ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

  Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 ως τμήμα της νομαρχιακής επιτροπής λαϊκής επιμόρφωσης Ευβοίας (Ν.Ε.Λ.Ε) με αντικείμενο την εκμάθηση του χορού.

     Η ονομασία του ήταν ‘’Χορευτικό τμήμα ο Μάκιστος’’ και είχε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη δωδεκαετή και πλέον πορεία του με τη μορφή αυτή είχε πλούσια χορευτική δραστηριότητα και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις της Ο.Π.Σ.Ε (Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας), σε φεστιβάλ χορού σε πολλούς δήμους όπου κλήθηκε.

     Κορυφαία στιγμή του χορευτικού μας τμήματος ήταν η λαμπρή πορεία και η πρώτη διάκριση που πήρε στο φεστιβάλ χορού του Πεκίνο ως εκπρόσωπος της χώρας μας. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO σαν χορευτικό της τμήμα.

   Το 2010 μετατράπηκε σε σύλλογο με ονομασία ‘’Χορευτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου ο Μάκιστος’’.

   Το καταστατικό μας, εκτός των χορευτικών δραστηριοτήτων πλέον προβλέπει περαιτέρω δραστηριότητες με πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο και προσβλέπει στην πολιτιστική ανάπλαση του τόπου μας.

Προέλευση Ονόματος

   Μάκιστος, είναι η παλαιότερη ονομασία του σημερινού όρους Καντήλι ή Κανδήλι, το οποίο βρίσκεται στη βορειοκεντρική Εύβοια και εκτείνεται από τα νότια όρια της Δ.Ε. Ελυμνίων, συνεχίζει στη Δ.Ε. Κηρέως, όπου βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή του και τελειώνει στα βόρεια όρια του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Ονομάστηκε έτσι από το Μάκιστο, γιο του Αθάμαντα και αδελφό του Φρίξου. Το όνομα είναι προελληνικό, έγινε γνωστό από μνεία επιγραφής ενός Ιστιαίου Δήμου, που φέρει το όνομα "Μήκιστος, Μάκιστον". Η περιοχή γύρω από το όρος "Μάκιστον" ονομαζόταν "Μακίστου περιοχή”.
    Κατά άλλη εκδοχή, μετέφεραν το όνομα οι άποικοι του αρχαίου Μακίστου της Ηλείας και το έδωσαν στο βουνό για να θυμούνται την πατρίδα τους...

ΠΗΓΗ : http://www.makistos.gr/