"ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ" - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

2016  19  Αυγούστου

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων «Αρφαρά»

Στα 9,8 Χλμ από το κέντρο της Αιγείρας βρίσκεται το χωριό Αμπελόκηποι. Ένα χωριό που φιλοξενεί το μνημείο των προεπαναστατικών μαχών Αρφαρά και Βερσοβά 15 και 18 Μαρτίου 1821 καθώς και το Δημοτικό άλσος Αμπελοκήπων «ΤΑ ΧΡΥΣΑΜΠΕΛΑ» όπου εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Γιορτή κρασιού. Μια γιορτή που βασίζεται κυρίως στον εθελοντισμό των χωριανών και φίλων...

Το 1982 ιδρύεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των Αρφαραίων. Σκοπός του να προάγει και να εξυψώσει το πνευματικό, κοινωνικό και εν γένει πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων του οικισμού Αμπελοκήπων και ιδιαίτερα των νέων.
Έτσι το 1984 ξεκίνησε η 1η Γιορτή Κρασιού Αμπελοκήπων με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελοκήπων και με πλεονέκτημα την ποιότητα και την φήμη του κρασιού των Αρφαρών (Αμπελοκήπων).

Από τότε μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται ετησίως η Γιορτή Κρασιού, τα πρώτα χρόνια στην πλατεία του χωριού και αργότερα, όταν η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, στο Δημοτικό άλσος Αμπελοκήπων «ΤΑ ΧΡΥΣΑΜΠΕΛΑ». Ένα πανέμορφο τοπίο, πλαισιωμένο με πεύκα σε έκταση 18.000τ.μ. και άνετο πάρκινγκ.

Η εκδήλωση τελείται την πρώτη Παρασκευή και Σάββατο μετά τις 15 Αυγούστου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά και τον εθελοντισμό των κατοίκων, έχοντας κάθε χρόνο σαν στόχο την αναβάθμιση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων και την βελτίωση των υποδομών.

Ο επισκέπτης λοιπόν μπορεί να διαλέξει και να απολαύσει δωρεάν το κρασί του τόπου και να γευτεί παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τους κατοίκους του χωριού, με πατροπαράδοτο τρόπο μπροστά στα μάτια των επισκεπτών τους, και σε προσιτές τιμές. Παρέα του έχει τα δημοτικά τραγούδια και ενίοτε μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που φιλοξενούνται στον χώρο.