30

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

 1. (17 Ιανουαρίου) Αγίου Αντωνίου στο Στρυμονικό
 2. (18 Ιανουαρίου) Αγίου Αθανασίου στη Νιγρίτα
 3. (2 Μαϊου) Αγίου Αθανασίου στο Δραβίσκο (Στις 2 Μαΐου κάθε χρόνο διοργανώνεται στο χωριό Δραβήσκος, 14χλμ. νότια της Νέας Ζίχνης, πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου. Η γιορτή αρχίζει με παραδοσιακούς χορούς και κορυφώνεται με γλέντι στην πλατεία του οικισμού. )
 4. (2 Μαϊου) Αγίου Αθανασίου στη Νιγρίτα
 5. (2 Μαϊου) Αγίου Αθανασίουστο Καλόκαστρο
 6. (11 Μαϊου) Κυρίλλου και Μεθοδίων στο Στρυμονικό
 7. (7 Ιουλίου) Αγίας Κυριακής στην Αλιστράτη
 8. (17 Ιουλίου) Αγίας Μαρίνας στο Βαλτοτόπι
 9. (17 Ιουλίου) Αγίας Μαρίνας στο Παραλίμνι
 10. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλίαστο Νέο Σκοπό
 11. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στο Χρυσό,στο ύψωμα Σιβρί
 12. (26 Ιουλίου) Αγίας Παρασκευής  στο Ψυχικό
 13. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονα στο Γάζωρο
 14. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Δραβίσκο (Στο Δραβήσκο, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου εορτάζεται με την περιφορά της εικόνας και έπεται παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικούς χορούς αλλά και εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων η διοργάνωση αθλητικών αγώνων.)
 15. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στα Μέταλλα
 16. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονόβρυση
 17. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στη Νέα Πέτρα (Το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Πέτρα, 10χλμ. νοτιοδυτικά της Νέας Ζίχνης, παραδοσιακό πανηγύρι με προσκύνημα της εικόνας της Παναγιάς της Πέτρας που μετέφεραν οι Πετρινοί πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη το 1927. Το πανηγύρι είναι η αφορμή συνάντησης των απανταχού Πετρινών.)
 18. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στο Στρυμονικό
 19. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στον Χείμαρρο
 20. (29 Αυγούστου) Αγίου Ιωάννη στο Νέο Σκοπό
 21. (8 Σεπτεμβρίου) Γενέθλιο της Θεοτόκου στο Παραλίμνι
 22. (14 Σεπτεμβρίου) Σταυρού στο Άγιο Πνεύμα
 23. (6 Δεκεμβρίου) Αγίου Νικολάου στο Ζευγολατειό
 24. (6 Δεκεμβρίου) Αγίου Νικολάου στο Κεφαλοχώρι
 25. Αγίου Γεωργίου στο Νέο Σούλι.(Στις 23 Απριλίου, ή τη Δευτέρα του Πάσχα αν η ημερομηνία συμπέσει με τη Μεγάλη Εβδομάδα, διοργανώνεται στο Νέο Σούλι παραδοσιακό πανηγύρι, το οποίο συνδυάζεται και με το έθιμο της δρακοκτονίας. Το πανηγύρι ξεκινά από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία όπου στήνεται χορός στον οποίο συμμετέχουν μόνο οι ανύπανδρες κοπέλες, αλλά τον 'σέρνει' μία παντρεμένη. Ο χορός γίνεται γύρω από το ναό ακολουθώντας το ρυθμό της μονότονης εκκλησιαστικής μελωδίας που τραγουδούν οι ίδιες οι χορεύτριες. Μετά τον χορό όλοι κατεβαίνουν στο χωριό όπου, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, αρχίζει νέος γυναικείος χορός στον οποίο συμμετέχουν και οι παντρεμένες. Ο χορός συνοδεύεται από ελαφριές κινήσεις των χεριών, και μουσικά όργανα αντί για τραγούδι.
  Μετά τους χορούς γίνεται αναπαράσταση της θανάτωσης του Δράκου από τον Αγιο Γεώργιο και της ελευθέρωσης των υδάτων. Στη συνέχεια ο χορός γενικεύεται και συνεχίζεται μέχρι αργά τη νύχτα.
  )
 26. Αγίου Γεωργίου στο Χριστό. (Στο Χριστό διοργανώνονται κάθε χρόνο τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, με παραδοσιακό πανηγύρι στον περίβολο της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου σε δασόφυτο τοπίο.)
 27. Αγίου Πνεύματος στο Άγιο Πνεύμα (Στο ομώνυμο χωριό, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, διοργανώνεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Αγίου Πνεύματος παραδοσιακό πανηγύρι. Στο πλάτωμα κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι οι νέοι του χωριού χορεύουν συνοδεία παραδοσιακών οργάνων μέχρι το μεσημέρι. Το απόγευμα, μετά το τέλος των αγωνισμάτων που οργανώνονται, ο χορός μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού. Παραδοσιακά, χορεύονται κυρίως ο συρτός και ο αντικριστός. Οι γηραιότεροι ηγούνται του κύκλου του χορού, ακολουθούν οι νέοι και τον κύκλο κλείνουν οι αρραβωνιασμένες.)
 28. Ζωοδόχου Πηγής στην Πεντάπολη (Στην Πεντάπολη διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού, στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, παραδοσιακό πανηγύρι το οποίο αρχίζει μετά τη λιτάνευση της εικόνας. Κύριος χορός είναι ο ζάματας, συρτός κυκλικός χορός που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες.
  Παρόμοιο πανηγύρι διοργανώνεται την ίδια ημέρα και στο Δαφνούδι, όπου η πολιούχος εορτάζεται με παραδοσιακή μουσική και χορούς.)
 29. Αγίου Πνεύματος στο Λιβαδοχώρι
 30. Αγίας Φωτεινής στην Αμφίπολη
 31. Αγίας Τριάδας στην Κερκίνη
 32. Αγίας Τριάδας στην Τούμπα (Από την παραμονή της Πεντηκοστής μέχρι και την Τρίτη μετά του Αγίου Πνεύματος διοργανώνεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, στην Τούμπα Σερρών, θρησκευτική πανήγυρις ιδιαίτερης λαμπρότητας, η οποία προσελκύει πιστούς από όλη την Ελλάδα.)