ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ

afanisnaftisandros compressedΣτην πλατεία της Ρίβας, στο κάτω άκρο της Χώρας δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα. Είναι έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή. Τοποθετήθηκε στο βάθρο του στις 5 Νοεμβρίου 1959 και έμεινε ακλόνητος μέχρι τις 30 Απριλίου του 2001 όπου ένας δυνατός αέρας τον έριξε στα μάρμαρα της πλατείας. Μετά την απαραίτητη επισκευή, τοποθετήθηκε στη θέση του. Είναι άγαλμα θρύλος, πόλος έλξης επισκεπτών, σήμα κατατεθέν, κλασικός τόπος ρεμβασμού, αναμνηστικών φωτογραφιών για όλους τους επισκέπτες του νησιού.

http://andros-guide.gr

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΠΥΘΑΡΑΣ

katarraktespytharasandrosΗ ρεματιά της Πυθάρα βρίσκεται στα Αποίκια σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο μέσω ενός ομαλού μονοπατιού γεμάτο βλάστηση. Η διαδρομή σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον “Νεραϊδότοπο» όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση. Τα άφθονα νερά της τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο σχηματίζοντας καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Οι πηγές είναι στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές είναι στην παραλία Γιάλια. Είναι ένα μικρό οικοσύστημα για πολλά πουλιά, αμφίβια και παράλληλα για σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων που φυτρώνουν σε όλο το μήκος της ρεματιάς. Η Πυθάρα χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών ενώ από το 1863 μέχρι το 1936 τα νερά της κινούσαν το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, τη «Φάμπρικα» λίγο πιο κάτω στο χωριό των Στενιών.

http://andros-guide.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων στην Άνδρο αποτελείται από δύο παλιά ελαιοτριβεία του νησιού, τον ελαιόμυλο Χέλμη στον Πιτροφό και τον ελαιόμυλο Λεμπέση στα Ρέματα. Οι εγκαταστάσεις έχουν αποκατασταθεί και μετατραπεί σε μουσειακούς χώρους. Σε αυτούς ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τις τεχνολογίες παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου στους αγροτικούς οικισμούς της Άνδρου και να κατατοπιστεί για τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί σε οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1979 από το ίδρυμα Γουλανδρή, καθώς η Άνδρος είναι η γενέτειρα του Βασίλη Γουλανδρή. Αρχικά στο μουσείο εκθέτονταν έργα του ανδριώτη καλλιτέχνη Μιχάλη Τόμπρου, και έργα από την προσωπική συλλογή του Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Το 1986 λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος δημιουργήθηκε και νέα πτέρυγα στην οποία παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις έργων κάποιου σημαντικού καλλιτέχνη ή έργα κάποιας σημαντικής περιόδου της τέχνης.

Το μουσείο είναι ανοιχτό από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 10:00-14:00, ενώ από 1η Απριλίου-31 Οκτωβρίου είναι ανοικτό καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10:00-14:00. Κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: Τετάρτη-Κυριακή 11:00-15:00 και 18:00-21:00, Δευτέρα 11:00-15:00, Τρίτη κλειστά.

http://www.moca-andros.gr/

ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ

Παναγία Θαλασσινή στην ΆνδροΣτην Άνδρο, πάνω στον βράχο στην είσοδο της χώρας υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγιάς της θαλασσινής. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία Θαλασσινή προστατεύει αυτούς που ταξιδεύουν στην θάλασσα, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο.

Στους κανόνες τις αγιογραφίας αναφέρεται ότι, η μητέρα του Χριστού φοράει πάντα κόκκινο χιτώνα εξωτερικά, που δηλώνει την ανθρώπινη φύση της και μπλε ή σκούρο πράσινο από μέσα, που μαρτυρεί την άμεση συσχέτισή της με την γέννηση του Θεανθρώπου. Στην περίπτωση όμως της Παναγιάς της Θαλασσινής, βλέπουμε την Παναγία να φοράει μπλε ρούχα.

ΦΑΡΟΣ ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ

Στην Άνδρο, χτισμένος πάνω σ' ένα βράχο μέσα στη θάλασσα, βρίσκεται ο φάρος Τουρλίτης. Κατασκευάστηκε το 1887 κι έχει ύψος 7 μέτρων. Είναι ο μοναδικός φάρος που έχει κατασκευαστεί σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και λειτούργησε ξανά το 1950.

ΠΗΓΗ