή 1 μέτρου περίπου. Με τρείς οριζόντιες διασταυρούμενες γραμμές και μία κάθετη στην μέση, χωρίζουμε σε 8 ίσα τετράγωνακαι, τα αριθμούμε από το 1 έως το 8. και ο «ΚΟΥΤΣΟΛΙΘΑΡΑΣ’ είναι έτοιμος για παιχνίδι. Τα δύο πρώτα κορίτσια τα «ρίχνουν» για το ποιο δηλαδή θα παίξει πρώτο εκλέγεται ως εξής : Φτύνουν την μία πλευρά της πλάκας την πετάνε στο αέρα και λένε : «βροχή» ή «ξεραϊλα». Αν έλθει βροχή και το παιδί προβλέψει το ίδιο τότε αρχίζει με «ΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ», πρώτο.

ΚΟΥΤΣΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝ

 

Η μάνα στέκεται έξω από την «ΚΟΥΤΣΑΛΩΝΑ» και ρίχνει την πέτρα της  στο πρώτο τετράγωνο μετά κουτσοπηδάει μέσα στο τετράγωνο και σπρώνει την πλάκα στο επόμενο τετραγωνο με την μύτη του παπουτσού και με κουτσο την ακολουθεί προσέχωντας μην πατήσει κάποια γραμμή, αλλά ούτε και η πέτρα να σταθει επάνω σε κάποια γραμμή. Το ίδιο γίνεται και για το επόμενο τετραγονάκι, μετά γυρνάει και με την ίδια μέθοδο φθάνει στο πρώτο πάτημα προσέχοντας πάντα να κλοτσήσει την πλάκα έτσι ώστε να μην βγει από τις πλαϊνές γραμμές για τί έτσι χάνει. Καί τότε θα πάρει σειρά ο επόμενος παίχτης. Εδώ τελειώνει η πρώτη φάση. Στη δεύτερη δοκιμασία είναι «ΤΟ ΤΟΥΒΛΑΚΙ» ο παίχτης τοποθετεί την πλάκα όσο μπορεί καλύτερα πάνω στο παπουτσι του, (εάν υπήρχαν παπούτσια) ή στα δάκτυλα του ποδού του, και αρχίζει πηδώντας προσεχτικά να περνάει «τα πατήματα», από το πρώτο στο επόμενο τετράγωνο και στην συνέχεια στο τρίτο κ.ο.κ. με κινήσεις προσεχτικές μην του πέσει από το παπούτσι η πλάκα γιατί χάνει. σε όλες αυτές τις προσπάθειες τις προηγούμενες και τις επόμενες, τα παισιά που παίρνουν μέρος  στο παιχνίδι ή παρακολουθούν τραγουδάνε το ακόλουθο στιχάκι :

ΜΙΑ ΓΡΙΑ ΑΠ΄ΤΑ ΘΑΡΟΥΝΙΑ, ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΜΑΓΚΟΥΡΑ.

ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΧΑΣΕΙ, ΧΑΣΕΙ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΜΟΥ ΝΑ ΧΑΣΕΙ!!!!!!

Μετά ακολουθεί η δοκιμασία «Η ΠΛΑΤΗ». Ο παίκτης τοποθετεί την πέτρα του επάνω στις πλάτες του και πηδάει από το ένα τετράγωνο στο άλλο με κουτσό και σκύφτά προσέχωντας να μην πέσει η πέτρα χάμω.

 

 

ΚΟΥΤΣΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

Μετά έρχεται η δοκιμασία «ΤΟ ΠΟΔΑΡΑΤΟ», τοποθετούμε το κεραμίδι στην κλείδωση του ποδιού μας και με κουτσό προσπαθούμε να περάσουμε με επιτυχία τα πατήματα. Τα παιδιά συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι…. «Μια γριά απ΄τα θαρούνια…..». Η επόμενη και τελευταία δοκιμασία λέτεται «ΤΟ ΠΑΤΩ», σε αυτή την δοκιμασία τοποθετουμε το κεραμίδι στο κούτελό μας και βηματιστά περνάμε τα πατήματα προσέχωντας να μην πατήσουμε τις γραμμές και να μην μας πέσει το κεραμίδι χάμω, σε κάθε βήμα ο παίχτης επειδή δεν βλέπει, ρωτάει : «πατώ ;» εάν του πούνε οχι, συνεχίχει, εάν πατήσει καποια γραμμή τότε όλα φωνάζουν «έχασες» και συνεχίζει το επόμενο παιδί από τις αρχικές δοκιμασίες του κουτσού. Κερδισμένος είναι αυτός που έχει κάνει τα λιγότερα λάθη. Όταν τα παιδιά παίζουν ομαδικά, νικάει εκείνη η ομάδα που οι παίκτες της έχουν καεί τις λιγότερες φορές.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com