ΑΕΡΟΜΥΛΟΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

aeromylos markopoulo attikiΟ πρώτος μύλος στον οποίο οι παλαιοί κάτοικοι του Μαρκοπούλου άλεθαν τα σιτηρά τους.
Το χτίσιμο του είναι άγνωστο πότε έγινε , ενώ είναι γνωστό πως σε κάποια φάση της λειτουργίας του αγοράστηκε από τον Γεώργιο Δημητρίου ή Βούργαρη , φερμένο από την περιοχή της βόρειας Μακεδονίας .
Άγνωστο επίσης είναι το πότε σταμάτησε να λειτουργεί πιθανόν να τερμάτισε τη λειτουργία του στο τέλος του 19ου αιώνα...

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ - ΜΕΘΑΝΑ

ifaisteio methana attikiΤο ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου, με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 πΧ, από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβιδίου. Πάνω από το χωριό Καημένη Χώρα, χτισμένη...

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ - ΣΠΕΤΣΕΣ

mouseio spetsonΣτεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, του άρχοντα του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.Αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους. Στο ισόγειο στεγάζεται έκθεση με τα ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων περί το 1200 Π.Χ. Από τα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν τα αγγεία της πρωτοελλαδικής και κλασσικής περιόδου, τα γλυπτά και η συλλογή νομισμάτων που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. Η σημαία της επανάστασης,οι προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ηρώων συμπεριλαμβάνονται στα κειμήλια της συμβολής των Σπετσών στην Εθνεγερσία του 1821.

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

mylopotamos kythira attiki 2Ο Μυλοπόταμος είναι ένα παραδοσιακό χωριό των Κυθήρων, στα δυτικά του νησιού σε υψόμετρο 200 μέτρων και σε απόσταση 15 χλμ. από τη Χώρα των Κυθήρων...

ΝΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ - ΑΙΓΙΝΑ

naos afaias aiginaΙδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας είναι ο επιβλητικός Ναός της Αφαίας.
Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους σωζόμενους αρχαίους Ελληνικούς Ναούς του 5ου π.Χ. αιώνα.
Τα γλυπτά των αετωμάτων του είχαν δυστυχώς την τύχη των μαρμάρων του Παρθενώνα, καθώς αφαιρέθηκαν το 1811 από ξένους αρχαιοκάπηλους και βρίσκονται σήμερα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, γνωστά ως «Αιγινήτες».

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ - ΥΔΡΑ

pyrgos markelou ydraΔείγμα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία είναι ο Πύργος του Μαρκέλλου.
Πρόκειται για έναν Ενετικό πύργο – παρατηρητήριο, που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα και ανακαινίστηκε από τον Φιλικό, αγωνιστή και μετέπειτα βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802.
Εδώ στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστημα το ταμείο του Ελληνικού κράτους.

ΡΟΛΟΪ - ΠΟΡΟΣ

roloi porosΤο σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Ρολόι, που δεσπόζει από το 1927 στο ψηλότερο σημείο του λόφου, αγναντεύοντας το φυσικό κανάλι, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά, αλλά και το περίφημο Λεμονοδάσος στην απέναντι ακτή. Η θέα από το σημείο είναι μαγευτική και αξίζει την επίσκεψη.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

stathmos markopoulo attikiΈνας από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Αττικής , κτισμένος τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα .

Κατασκευάστηκε από την εταιρεία '' Σιδηρόδρομοι Αττικής '' που συστήθηκε το 1882 προκειμένου να εξυπηρετήσει τα Μεταλλεία Λαυρίου που επαναλειτούργησαν τότε, μετά από αδράνεια αρκετών αιώνων ...

ΤΑΦΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ

tafos karaisaki salaminaΟ Ναός του Αγ. Δημητρίου είναι η πρώτη ενορία του νησιού. Η ανέγερση του τωρινού ναού έγινε το 1806 πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού του 17ου  αιώνα.

Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου και αποτελεί αντιγραφή της Μονής Φανερωμένης αλλά σε μικρότερη και απλούστερη μορφή...

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΚΥΡΡΗΣΤΟΥ (ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ) - ΑΘΗΝΑ

Το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου του Κυρρήστου ή Πύργος των Ανέμων (Αέρηδες) είναι ένα θαυμάσιο οικοδόμημα από πεντελικό μάρμαρο σχήματος οκταγωνικού. Κτίσθηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στη Ρωμαϊκή Αγορά στις βόρειες υπώρειες της Ακρόπολης.

Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς του εικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα...

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ - ΣΠΕΤΣΕΣ

spiti bouboulinas spetsesΗ ιστορία των Σπετσών και η προσφορά του νησιού στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα έχει ταυτιστεί με τη μορφή και τη δράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Πρόκειται για μια γυναίκα σύμβολο που με αυταπάρνηση αφιερώθηκε στον αγώνα για τη λευτεριά. Το αρχοντικό της καπετάνισσας, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, λειτουργεί από τους απογόνους της ως μουσείο...