ΔΑΣΟΣ ΧΑΪΝΤΟΥ

Το 7άσος της Χαϊντούς (7άσος 7ρυμού): είναι ένα από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα της Ευρώπης και βρίσκεται στο δυτικό μέρος της οροσειράς της Ροδόπης, στα σύνορα με τη
Βουλγαρία. Από τις κορυφές της Ροδόπης κι αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες μπορεί κανείς να απολαύσει μία μαγευτική θέα. 7ιακρίνονται από εκεί η Σαμοθράκη, η Θάσος, το Άγιο Όρος, τα βουνά της Βουλγαρίας Παμπόροβο και Πιρίν κ.α.,καθώς επίσης και το Φαλακρό, το Παγγαίο κι άλλες αμέτρητες κορυφές. Η Χαϊντού προσφέρει τοπία μοναδικής ομορφιάς απλόχερα στον επισκέπτη, έχει όμως και τα απόκρυφά της.
Κάθε εποχή και κάθε ώρα η Χαϊντού έχει διαφορετικό χρώμα,διαφορετικό φως και διαφορετική μυρωδιά. Είναι ιδανικός τόπος επίσκεψης για ορειβάτες, φυσιολάτρες και εκδρομείς, αλλά ακόμη και για κάποιον που θέλει να απολαύσει την ηρεμία του τοπίου με την υπέροχη μελωδία των ζώων, των πουλιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Έχει κηρυχθεί 7ιατηρητέο Μνημείο της Φύσης, έχει έκταση 180 στρέμματα και η ψηλότερη κορυφή είναι αυτή του Γυφτόκαστρου στα 1827 μ. Το δάσος της Χαϊντούς είναι δάσος
υψηλό και πυκνό και παρουσιάζει εικόνα σχεδόν παρθένας μορφής. Η περιοχή καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων ειδών.
Υπάρχουν δάση πεύκης, οξιάς και σποραδικές συστάδες ελάτης. Το δάσος Χαϊντούς είναι ένας επίγειος παράδεισος που εκτός των άλλων φύεται εκεί και κίτρινο κρίνο.Στον δρυμό βρίσκουν καταφύγιο αρκούδες, λύκοι και ζαρκάδια. Από την δεκαετία του ογδόντα 180στρ. του δάσους έχουν χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης» και είναι
προστατευόμενη περιοχή. Στην περιοχή συναντά κανείς αρκετά φυτά ενδημικά της Ροδόπης, καθώς και άλλα σπάνια είδη

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ "ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ"

Η Δημοτική Πινακοθήκη "ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΗΣ" είναι τυπικό δείγμα ηπειρώτικης και δυτικομακεδονικής αρχιτεκτονικής με υπέροχα ξυλόγλυπτα ταβάνια. Κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και ανήκε στην οικογένεια Καλεύρα, ενώ το 1997 αναπαλαιώθηκε.Στις ημέρες μας στεγάζει τη 7ημοτική Πινακοθήκη η οποία έχει πάρει το όνομα του Χρήστου Παυλίδη, εκλεκτού Ξανθιώτη ζωγράφου λόγο του ότι της χάρισε έναν αξιόλογο αριθμό πινάκων του.

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΞΑΝΘΗ

Η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στεγάζεται σε ανακαινισμένη καπναποθήκη και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το έτος 1998. Στις αίθουσές της φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών γενικά, ειδών λαϊκής τέχνης και πολιτισμού, πραγματοποιούνται διαλέξεις, προβολές ταινιών κ.α.
Επίσης παραδίδονται μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής,αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, βιβλιοδεσίας και πληροφορικής.Τέλος στον υπόγειο χώρο του κτιρίου, οργανώνονται σεμινάρια συντήρησης χαρτιού και ξύλου.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

kataraxtis livaditis xanthiΟ εντυπωσιακός καταρράκτης του Λειβαδίτη με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά και ύψος περισσότερο από 35 μέτρα είναι χαρακτηριστικό αξιοθέατο της ορεινής περιοχής του νομού Ξάνθης.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

https://www.cityofxanthi.gr/images/axiotheata/laografiko/laografiko_mouseio.jpg

Ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Το κτίριο, έκθεμα και το ίδιο, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι μόνιμες συλλογές συντηρήθηκαν με την, κατά 80%, συνδρομή των ευεργετών. Σήμερα, φιλοξενούνται εδώ εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο,...

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ

http://www.stavroupolis.gr/images/content/252_3.jpg
Το Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης Ν. Ξάνθης, ιδρύθηκε το 1994 κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας του Σταύρου Καραμπατζάκη, ο οποίος επί χρόνια συγκέντρωνε στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού διάφορα αντικείμενα, δείγματα μιας αλλοτινής εποχής και καθημερινότητας, που έπεφταν σε αχρηστία εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της βιομηχανίας και της τεχνολογίας....

ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ - ΞΑΝΘΗ

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλεως μέσα σε δάσος απο ακακίες και πεύκα, κάτω ακριβώς απο την βυζαντινή ακρόπολη της πόλεως, με την οποία φαίνεται ότι ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο.
Πότε πρωτοκτίσθηκε μας είναι άγνωστο μια και δεν σώζεται καμιά ενεπίγραφη πλάκα αλλά ούτε καμιά άλλη μαρτυρία ή ενθύμηση.
Μόνο απο το καθολικό (ο Ναός) του μοναστηριού με τις τοιχογραφίες...

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΩΤΙΣΣΑΣ - ΞΑΝΘΗ

Βορειοανατολικά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση, με θέα πρός τον κάμπο της Ξάνθης, πάνω ακριβώς απο την συνοικία Σαμακώβ, βρίσκεται το τρίτο μοναστήρι της Ξάνθης, η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα.
Το μοναστήρι αυτό καθ” όλη την διάρκεια του χρόνου και μάλιστα στη δεκαπενταύγουστο...

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΑΜΟΥΣ - ΞΑΝΘΗ

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται βόρεια της Ξάνθης επάνω σε ένα βράχο που δεσπόζει στην χαράδρα του Κοσσύνθου και σ” όλη την περιοχή.
Απο εκεί μπορεί ο προσκυνητής να θαυμάσει όλη την ορεινή περιοχή της Ροδόπης, μέχρι τα σύνορα προς την Βουλγαρία και να αφήσει να πλανηθεί το βλέμμα του μέχρι το βάθος του ορίζοντα στην πεδιάδα της Ξάνθης...

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140107/low/assets_LARGE_t_183762_54294500.JPG

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ξάνθης, βρίσκεται στο παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου, στην οδό Δοϊράνης, το οποίο δημιουργήθηκε από το δασαρχείο Ξάνθης.
Είναι στεγασμένο σε ένα πλούσια διακοσμημένο κτίριο και εκτίθενται μέσα χαρακτηριστικά δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας του Νομού, καθώς και πετρώματα...

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

https://www.cityofxanthi.gr/images/axiotheata/palia_poli/palia_xanthi.jpgΗ Παλιά Πόλη της Ξάνθης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης αποτελώντας τον ιστορικό της πυρήνα και καλύπτει έκταση 380.000m2 .
Η πόλη είναι χτισμένη μετά το 1829.Είναι η χρονιά που μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομείται πάνω στα ερείπια και με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζότανε από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης...

ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ - ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ

vistonida agnikolaos xanthiΗ Βιστωνίδα είναι μία από τις σημαντικότερες λίμνες της Ελλάδας. Με έκταση που ξεπερνά τα 44.000 στρέμματα βρίσκεται στο νότιο τμήμα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Αποτελεί σύμπλεγμα υδροτόπων με πλούσια αλιεύματα και σπάνια πτηνά. Από τα 260 είδη πουλιών που εντοπίζονται εδώ, τουλάχιστον 9 είναι σπάνια ή απειλούμενα σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κοκκινόχηνα και η νανόχηνα, η βαλτόπαπια, αετοί...

ΣΤΕΝΑ ΝΕΣΤΟΥ

nestos xanthi“Τα Στενά του Νέστου" περιλαμβάνονται στις υγροτοπικές περιοχές NATURA 2000. Είναι μια στενή κοιλάδα που βρίσκεται μεταξύ Σταυρούπολης και Τοξοτών και διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο. Παράλληλα με το ποτάμι υπάρχει μονοπάτι που ξεκινά από τη Γαλάνη, ενώ η διαδρομή με το τραίνο είναι μαγευτική. Στην περιοχή υπάρχουν σπάνιοι τύποι οικοτόπων, σπάνια φυτά (χαμπερλέα, ράνος της Ροδόπης, αγριοπασχαλιά) και σπάνια ζώα (βίδρα, βάρβος, σηκιάρης, πετρίτης, κ.λ.π.)