10

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

 1. (21 Μαϊου) Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νεόκαστρο (Ένα υπαίθριο παραδοσιακό γλέντι με χορό, κρασί και άφθονους μεζέδες στήνεται κάθε χρόνο στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου Νεοκάστρου με αφορμή το πανηγύρι ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοκάστρου σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Μελίκης.)
 2. (29 Ιουνίου) Πέτρου και Παύλου στον Παλαιό Πρόδρομο.    (Τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου διοργανώνει κάθε χρόνο στις 28, 29 και 30 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Παλαιού Προδρόμου. Τις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Μελίκης, παρακολουθεί πλήθος δημοτών. )
 3. (7 Ιουλίου) Αγίας Κυριακής στο Λουτρό (Στον κάμπο του Ρουμλουκιού και περί τα 2 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού Λουτρός, βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Αγίας Κυριακής. Κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου κατά την ημέρα του εορτασμού της μνήμης της Αγίας Κυριακής διεξάγεται στον περιβάλλοντα χώρο της πανηγύρι, το μεγαλύτερο και λαμπρότερο σε όλο το Ρουμλούκι και την ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας.Τόσο κατά την παραμονή της γιορτής όσο και ανήμερα, χιλιάδες προσκυνητές απ όλο το Ρουμλούκι και τις γειτονικές του περιοχές συρρέουν με κάθε μεταφορικό μέσο στο μοναστήρι για να ανάψουν το κερί τους και να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας. Πρόκειται για το κατεξοχήν Ρουμλουκιώτικο πανηγύρι, που διατηρεί τον πάνδημο χαρακτήρα των παλαιότερων ετών, όπως επίσης και αρκετά στοιχεία από τις λαϊκές λατρευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του παρελθόντος.)
 4. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο  (Tο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Ξηρολιβάδου όπου αναβιώνει το έθιμο του πλειστηριασμού των εικόνων. Μετά το πέρας του πλειστηριασμού πραγματοποιείται λιτάνευση των ιερών εικόνων που ξεκινάει από την εκκλησία και καταλήγει στην Μπούνα (Καλό Πηγάδι) στο λιβάδι. Στην πομπή που σχηματίζεται, τον δρόμο ανοίγουν καβαλάρηδες, ενώ τις εικόνες συνοδεύουν τιμητικά ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες Ξηρολιβαδιώτες και ακολουθεί όλος ο κόσμος. Στην Μπούνα τελείται ο αγιασμός των πηγαδιών, της μπάρας, του λιβαδιού, των κοπαδιών και του δάσους. Η παράδοση θέλει μετά τον αγιασμό να αναβιώνει στο Τσαΐρι ο Τρανός Χορός με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του χωριού να πιάνονται κατά σειρά ηλικίας τραγουδώντας και χορεύοντας παλιούς παραδοσιακούς σκοπούς. Τελετουργικός χορός, με λιτές κινήσεις, με μελωδικές αντιφωνίες συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και διασώζει στοιχεία από τους πανάρχαιους δωρικούς κύκλιους χορούς.)
 5. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωσης στο Νέο Πρόδρομο (Ένα υπαίθριο ποντιακό γλέντι στήνεται κάθε χρόνο στις 5, 6 και 7 Αυγούστου στην πλατεία του Νέου Προδρόμου. Οι τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνονται για τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νέου Προδρόμου «Ο Ακρίτας. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν, επίσης, Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου και γνωστοί ερμηνευτές παραδοσιακών τραγουδιών του Πόντου.)
 6. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια (Κάθε χρόνο, από το 1843 και μετά, στην πόλη της Αλεξάνδρειας πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εμποροπανήγυρη προς τιμήν του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου.Αρχικά, το πανηγύρι της Παναγίας πραγματοποιούνταν στην αυλή του εορτάζοντος ιερού ναού στο κέντρο της πόλης ενώ τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε ο εορταμός του στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΥΕΒ.)
 7. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου στο Σέλι  (3ήμερο πανηγύρι της Παναγίας συγκεντρώνοντας πλήθους κόσμου)
 8. (15 Αυγούστου) Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγία Σουμελά) στην Καστανιά (Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών. Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, ποντιακά συγκροτήματα από την Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολυωρο γλεντι.)
 9. (23 Αυγούστου) Εννιάμερα της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Σελιώτισας στην περιοχή ‘Πριόνια’ (Εκεί, στο φυλάκιο στα Πριόνια, μπορεί κανείς να κεραστεί πίτες λουκούμια, σουβλάκια, λουκάνικα και άλλα κρεατικά προσφορά του τοπικού συνεταιρισμού και να γλεντήσει στους ήχους των χάλκινων.)
 10. (8 Σεπτεμβρίου) Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Κουμαριά (Παραμονή και ανήμερα του πανηγυριού, που γίνεται προς τιμήν της γέννησης της Θεοτόκου, η πλατεία γεμίζει με παραδοσιακούς ήχους και χορούς από Κουμαριώτες και συγκροτήματα άλλων συλλόγων.)
 11. Αγίου Γεωργίου στην Αγκαθιά    (Με χορούς και τραγούδια από την ελληνική λαϊκή παράδοση τιμούν τον Πολιούχο τους Άγιο Γεώργιο κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Αγκαθιάς. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Αγκαθιάς «Αστήρ» σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Μελίκης.)