ΚΑΦΕΣ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ

kafes komotiniΟ ελληνικός καφές είχε πάντα τα μυστικά του, κι αυτά τα μυστικά τα κρατάνε καλά φυλαγμένα οι καφεπώλες της Κομοτηνής, που φτιάχνουν τον καλύτερο καφέ στην Ελλάδα.
Το κάθε καφεκοπτείο της Κομοτηνής έχει το δικό του χαρμάνι κι εδώ είναι το μυστικό στην ποιότητα του, όπως και στο καβούρντισμα και στο άλεσμα σε μικρές ποσότητες για να μη χάσει το άρωμα του.

ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ

stragalia komotiniΗ τέχνη του στραγαλιού ήταν πατροπαράδοτη και τα μυστικά της μεταφερόταν από τον πατέρα στον γιο.Η νοστιμιά των στραγαλιών της Κομοτηνής τα έκανε περιζήτητα.Η Κομοτηνή συνεχίζει την παράδοση, αλλά διαφορετικά τώρα.Παλαιότερα καλλιεργούσαν ρεβίθια οι κάτοικοι της και οι στραγαλοποιοί τα έπαιρναν ωμά. Και στα χωριά και μέσα στην πόλη, υπήρχε άφθονη παραγωγή από ρεβίθια.
Σιγά-σιγά άρχισαν να τα καλλιεργούν και σε άλλα χωριά, αλλά η παραγωγή έφθινε και άρχισαν να τα εισάγουν από την Τουρκία.Στην οδό Ερμού, και πέριξ του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, ήταν συγκεντρωμένοι όλοι οι στραγαλατζήδες.

ΣΟΥΤΖΟΥΚ ΛΟΥΚΟΥΜ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ

soytsouk loukoum komotiniΤα σουτζούκ λουκούμ, που παρασκευάζονται στην πόλη της Κομοτηνής από ειδικούς τεχνίτες, διαφέρουν από τα υπόλοιπα λουκούμια.Έχουν στο εσωτερικό τους περασμένα σε σπάγκο καρύδια, ενώ η μορφή τους μοιάζει με σουτζούκι (μεγάλο λουκάνικο).Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους είναι γλυκόζη,ζάχαρη, νερό, καρύδια, νισεστές και βέβαια η τεχνική, η οποία,παραμένει επτασφράγιστο μυστικό,διότι και δεν μπορεί να περιγραφεί,αλλά και αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κομοτηνής.

ΟΥΜΑΤΣ

oumats thrakiΕπιστροφή στο παρελθόν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Υγιεινή και θρεπτική τροφή για μικρούς και μεγάλους ο εύπεπτος και εύγεστος χυλός με γάλα και αυγά.

Γεύμα ιδιαίτερα θρεπτικό για παιδιά, αλλά και για εκείνους που θέλουν να διατηρούν έναν οργανισμό γεμάτο ζωντάνια και ενεργητικότητα...

ΠΡΑΟΥΣΤΟ - ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

praousto samothrakisΤο πραούστι ή πράουστο είναι ένα είδος φρούτου, καρπός δέντρου.

Είναι κιτρινοπράσινο τοπικό φρούτο της Σαμοθράκης, μεταξύ αγριοκορόμηλου και δαμάσκηνου.

Το πραούστι ή πράουστο είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού της Σαμοθράκης και φυτρώνει μόνο εκεί!

Ονομάζεται έτσι λόγω του ότι εμφανίζεται και ωριμάζει πρίν τον Αύγουστο.