ΑΡΑΧΘΟΣ

πατήστε για μεγέθυνσηΟ Άραχθος ποταμός βρίσκεται στην ανατολική Ήπειρο και ρέει από τα όρη της Πίνδου έως τον Αμβρακικό Κόλπο. Έχει μήκος 143 χιλιόμετρα και αποτελούσε το φυσικό σύνολο μεταξύ της ελληνικής και οθωμανικής επικράτειας κατά τον 18ο αιώνα.
 
Ο ποταμός Άραχθος περιβάλλεται από όμορφα δάση, πηγές με καθαρά νερά, πλατάνια...

ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ

gefyra plakas artaΤο γεφύρι της Πλάκας βρίσκεται στα βόρεια του Νομού της Άρτας στα σύνορα με τον Νομό Ιωαννίνων και θεωρείται ως το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Κατασκευάστηκε το 1866 από τζουμερκιώτες Μαστόρους. Το γεφύρι έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς το 1944 υπογράφηκε εκεί η συμφωνία μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ για τελειωτική κατάπαυση των εχθροπραξιών.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ

πατήστε για μεγέθυνσηΒρίσκεται κοντά στο βουργαρέλι Άρτας Δεν υπάρχουν ίχνη του παλαιού μοναστηριού αλλά παραμένει άθικτος ο ναός. Χτίστηκε το 1281, επί Νικηφόρου Α, και ονομάζεται έτσι εξαιτίας της πληθώρας των πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

platanos artaΣτην αριστερή όχθη του Αράχθου, δίπλα από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, βρίσκεται ο «πλάτανος του Αλή Πασά» ή «πλάτανος της Άρτας» όπως επίσης λέγεται.

Εκεί σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο καθόταν ο Αλή Πασάς και απολάμβανε το θέαμα των κρεμασμένων αντιπάλων του. Λέγεται μάλιστα ότι η δημοτικής μας παράδοσης έχει αποθανατίσει το χώρο και ότι ένα παλιό κλέφτικό τραγούδι, σ’ αυτόν τον πλάτανο αναφέρεται όταν λέει:...

 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ


Η μαστοριά και ο θρύλος συναντιούνται σε αυτό το υπέροχο κτίσμα. Η ιστορία του γεφυριού είναι πολύ παλαιότερη από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί και η σημερινή του όψη είναι η κατάληξη πολλών κατά καιρούς συμπληρώσεων και ανακατασκευών.

Α) Ήδη από την αρχαία εποχή στο σημείο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να έφτιαξαν κάποιο πέρασμα, αλλά δυστυχώς οι μαρτυρίες μας γι' αυτό είναι πολύ περιορισμένες...

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Κατασκευάστηκε από τον Μιχαήλ Β' τον Κομνηνό και είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσαιωνικής φυσιογνωμίας της πόλης. Αποτελείται από το κυρίως φρούριο, δυο μικρά εξωτερικά περιτειχίσματα και την Ακρόπολη. Έχει σχήμα ακανόνιστου πολυγώνου το οποίο διακόπτεται ανά 25μ από διαφόρων σχημάτων πύργους. Οι τοίχοι του έχουν πάχος 2,50μ και ύψος 10μ. Στο κέντρο του λοφίσκου σώζονται ερείπια ενός κτιρίου...

ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Ο ψηλός πύργος του ρολογιού, έχει ζωή τουλάχιστον 350 χρόνων. Ο τούρκος περιηγητής Τσελεπή το αναφέρει στο έργο του: "..με καμπάνα που έχει μεγάλο μέγεθος, ο ήχος του ακούγεται καθαρά από απόσταση μιας ώρας. Τέτοιο τεχνικά κατασκευασμένο ρολόι, σε κανέναν τόπο δεν υπάρχει".

Το ρολόι είχε αρχικά αραβικούς αριθμούς και ήταν διακοσμημένο με σμάλτο.

ΦΑΡΟΣ ΚΟΠΡΑΙΝΑΣ

Στην Κόπραινα ή Κόπρενα του νομού Άρτας συναντάμε ένα φάρο χτισμένο από το 1893. Η Κόπραινα (Αλυκή) ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα έχουν γίνει αναστηλώσεις στα παλιά κτίρια και το μέρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.  Το κτίριο του φάρου σήμερα λειτουργεί...