"ΑΛΩΝΙΣΜΑ" - ΒΑΛΤΕΤΣΙΝΙΚΟ

Κάθε χρόνο, στα μέσα Αυγούστου, στο πετρόστρωτο αλώνι του Βαλτεσινίκου Αρκαδίας, κοντά στο δρόμο προς τα Λαγκάδια, η αναπαράσταση του αλωνίσματος  με τη χρήση αλόγων επαναφέρει αγροτικές μνήμες που παραπέμπουν...

"ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ" - ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΥΡΟΥ

Τα "Απολλώνια", πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο.

Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος οργανώνει τα Απολλώνεια, εκδηλώσεις πολιτισμού, οι οποίες κάθε χρόνο περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων και εκδηλώσεις στην Τσακώνικη ( μουσική, τραγούδι, θεατρικά) καθώς και οργανωμένες εκδρομές στην Επίδαυρο σε επιλεγμένες παραστάσεις.

"ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ" ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ

Μια μέρα του χρόνου καθιερώθηκε σα γιορτή αφιερωμένη στους γέροντες  και στις γερόντισσες του Λευκοχωρίου, τιμή από όλους τους νέους. Αφορμή για τη "γιορτή των γερόντων" ή το "γλέντι των γερόντων" όπως λέγεται ήταν το παράπονο ενός ηλικιωμένου προς έναν νέο της εποχής, για τους νεότερους  που κάθε καλοκαίρι έκαναν συνεστίαση, χωρίς να δίνουν σημασία στους γέρους...

"ΓΙΟΡΤΗ ΔΑΣΟΥΣ" - ΒΥΤΙΝΑ

Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου πραγματοποιείται η ετήσια «γιορτή του Δάσους».

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ" ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΜΙΤΕΣ

Κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, πραγματοποιείται η γιορτή του Καλαμποκιού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αραχαμιτών  του Δήμου Βαλτετσίου.

Η ίδια γιορτή γίνεται και στο Δ.Δ. Καλονερίου του Δήμου Λαγκαδίων.

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙΟΥ" - ΡΟΕΙΝΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τον Οκτώβριο στο  Δ. Δ.  Ροεινού του Δήμου Φαλάνθου γίνεται η γιορτή του καρυδιού και του μελιού. Τα προϊόντα αυτά είναι άφθονα στην περιοχή και τα απολαμβάνουν όσοι βρεθούν στη γιορτή.

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ" - ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ

2016  5  Νοεμβρίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών

Το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου, η Γιορτή του κάστανου (προσφέρονται στους επισκέπτες γλυκά και φαγητά με κάστανα).

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ" - ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ

Στο Δ. Δ. Καστάνιτσας κάθε χρόνο στο τέλος Οκτωβρίου, τότε που οι παραγωγοί μαζεύουν τα κάστανα της περιοχής, διοργανώνεται  η γιορτή του Κάστανου....

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ" ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Το τελευταίο  Σαββατοκύριακο του Μαΐου ή αρχές  Ιουνίου,  γίνεται στον Πλάτανο Κυνουρίας η γιορτή του  κερασιού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1984.Ο Σύλλογος Πλατάνου Κυνουρίας προσφέρει άφθονα κεράσια και κάθε χρόνο υπόσχεται στους επισκέπτες του αξέχαστο γλέντι, χορό και πολλές εκπλήξεις.

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΙΣΣΑΣ" ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΙΝΙ

Την  τελευταία  Κυριακή του Αυγούστου στο Δ. Δ. Σαρακινίου Ηραίας  την παραμονή της αναχώρησης των ξενιτεμένων από το χωριό για το εξωτερικό, γίνεται η γιορτή της κίσσας. Προσφέρεται κυνήγι στιφάδο (κίσσα), δίνεται η ευκαιρία για γλέντι,  όπου  εύχονται οι ντόπιοι στους ξενιτεμένους , "καλό ταξίδι" και "καλή επάνοδο".  Διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2000.

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ" - ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο γίνεται στο Σταυροδρόμι της Γορτυνίας  η γιορτή του κρασιού. Ντόπιοι και ξένοι συμμετέχουν σ' αυτό το ξεφάντωμα διασκεδάζοντας με παραδοσιακό τοπικό συγκρότημα. Η γιορτή καθιερώθηκε από το 1989 και διοργανώνεται από το Σύλλογο Σταυροδρομιτών Τριπόλεως.

"ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ" ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γίνεται στο Λεωνίδιο η "γιορτή της μελιτζάνας". Στην όμορφη Πλάκα γίνονται οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τσακώνικα τραγούδια και χορούς από τοπικά συγκροτήματα. Ο διαγωνισμός της μελιτζάνας που ακολουθεί δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους παρευρίσκονται εκείνη τη μέρα στο Λεωνίδιο να απολαύσουν ένα γευστικότατο πιάτο μελιτζάνας φτιαγμένο από τις γυναίκες της περιοχής. Ακολουθεί η βράβευση του καλύτερου πιάτου από επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς.

"ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ" ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΑΣΕΑ

Στην Άνω Ασέα, (από το 1984), κάθε χρόνο στις 13 Αυγούστου γίνεται η γιορτή της πατάτας. Είναι αφορμή για ένα γλεντάκι στο χωριό, με τοπικό συγκρότημα. Προσφέρεται  γουρνοπούλα με νόστιμες πατάτες της περιοχής. Τη διοργάνωση της γιορτής αναλαμβάνει ο τοπικός σύλλογος.

Στο Δ. Δ. Νεοχωρίου του Δήμου Κορυθίου, στο εκκλησάκι του Αη-Λιά,  γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου  η γιορτή της πατάτας. Πραγματοποιείται διαγωνισμός πατάτας και ακολουθεί λαϊκό γλέντι. Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Κορυθίου, το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Νεοχωρίου.

"ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΟΒΑΤΙΝΑΣ" - ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ

Κάθε καλοκαίρι, το πρώτο σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται η 'Γιορτή της Προβατίνας'. Το όνομα προέρχεται από την κύρια ασχολία των κατοίκων που είναι αποκλειστικά η κτηνοτροφία. Στους επισκέπτες προσφέρεται προβατίνα γκιούλμπασι που παρασκευάζουν με πολύ μεράκι οι κάτοικοι του χωριού από κρέατα παραγωγής τους. Το γλέντι ξεκινά το και κρατά μέχρι το πρωί.

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ" ΣΤΟ ΒΕΛΗΜΑΧΙ

Αν και δεν έχει καμιά σχέση με θάλασσα το Βελημάχι του Δήμου Κοντοβαζαίνης, εκεί διοργανώνεται η γιορτή της σαρδέλας και προσφέρεται, σε όποιον βρεθεί στο χωριό, άφθονη σαρδέλα και κρασί. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι. (1η διοργάνωση 10 Αυγούστου 2003 από τον ιχθυέμπορο κ. Θεόδωρο Κακούρη).

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΚΟΡΔΟΥ" ΣΤΑ ΛΙΘΟΒΟΥΝΙΑ

Στα μέσα Ιουλίου γίνεται κάθε χρόνο μια όμορφη εκδήλωση στα Λιθοβούνια. Πρόκειται για τη γιορτή του σκόρδου. Η επιτυχία της γιορτής είναι δεδομένη αφού πολύς κόσμος επισκέπτεται το χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τρίπολη. Γίνεται διαγωνισμός σκόρδου που έχει σχέση με την καλύτερη ποιότητα και μέγεθος. Σερβίρονται φαγητά με βάση το σκόρδο. Η εκδήλωση  συνεχίζεται με γλέντι,  χορούς και τραγούδια, από παραδοσιακά συγκροτήματα.

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ" - ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Πρόκειται για ένα οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα για δεύτερη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Σκοπός του είναι μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητές του, να έρθουμε σε επαφή με την φύση, να ενημερωθούμε από εξειδικευμένους επιστήμονες για τις τάσεις στην καλλιέργεια της γης, να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να συζητήσουμε μαζί τους. Παράλληλα με τα ανωτέρω θα γίνει πεζοπορία , δοκιμή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, γλέντι στην πλατεία του χωριού, όπου θα παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς  χορούς.Διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Αγίου Πέτρου Κυνουρίας τον Οκτώβριο.

 - Πηγή: https://www.kalimera-arkadia.gr/atzenta/item/58680-i-giorti-tis-gis-ston-agio-petro-arkadias.html

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ" ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Στο Παλαιοχώρι της Γορτυνίας, κάτω από τη Δημητσάνα, μέσα στην κοιλάδα του Λούσιου, γίνεται τον Οκτώβριο η γιορτή του τσίπουρου. Το τσίπουρο, (που είναι το προϊόν της απόσταξης του σταφυλιού, αφού πατηθούν και ληφθεί ο μούστος), είναι παραδοσιακό, αγνό ποτό και "δυνατό" αφού η πρώτη ποιότητα "η πρώτη στάλα", όπως λέγεται είναι 35ο. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες τους γλεντούν με την ψυχή τους αφού συμβάλλει σ' αυτό και το τσίπουρο. Τη γιορτή αναλαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του χωριού.

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ – ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-»

2016  30 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή - Πηγή: https://www.kalimera-arkadia.gr/atzenta/item/58727-giorti-tsipourou-kai-fetos-sto-palaioxori-gortynias.html

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΟΠΑΝΗ" - ΑΡΚΑΔΙΑ

giorti tsopani arkadiaΣτο Περθώρι του Δήμου Τρίπολης στο τέλος Ιουλίου γιορτάζεται  στο εξωκλήσι του Αη Γιώργη η γιορτή του τσοπάνη. Εκεί στο αιωνόβιο δέντρο (7 άνδρες μπορούν να αγκαλιάσουν τον κορμό του, γνωστό και ως δέντρο του Παυσανία, αφού ο ίδιος το αναφέρει στα "Αρκαδικά του"), γίνεται ένα τρικούβερτο γλέντι...

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΟΠΑΝΗ" - ΝΥΜΦΑΣΙΑ

Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Iουλίου, "Το πανηγύρι του τσοπάνη", στο χωριό Nυμφασία.

"ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ,ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΝΕΡΩΝ" - ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Στον Πλάτανο Αρκαδίας, οργανώνεται κάθε καλοκαίρι μια εντελώς ξεχωριστή γιορτή! Οι κάτοικοι αποχαιρετούν το καλοκαίρι, γιορτάζοντας την τελευταία πανσέληνο. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στο φεγγάρι, τον έρωτα και τα γάργαρα νερά που δίνουν ζωή στο πανέμορφο αυτό χωριό

"ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣ" ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Η εταιρία "Μαντινεία Α.Ε." από το 2005 διοργανώνει τον Ιούλιο τη γιορτή φέτας στη Βλαχέρνα Αρκαδίας (33ο χλμ Τρίπολης - Βυτίνας).
Η γιορτή περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και δωρεάν δοκιμή φέτας.

"ΗΡΩΔΕΙΑ" - ΔΟΛΙΑΝΑ

Στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών διοργανώνουν σημαντικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με τη ονομασία ΗΡΩΔΕΙΑ στο αρχαιολογικό χώρο ανασκαφών της Εύας

"ΛΥΚΑΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" - ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Στον αρχαιολογικό χώρο του Λύκαιου Ορους (3 χλμ ΒΔ από το χωριό Ανω Καρυές) αναβιώνουν οι 'Λύκαιοι Αγώνες', με αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Αύγουστος

"ΠΑΖΑΡΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" - ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ

Κάθε χρόνο, στα μέσα Αυγούστου, λαμβάνει χώρα στην Καρύταινα Αρκαδίας το περίφημο «Παζάρι γυναικών», με κύριο χαρακτηριστικό τη διάθεση εκ μέρους των γυναικών της περιοχής, παραδοσιακών τοπικών προϊόντων...

"ΠΑΠΑΡΑΙΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ"

Παπαραίικο Αντάμωμα, είναι τοπική εκδήλωση με σκοπό την συνεύρεση των απανταχού Παπαραίων και την από κοινού διασκέδαση ιδεών και στόχων για το καλό του χωριού τους. Την εκδήλωση διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος κάθε καλοκαίρι.

"ΤΑΝΕΙΑ" - ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι Πολιτιστικοί Φορείς διοργανώνουν τα Τάνεια - σημαντικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με πολλά θέματα , εκθέσεις , αφιερώματα και μουσικές βραδυές.

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" - ΛΑΓΚΑΔΙΑ

Το επταήμερο Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού, τέλη Ιουλίου, στην Αγία Παρασκευή. Διαγωνίζονται τραγουδιστές, οργανοπαίκτες και συγκροτήματα από όλη την Πελοπόννησο. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ακολουθεί μεγάλο γλέντι.