ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 1. (1 Ιανουαρίου) Αγίου Βασιλείου στο Κορακοβούνι
 2. (18 Ιανουαρίου) Αγίου Αθανασίου στην Καρύταινα
 3. (1 Φεβρουαρίου) Αγίου Τρύφωνα στη Βυτίνα
 4. (10 Φεβρουαρίου) Αγίου Χαραλάμπους στο Κορακοβούνι
 5. (25 Μαρτίου) Ευαγγελισμού στα Τρόπαια
 6. (7 Μαϊου) Αγίου Νείλου του Αγιοπετρίτη στον Άγιο Πέτρο
 7. (9 Μαϊου) Αγίου Χριστοφόρου στο Ζαρίτσι (γίνεται στο ομώνυμο παραθαλάσσιο εκκλησάκι στο Ζαρίτσι . Λαϊκό πανηγύρι δύο ημερών, με μουσική και φαγητό.)
 8. (21 Μαϊου) Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Άγιο Ανδρέα (Στις 21 Μαϊου γιορτάζει ο Πολιούχος Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης και την παραμονή διοργανώνεται δημοτικό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.)
 9. (21 Μαϊου) Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Σαπουνακαίικα
 10. (29 Ιουνίου) Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο
 11. (1 Ιουλίου) Αγίων Αναργύρων στον Κοσμά
 12. (7 Ιουλίου) Αγίας Κυριακής στη Δημητσάνα.(Το γλέντι αρχίζει από την παραμονή, προσφέρονται φαγητό (γίδα βραστή) και κρασί.)
 13. (17 Ιουλίου) Αγίας Μαρίνας στην παραλία Τυρού
 14. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στα Βέρβενα (Στην κορυφή ενός κοντινού βουνού βρίσκεται το εκκλησάκι του Αι-Λιος. Κάθε 20 Ιουλίου οι χωριανοί μαζεύονται και τελούν λειτουργία στο χωριό. Τα παιδιά ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές και κερνούν τον κόσμο λουκούμια. Γύρω στο μεσημέρι, κατεβαίνουν στο χωριό, όπου ακολουθεί γλέντι και χορός.)
 15. (24 Ιουλίου) Αγίας Άννας στα Βέρβενα (Παλιότερα το πανηγύρι γινόταν ανήμερα. Τα παιδιά ντύνονταν με τις παραδοσιακές στολές τους και ξεκίναγαν το χορό και το γλέντι στην πλατεία. Τα τελευταία χρόνια, το πανηγύρι γίνεται στις 24 το βράδυ με χορούς και τραγούδια στην πλατεία του χωριού μέχρι το πρωί.)
 16. (24 Ιουλίου) Αγίας Άννας στον Πλάτανο
 17. (26 Ιουλίου) Αγίας Παρασκευής στο Καστρί
 18. (26 Ιουλίου) Αγίας Παρασκευής στα Λαγκάδια.(Τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, με εμποροπανήγυρη - γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.)
 19. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονα στην Καρύταινα
 20. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονα στο Καστρί
 21. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονα στο Πρέγασο Μελάνων (Ξανιδάς. Την ονομασία έχει πάρει το πανηγύρι επειδή την εποχή εκείνη συνέλεγαν από εδώ "κλαρί" για το κάψιμο του φούρνου, που σύμφωνα με την παράδοση, έδινε ιδιαίτερα επιτυχημένο ψήσιμο και μάλιστα έφτιαχνε αφράτα παξιμάδια.)
 22. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονα στο Στένωμα
 23. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Καστανίτσα.(Με γλέντι (δημοτικούς χορούς και τραγούδια.Το παραδοσιακό πανηγύρι κρατάει δύο ημέρες.).
 24. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Άνω Τυρό
 25. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Χρυσοβίτσι
 26. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στα Βέρβενα (Την προηγούμενη μέρα το απόγευμα τελείται λειτουργία στην κεντρική εκκλησία του χωριού και έπειτα περιφορά της εικόνας στο χωριό. Ακολουθεί γλέντι και χορός, στο οποίο συμμετέχουν Βερβενιώτες από όλα τα μέρη, καθώς και κάτοικοι των γύρω χωριών. Ανήμερα, οι χωριανοί παρακολουθούν τη λειτουργία το πρωί και ύστερα οι νοικοκυρές ανάβουν τους φούρνους και ψήνουν κρέατα για το μεσημεριανό τραπέζι.)
 27. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στη Βλαχέρνα
 28. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στο Δυρράχιο
 29. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στην Επισκοπή Τεγέας (Τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τον εορτασμό της Παναγίας του ναού της Επισκοπής, η Τεγέα γίνεται το κέντρο της Πελοποννήσου. Από τις 13 ως τις 20 Αυγούστου, οργανώνεται κάθε χρόνο (από το 1883) στο χώρο της Επισκοπής, το μεγαλύτερο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι της Ελλάδας. Ο διοργανωτής του είναι ο Τεγεατικός Σύνδεσμος. Στα πλαίσια του πανηγυριού διοργανώνεται από τον ίδιο Σύνδεσμο Παμπελοποννησιακή Γεωργική Εκθεση.
  Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού οργανώνονται επίσης πολλές εκδηλώσεις: παμπελοποννησιακοί διαγωνισμοί λαϊκών χορών και τραγουδιών, λαϊκοί αγώνες στίβου "Αλέαια" (αναβίωση των αρχαίων αγώνων), άλλοι αθλητικοί αγώνες, χορευτικές εκδηλώσεις, Παντεγεατικό Συνέδριο με ομιλίες-εισηγήσεις σε διάφορα θέματα που αφορούν την Τεγέα και την Αρκαδία, δεξίωση στον κήπο της Οικοκυρικής Σχολής, τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βράβευση μαθητών, ομιλίες και θεάματα.. Στις 14 Αυγούστου το βράδυ γίνεται η λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας.
  Το πανηγύρι γνωρίζει ζωηρή εμπορική κίνηση και συγκεντρώνει πολύ κόσμο από τα γύρω χωριά, την Τρίπολη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα παλιότερα χρόνια το πανηγύρι συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον και για το ζωοεμπόριο. Σήμερα το εμπόριο επικεντρώνεται στα είδη καθημερινής χρήσης και στην ένδυση. Στα κέντρα που λειτουργούν στο χώρο της Επισκοπής μουσικά συγκροτήματα παίζουν δημοτική και λαϊκή μουσική. Παντού καταναλώνεται η παραδοσιακή γουρουνοπούλα.)
 30. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στην Καστανίτσα
 31. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στην παραλία Τυρού
 32. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στην Περδικόβρυση
 33. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στη Στεμνίτσα
 34. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στο Τουρκολέκα
 35. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στο μοναστήρι Παναγίας Ελώνας
 36. (23 Αυγούστου) Εννιάμερα της Παναγίας στον Άγιο Πέτρο
 37. (23 Αυγούστου) Εννιάμερα της Παναγίας στην Κάτω Δαβιά
 38. (23 Αυγούστου) Εννιάμερα της Παναγίας στο Λεβίδι (Στο Λεβίδι εορτάζονται στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιάς) τα εννιάμερα της Παναγίας, με πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία (δημοτικές ορχήστρες, χοροί και άλλες εκδηλώσεις).)
 39. (23 Αυγούστου) της Καρβουναραίικης Παναγίας στην Καρύταινα
 40. (29 Αυγούστου) του Προδρόμου στα Βέρβενα (Μετά τη λειτουργία το απόγευμα, στήνεται γλέντι στο προαύλιο της εκκλησίας.)
 41. (5-6 Σεπτεμβρίου) Αγίων Ταξιαρχών στον Πραστό (Το πανηγύρι του χωριού (Άγιοι Ταξιάρχες) γιορτάζεται στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου και είναι επίσης ένα από τα λίγα παραδοσιακά Δημοτικά Πανηγύρια που διατηρήθηκαν αναλλοίωτα μέχρι τις μέρες μας.)
 42. (8 Σεπτεμβρίου) Γενέθλιο της Παναγίας στο Δραγούνι
 43. (11 Σεπτεμβρίου) Αγίας Θεοδώρας στην Ισαρη
 44. (15 Σεπτεμβρίου) Αγίου Νικήτα στο Δυρράχιο
 45. (1 Νοεμβρίου) Αγίων Αναργύρων στον Κοσμά
 46. Αναλήψεως στο Άστρος (τριήμερο πανηγύρι)
 47. Πεντηκοστής στο Δυρράχιο
 48. Αγίου Γεωργίου στην Πιάνα
 49. Αγίου Γεωργίου στο Ροϊνό
 50. Αγίου Γεωργίου στον Τυρό (γίνεται στο Μετόχι της Ι. Μονής Παλαιοπαναγιάς, που βρίσκεται ανάμεσα στη Παραλία Τυρού και τον Τυρό. Στο πανηγύρι το Τοπικό χορευτικό συγκρότημα, παρουσιάζει τους τέσσερις ντόπιους χορούς, δηλαδή τον "τεσσέρα", τον "στα τρία" (τα τσία), τον "πέρα η μεριά" και βέβαια τον "κλειστέ", τον περίφημο Τσακώνικο χορό. Υπάρχει ζωντανή μουσική, άφθονο φαγητό, ψητά και βραστά κρέατα, κρασί, ενώ ελευθερώνονται μικρά πολύχρωμα αερόστατα.)
 51. Αγίου Γεωργίου στη Νεστάνη (Μεγάλη γιορτή για τη Νεστάνη και όλη την περιοχή της Μαντινείας είναι το πανηγύρι του Αη Γιώργη, όπου αναβιώνει μια ωραία διατηρημένη λαϊκή παράδοση, απόηχο των πανάρχαιων παραδόσεων της περιοχής, όπου κατά την αρχαιότητα λατρεύονταν ιδιαίτερα ο Ίππιος Ποσειδώνας, θεός χθόνιος, και η Δήμητρα θεά της βλάστησης και της καρποφορίας. Ένα πλήθος ντόπιων πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του υψώματος του Γουλά πάνω από την Νεστάνη, όπου είναι το ξωκκλήσι του Αη-Γιώργη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας.Όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με την παραδοσιακή τσιπιανίτικη φορεσιά και κρατούν γκλίτσα στολισμένη στην κορυφή με μάηδες, πασχαλιές, αγριοσέλινα και άλλα λουλούδια. Κατεβαίνοντας από τον Αη Γιώργη περνούν μπροστά από το μοναστήρι της Γοργοεπηκόου, χορεύοντας και τραγουδώντας το τραγούδι του Αη Γιώργη. Στη συνέχεια φθάνουν στην πάνω πλατεία της Νεστάνης όπου σχηματίζουν μεγάλους κύκλους χορεύοντας συρτό και τραγουδώντας ένα παράξενο σκοπό. Τα τραγούδια του Αη Γιώργη απηχούν βιώματα και περιπέτειες της Τουρκοκρατίας.)