"ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ"

gyrooloiΚοριτσάκια-αγοράκια 4-8 ετών                                                           
                Τα παιδάκια σχηματίζουν έναν κύκλο και βάζουν το πιο μικρό στη μέση. Ύστερα πιάνονται από τα χέρια και γυρίζουν τραγουδώντας:
                                       Γύρω-γύρω όλοι
                                    Στη μέση ο Μανόλης,
                                  Χέρια, πόδια στη γραμμή
                                   Όλοι κάθονται στη γη!...


                                   -Κάθισε, Μανολάκη!
                Με το: «όλοι κάθονται στη γη!», όλα τα παιδάκια κάθονται χάμω και τεντώνουν τα πόδια τους προς το κέντρο. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο «Μανόλης».

http://users.sch.gr/vaxtsavanis/giro,_giro_oloi.html


ΓΥΡΩ ΓΥΡΟ ΟΛΟΙ ΠΑΙΔ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το «ΓΥΡΩ, ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ » ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα και συμπαθητικά παιχνίδια. Οι αλάνες, οι γειτονιές τα καλντερίμια και τα προαύλια των σχολείων στην Κάτω και Πάνω Ρούγα Κοπανακίου και της ιδιαίτερα αγαπημένης μου πολης του Ναυπλίου, αντηχούσαν απο το σχετικό τραγούδι. Πρώτα από όλα πρέπει να κληρωθεί ποιος ή ποια θα κάνει τον «Μανώλη». Τα παιδιά σχοιματίζουν ένα κύκλο και ένα από αυτά αναλαμβάνει να βγάλει τον «Μανώλη», τραγουδώντας το ακόλουθο στιχάκι και με μέτρο. Σε κάθε συλλαβή δείχνει με το χεράκι του και το επόμενο παιδί ξεκινώντας από δεξιά προς τα αριστερά :

«ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΤΡΕΧΕΙ ΤΡΕΧΕΙ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ :

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ; π.χ. ΒΙΟΛΕΤΙ.

ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΒΙΟΛΕΤΙ; «

Εάν το παιδί έχει κάτι βιολετί επάνω του τότε κάνει τον «Μανώλη». Διαφορετικά το στιχάκι επαναλαμβάνεται μέχρι κάποιο παιδί να έχει επάνω του ή να φοράει το χρώμα που επιλέγεται.Το παιχνίδι χρειάζεται αρκετά παιδιά, όσο περισσότερα είναι, τόσο καλύτερα. Μόλις κληρωθεί ποιος ή ποια θα είναι ο «Μανώλης», τον απομακρύνουνε και μυστικά αποφασίζουν ποιο παιδί θα του τραβήξει το «σκαμνί» όταν έρθει η ώρα. Ξέχασα ότι χρειάζεται και ένα σκαμνί ή αν δεν υπάρχει ένα ξύλινο καφάσι, μια κλούβα ή ότι είναι κατάλληλο για την περίσταση. Μόλις τελειώσουν οι προετοιμασίες, σχηματίζουν ένα κύκλο, πιάνονται από τα χέρια και αφού βάλουν στην μέση τον «Μανωλη» και το «σκαμνί», αρχίζουν τα πειράγματα, τραγουδώντας το ακόλουθο τραγούδι φέρνουν βόλτες γύρω από τον «Μανώλη» :

 

 

ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔ

«ΓΥΡΩ, ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ

 

ΧΕΡΙΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΙ ΟΛΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΗ

 

ΚΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ!!!!!!!!

 

Μόλις τελειώσουν το τραγούδι τα παιδιά, κάθονται όλα στις φτέρνες τους. Ο «Μανώλης» κοιτάζει πίσω του μήπως το παιδί που έχει ορισθεί πάει να του τραβήξει το «σκαμνί». Αν το πάρει πρέφα και προλάβει να κάτσει στο σκαμνί, τότε την θέση του παίρνει το παιδί που θα του το τραβούσε. Εάν όμως δεν τον πάρει πρέφα και πέσει στο έδαφος, ξανακάνει τον «Μανώλη»

https://komianos.wordpress.com