ΓΕΦΥΡΙ ΑΛΑΤΟΠΕΤΡΑΣ (ΠΕΤΡΙΝΟ Ή ΤΟΥ ΓΚΑΒΟΥ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

to petrino gefyriΒρίσκεται μεταξύ της Αλατόπετρας και του Προσβόρρου, πάνω στο μεγάλο μονοπάτι, που ένωνε τα Γρεβενά με τη Σαμαρίνα και την Κόνιτσα Το γεφύρι είναι χτισμένο πριν από το 1900 με διαφορετική νοοτροπία από τα άλλα της Π.Ε. Γρεβενών και με επίπεδο δάπεδο.
Ξεχωρίζει για τις δύο άρπιζες που το κρατάγανε κοντά στο κλειδί, όπως επίσης και για τις των μεγάλων διαστάσεων υπέροχα λαξευμένες πέτρες του και κυρίως λόγω της σπάνιας ελλειψοειδούς καμάρας του.

ΓΕΦΥΡΙ ΓΚΑΛΙΝΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι ΓκάλιναςΒρίσκεται μέσα στην Καστάνιανη, στη συνοικία Γκάλινα στα βόρεια του χωριού. Χτίστηκε από Καστανιανίτες μαστόρους στα πρότυπα του γεφυριού της Μαλνίτσας και έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις.

ΓΕΦΥΡΙ ΔΟΤΣΙΚΟΥ - ΓΡΕΒΕΝΑ

DotsikoGrevenaΑκολουθώντας το χωματόδρομο (4 χλμ.) ΒΔ του Μεσολουρίου, φθάνουμε στο Δοτσικό (1.100 μ. υψόμετρο ) που είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών.
Το Δοτσικό έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα, ίσως επειδή είναι κάπως απομονωμένο από τα Γρεβενά (17 χλμ. χωματόδρομος από την Καληράχη) και από την κοσμική ζωή που συναντάται σε άλλα χωριά της Π.Ε. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΓΕΦΥΡΙ ΖΕΡΜΑΣ (ΚΑΝΤΣΙΩΤΙΚΟ) - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι Ζέρμας ή ΚαντσιώτικοΣήμα κατατεθέν του Κάντσικου είναι το πέτρινο γεφύρι  στο Σαραντάπορο, ένα από τα λίγα γεφύρια της Ηπείρου, που είναι θεμελιωμένο  στα μέσα του 18ου αιώνα –για την ακρίβεια το 1747- όπως δείχνει ανάγλυφη επιγραφή σε εντοιχισμένη πλάκα.

Είναι κτισμένο επάνω σε χαρακτηριστικό βράχο, από τις δυο πλευρές του οποίου ξεκινούν οι δυο μεγάλες καμάρες του προς τις απέναντι όχθες του ποταμού.

ΓΕΦΥΡΙ ΖΙΑΚΑ (ΤΟΥΡΚΟΓΕΦΥΡΟ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

ziakasΗ κοινότητα του Ζιάκα (Τίστα) είναι χτισμένη σε 900 μ. υψόμετρο. Βρίκεται 19 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών και σ' αυτή ανήκουν οι δύο οικισμοί Κρύα Βρύση ή Τίστα και Περιβολόκι ή Πιπινίτσα. Το χειμώνα ζούνε εδώ 380 άτομα, το καλοκαίρι περίπου 850. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Είναι πατρίδα του θρυλικού ήρωα Θεόδωρου Ζιάκα, από όπου πήρε και το όνομα.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΓΚΕΛΙΑ (ΤΡΙΚΩΜΟΥ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

trikomoΣτη νότια πλευρά του χωριού Τρικώμου και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων  από αυτό βρίσκεται το  πέτρινο γεφύρι, το επωνομαζόμενο γεφύρι του Τρικώμου ή αλλιώς Καγκέλια.. Γεφυρώνει το Βενέτικο ποταμό και εξυπηρετούσε τη μετακίνηση των κατοίκων του Μοναχιτίου και του Μικρολίβαδου προς τα Γρεβενά.
Είναι δίτοξο με συνολικό μήκος 40,50 μ., πλάτος 2,80 μ. και ύψος 10,30 μ. Χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Στέργιο Λάζο

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΣΤΡΟΥ (ΜΕΓΑΡΟΥ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

phoca thumb l 2-kastrou-sykasΑνάμεσα στα χωριά Κάστρο και Μέγαρο κυλάει ο Γρεβενίτης ποταμός. Την επικοινωνία των δύο αυτών οικισμών εξυπηρετούσε παλιότερα το πανόμορφο γεφύρι του Κάστρου. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν μας είναι γνωστή, όμως τοποθετείται πριν από το 1850.
Το τόξο του είναι απόλυτα ημικυκλικό και η επιφάνειά του είναι κυρτή. Στις πλευρές του έχει αρκάδες (κατακόρυφες δηλαδή πέτρες που χρησιμεύουν ως στηθαία, δηλαδή, προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού), που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ομορφιά του.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΒΙΣΤΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι ΚλειδωνιάβισταςΣτις όχθες του Βοϊδομάτη και σε απόσταση 2 χμ. από την Κλειδωνιά βρίσκεται το γεφύρι της Κλειδωνιάβιστας (ή Βοϊδομάτη). Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με στιβαρή επιμήκυνση του τόξου του, κτισμένο το 1853 με δαπάνες της ευεργέτιδας Μπαλκίζ Χανούμ, η οποία έδωσε για την κατασκευή του 37.000 γρόσια.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι Κόνιτσας  Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΡΑΝΙΑΣ (ΣΤΑΜΠΕΚΗ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

4-stampeki-sykasΒρίσκεται κοντά στο χωριό Κρανιά και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί από την Κρανιά στη Μηλιά Μετσόβου, βορειοδυτικά της Κρανιάς και σε μικρή απόσταση από αυτήν. Γεφυρώνει το ρέμα που εκβάλλει στο Βενέτικο ποταμό κοντά στις πηγές του.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ (ΠΑΠΑΤΑΚΗ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

Το γεφύρι του Παπατάκη είναι ένα πανέμορφο  μικρό πέτρινο γεφύρι. Βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο, συνδέοντας το χωριό Κυπαρίσσι με αυτό του Αγίου Κοσμά. Χτίστηκε γύρω στα 1920, για να γεφυρώσει τα ορμητικά νερά του ρέματος που καταλήγει αργότερα στον Πραμόριτσα ποταμό. Διαθέτει ένα χαμηλό τόξο χωμένο στη γη, που διακρίνεται με δυσκολία. Η καμάρα που σώζεται , είναι τμήμα γέφυρας που έχει καταστραφεί, το υπόλοιπο κομμάτι της οποίας ήταν ξύλινο.

ΓΕΦΥΡΙ ΜΑΛΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι ΜαλνίτσαςΤο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μαλνίτσας βρίσκεται 500 μ. βόρεια της Καστάνιανης στο δρόμο προς Λαγκάδα και έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ρέμα της Μαλνίτσας.

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της τέχνης των μαστόρων της Καστάνιανης. Κατασκευάστηκε το 1934 με την προσωπική εργασία των κατοίκων και μαστόρων του χωριού. Το άνοιγμα του τόξου είναι 8,00 μ. και με ακτίνα 4,00 μ.
ΠΗΓΗ

ΓΕΦΥΡΙ ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗ (ΚΡΑΝΙΑΣ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

phoca thumb l 2-matsagkani-sykasΒρίσκεται στο δρόμο Γρεβενών - Κρανιάς, πριν το χωριό, κοντά στις πηγές του Βενέτικου. Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι, που γεφυρώνει ρέμα κοντά στις πηγές του Βενέτικου ποταμού. Έχει μήκος 16μ., πλάτος 2,50μ., και ύψος 5,50μ. Το άνοιγμα του τόξου του φτάνει τα 9μ. Τα πλαϊνά του στηθαία και τα δάπεδό του έχουν τσιμεντωθεί και αποτελούν παραφωνία στο αρμονικό του σύνολο. Μονάχα η κατάντι (σύμφωνα με την κατεύθυνση του ρου του ποταμού) όψη του παραμένει σώα.

ΓΕΦΥΡΙ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι Μαύρης ΠέτραςΧαρακτηριστικό του γεφυριού της Μαύρης Πέτρας (1817), λίγο πριν την είσοδο του χωριού Πουρνιά, είναι τα τεταρτοκυκλικά ανακουφιστικά τόξα του, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν το εικόνισμα, η βρύση, η αγιογραφία του Παντοκράτορα  σε απότομο βράχο πάνω από το γεφύρι και ο μισογκρεμισμένος νερόμυλος δίπλα του.   

ΓΕΦΥΡΙ ΜΕΣΑΡΓΙΑΣ-ΡΑΧΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι Μεσαργιάς-ΡάχηςΒρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική περιοχή της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1895 χωρίς στηθαία, τα οποία προστέθηκαν το 1931 και επισκευάστηκε το 1967.

Φαίνεται ότι υπήρξε το δομικό και μορφολογικό πρότυπο της γέφυρας της Μαλνίτσας, η οποία βέβαια υπήρξε πολύ βελτιωμένη. Το μήκος του είναι 12 μ.

ΓΕΦΥΡΙ ΜΗΤΣΑΙΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι ΜητσαίωνΕίναι το πιο παλιό και ψηλότερα κατασκευασμένο γεφύρι της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1845 στη θέση παλαιότερου γεφυριού του 1835 που καταστράφηκε. Η κατασκευή και η δομή του είναι αρχαϊκή με άνοιγμα τόξου περίπου 10 μ.

ΓΕΦΥΡΙ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γέφυρα ΜπουραζανίουΗ νέα γέφυρα στο Μπουραζάνι (επαρχία Κόνιτσας), κατασκευάστηκε το 2008. Ο τρόπος κατασκευής της συνδυάζεται με τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της περιοχής. Γεφυρώνει τον Αώο. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη νερόμυλος, νεροτριβή και παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

ΠΗΓΗ

ΓΕΦΥΡΙ ΜΥΛΟΥ (ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

Βρίσκεται 2 χλμ. ανατολικά του χωριού Σπήλαιο. Γεφυρώνει τον Βελόνια, παραπόταμο του Βενέτικου ποταμού, και χτίστηκε περίπου στα 1800. 
Είναι τρίτοξο γεφύρι, με συνολικό μήκος πάνω από 50 μ. Σήμερα σώζονται μόνο τα δυο βορειότερα τόξα του, ενώ το νότιο καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από κατασκευή με οπλισμένο σκυρόδεμα. Το πλάτος του είναι 2,60 μ. και το ύψος της μεγαλύτερης (μεσαίας) καμάρας 7 μ. περίπου.
Σώθηκε τμήμα του καλντεριμιού και του στηθαίου (προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού). Την ονομασία του την οφείλει σε σωζόμενο παρακείμενο μύλο, ιδιοκτησίας του ενοριακού ναού του Αγ. Αθανασίου Σπηλαίου, που τον δούλευε κάποιος Κατσογιάννης.
Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του είναι άγνωστη.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΛΙΟΜΑΓΕΙΡΟΥ (ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

dasillioΤο συναντάμε στο δρόμο από τα Γρεβενά προς το Δασύλλιο, ανάμεσα στα χωριά Καλλονή Τρίκορφο και Δασσύλλιο. Γεφυρώνει το Μπαγεριώτικο ποτάμι, παραπόταμο του Πραμόριτσα. Έχει οξύκορφη επιφάνεια και το σώμα του το δένουν τέσσερις άρπιζες. Είναι μονότοξο με άνοιγμα τόξου 12.50μ., ύψος 7μ., συνολικό μήκος 23μ. και πλάτος 3μ.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γεφύρι ΠαρασπόριΛίγο πριν φτάσετε στους Χιονιάδες βρίσκεται το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στη θέση Παρασπόρι, που σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε στα 1800 από Πυρσογιαννίτες μαστόρους. Το γεφύρι έχει άνοιγμα τόξου 5,50 μ., ύψος 2,80 μ. και πλάτος 2,80 μ.

Ήδη από τη δεκαετία 1910-1920 η κοίτη του ρέματος έχει παραμερίσει, κατακλύζοντας την αριστερή του περιοχή. Έτσι η παλιά καμάρα ξέπεσε και έγινε ξερογέφυρο.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ (ΣΠΗΛΑΙΟΥ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

spilaioΤο γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και απέχει από την ομώνυμη πρωτεύουσα 45 χιλιόμετρα. Πιθανότατα είναι το δημοφιλέστερο και ομορφότερο γεφύρι της Π.Ε. καθώς με το υπέροχο τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι με το καλά συντηρημένο γεφύρι και η ευκολία της πρόσβασης σ’ αυτό δημιουργούν ένα μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς.

ΓΕΦΥΡΙ ΠΡΑΜΟΡΙΤΣΑΣ - ΓΡΕΒΕΝΑ

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι, ένα πραγματικό έργο τέχνης που βρίσκεται στα όρια των νομών Γρεβενών (όπου και ανήκει) και Κοζάνης, στον ποταμό Πραμόριτσα, παραπόταμο του Αλιάκμονα, μεταξύ των χωριών Κληματάκι και Ανθοχώρι. Το γεφύρι είναι τετράτοξο, με κύριο τόξο το βόρειο, ελεύθερου ανοίγματος 15μ. και ύψους 9μ.
Με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 49μ.. το θαυμαστό αυτό οικοδόμημα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου σε μήκους γεφυριού στην Μακεδονία.

ΓΕΦΥΡΙ ΣΠΑΝΟΥ - ΓΡΕΒΕΝΑ

spanou2011Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κοσμάτι και Κηπουρειό, στο Βενέτικο ποταμό, στο μονοπάτι Γρεβενών - Μετσόβου και 16 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών. Επισκευάστηκε και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές. Πεντάτοξο γεφύρι, με άρπιζες και ανακουφιστικά ανοίγματα πάνω από τα βάθρα.
Έχει οριζόντια επιφάνεια και το συνολικό  μήκος του είναι 85 μ. ενώ το πλάτος του είναι 3,60 μ.  και με άνοιγμα κάθε κάμαρας τα 10,40 μ. Είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας.

ΓΕΦΥΡΙ ΣΠΗΛΑΙΟΥ (ΛΙΑΤΙΣΣΑΣ Ή ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

Το γεφύρι ταυ Λιάτισσα  είναί το δεύτερο από τα τρία γεφύρια της περιοχής του Σπηλαίου. Βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Σπήλαιο και νοτιότερα του γεφυριού του Κουτσογιάννη. Εξυπηρετούσε την επικοινωνία του Σπηλαίου με τα χωριά Παρόρι, Σταυρός, Κοσμάτι καθώς και με τα Γρεβενά.
Είναι ένα μονότοξο γεφυράκι, που γεφυρώνει στενό μόλις 10μ. και βαθύ φαράγγι. Ο Βελόνιας ποταμός περνάει από κλειστό σπήλαιο πριν βγει στο φαράγγι και κυλήσει κάτω από το γεφυράκι της Λιάτισσας.

ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΤΑΜΟΥ (ΚΗΠΟΥΡΕΙΟΥ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

KIPOURIO  GEFYRI venetikos PA171198 9Το γεφύρι του Σταυροποτάμου είναι χτισμένο περίπου το 1880 στον Σταυροπόταμο ποταμό, παραπόταμο του Βενέτικου, και είναι εύκολα προσβάσιμο, μια και είναι πολύ κοντά και ορατό από το δρόμο. Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στο γεφύρι του Σπανού. Έχει τέσσερις μεγάλες ημικυκλικές άνισες καμάρες, με ανακουφιστικό άνοιγμα στο δεύτερο μεσόβαθρο και δύο κύρια τόξα.
Το μήκος του φτάνει τα 48μ., το πλάτος τα 3,70μ. και το άνοιγμα της μεγαλύτερης καμάρας του είναι

ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΠΟΛΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Γέφυρα ΤοπόλιτσαςΧτίστηκε από τον Γιάννη Πέτρου Τσίπα από την Πυρσόγιαννη το 1903 και πρόκειται για πέτρινο μονότοξο γεφύρι.

ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ - ΓΡΕΒΕΝΑ

pasa-sykasΚοντά στο δρόμο Γρεβενών – Κοζάνης, κάτω από το χωριό Κοκκινιά, βρίσκονται τα ερείπια του γεφυριού του Πασά, του μεγαλύτερου γεφυριού της Μακεδονίας. Χτίστηκε περίπου το 1806, όντας σημαντικότατο πέρασμα του ποταμού Αλιάκμονα, τον οποίο και γεφυρώνει, ενώνοντας τα Γρεβενά με την Κοζάνη και στη συνέχεια με τα σύνορα. Το μήκος του γεφυριού έφτανε (ίσως και ξεπερνούσε ) τα 100 μ. και είχε έξι ανόμοιες καμάρες και πάνω από τα μεσόβαθρα του ανακουφιστικά ανοίγματα. 

ΓΕΦΥΡΙ ΤΡΙΚΩΜΟΥ (ΑΖΙΖ ΑΓΑ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

azizΚοντά στο χωριό Τρίκωμο της Περιφερειακής Ενότητας   Γρεβενών, στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου βρίσκεται το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ-Αγά.
Το εντυπωσιακό μεγαλόπρεπο αυτό  πέτρινο οικοδόμημα διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο από τα σωζόμενα γεφύρια της Μακεδονίας, που φθάνει τα 15 μέτρα και συνολικό μήκος τα 70 μέτρα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ

Κάστρου, ΑνδροςΑρχιτεκτονικά αριστουργήματα που συμβολίζουν τον αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην απομόνωση, τα πέτρινα γεφύρια έχουν σχεδόν ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο της ελληνικής επαρχίας....

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα