ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

 1. (2 Μαϊου) Αγίου Αθανασίου στην Πετρούσα (Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο είναι διήμερες.)
 2. (21 Μαϊου) Κωνσταντίνου και Ελένης στον Μεγαλόκαμπο (Την παραμονή της εορτής τελείται εσπερινός και στη συνέχεια γίνεται περιφορά της εικόνας των Αγίων σε όλο το χωριό. Αργότερα το βράδυ οργανώνετε στην πλατεία του χωριού παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με την συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου.Ανήμερα της εορτής τελείτε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και προσφέρονται στους προσκυνητές παραδοσιακά εδέσματα που επιμελήθηκαν η γυναίκες του χωριού.)
 3. (21 Μαϊου) Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παρανέστι
 4. (29 Ιουνίου) Πέτρου και Παύλου στην Κρήνη
 5. (29 Ιουνίου) Πέτρου και Παύλου στο Μικροχώρι
 6. (1 Ιουλίου) Αγίων Αναργύρων στη Μικρόπολη (Τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Αναργύρους. Το πανηγύρι ξεκινάει στις 29 Ιουνίου και κορυφώνεται την 1η Ιουλίου. Πρώτη ημέρα: Εκδηλώσεις για τα παιδιά. Διαγωνισμός ζωγραφικής,αυγουλοδρομίες, τσουβαλοδρομίες κ.τ.λ .Δεύτερη ημέρα: Συνάντηση παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων. Τρίτη ημέρα: Παρουσίαση του χορευτικού και της χορωδίας του Συλλόγου.Επίσης κάθε χρόνο μας τιμούν με την παρουσία τους και άλλες χορευτικές ομάδες.)
 7. (7 Ιουλίου) Αγίας Κυριακής στα Κοκκινώγεια (Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται κάθε χρόνο η Αγία Κυριακή στο ομώνυμο ξωκλήσι,που βρίσκεται δίπλα στο ποταμό Αγγίτη,περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση και προσφέρει δροσιά και ηρεμία στους επισκέπτες.Σε συνεργασία τοπικοί φορείς και σύλλογοι διοργανώνουν από τα τέλη Ιουνίου έως 8 Ιουλίου Πανηγυρικές εκδηλώσεις θρησκευτικού ,πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος.)
 8. (17 Ιουλίου) Αγίας Μαρίνας στην Καλή Βρύση (Στις 16 Ιουλίου παραμονή της εορτής και μετά τον εσπερινό, ακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κοινοτικό πάρκο του χωριού.Την οργάνωση των εκδηλώσεων έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τις χορευτικές του ομάδες να χορεύουν ντόπιους και χορούς από όλη την Ελλάδα.Ακόμα καλούνται, διάφοροι άλλοι σύλλογοι και παρουσιάζουν και αυτοί τα προγράμματά τους.Στη συνέχεια ακολουθεί λαϊκό γλέντι με άφθονο φαγητό και ποτό.Την επόμενη μέρα, 17 Ιουλίου, πραγματοποιούνται αθλοπαιδίες και παραστάσεις για τους μικρούς μαθητές.)
 9. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στην Προσοτσάνη (Κάθε καλοκαίρι οι πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται την ημέρα του Προφήτη Ηλία, αποτελούν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή και έχουν γίνει μέρες ανταμώματος όλων των Προσοτσανιωτών όπου κι αν βρίσκονται..)
 10. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στο Τέμενος
 11. (26 Ιουλίου) Αγίας Παρασκευής στην Καλλιθέα (Τιμώντας την ημέρα της Αγίας Παρασκευής το χωριό διοργανώνει από 25 -26 Ιουλίου διήμερες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.Παραμονή της γιορτής πραγματοποιείται Μέγας Εσπερινός και Περιφορά Εικόνας και το βράδυ της ίδιας μέρας στα «Κρύανερά» με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων παρουσιάζονται τοπικοί χοροί. Ανήμερα της γιορτής τελείται Θεία Λειτουργία και το βράδυ ολοκληρώνεται η ανήγυρις με Λαϊκή Βραδιά.)
 12. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονος στη Στέρνα
 13. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονος στο Πολύσυκο
 14. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωσης στους Πύργους (Στην πλατεία του χωριού δύο συνεχόμενες λαϊκές βραδιές δίνουν σε κατοίκους και επισκέπτες την ευκαιρία να ξεφαντώσουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους .Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κάθε κάτοικος του χωριού, όπου κι αν βρίσκεται εκείνο το διήμερο επιστρέφει στον τόπο του.Έτσι πραγματοποιείται ουσιαστικά ένα άτυπο αντάμωμα των μεταναστών, όλα τα σπίτια γεμίζουν και για λίγες ημέρες το χωριό σφύζει από ζωή.)
 15. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωσης στη Μονή Πρασινάδας
 16. (15 Αυγούστου) Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μεσοχώρι
 17. (15 Αυγούστου) Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανόραμα (Την παραμονή της εορτής του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Πανοράματος διοργανώνει ένα μεγάλο παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, σήμα κατατεθέν του χωριού.Την επόμενη μέρα πραγματοποιείτε ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.)
 18. (29 Αυγούστου) Προδρόμου στην Αργυρούπολη (Διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις εορτασμού του Ιερού Ναού “Ιωάννου του Προδρόμου” αφιερωμένες στη μνήμη των απανταχού αγωνισθέντων και θυσιασθέντων για την πατρίδα Αργυρουπολιτών.Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων τελείται ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό “Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου” και έπειτα πραγματοποιείτε περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του χωριού. Αργότερα ακολουθεί η έναρξη των λαογραφικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων και η βραδιά κλείνει με παραδοσιακό ποντιακό - λαϊκό γλέντι.Την επόμενη μέρα τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των απανταχού αγωνισθέντων και θυσιασθέντων για την πατρίδα Αργυρουπολιτών όπου και γίνετε κατάθεση στεφάνων. Το απόγευμα πραγματοποιούνται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το διήμερο κλείνει με παραδοσιακό ποντιακό - λαϊκό γλέντι.)
 19. (8 Σεπτεμβρίου) Γέννηση της Θεοτόκου στη Γραμμένη (Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους προσκυνητών τόσο από τα γειτονικά χωριά όσο και από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης και του Νομού Δράμας, εορτάσετε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου εορτή της Γεννήσεως Θεοτόκου.Ξεχωριστή ευλογία, όπως κάθε χρόνο, είναι ο συνεορτασμός του Ιερού Ναού με την άφιξη Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Σύνοδο.Οι κυρίες και σύσσωμοι οι κάτοικοι του χωριού προσφέρουν απλόχερα την φιλοξενία τους με την προσφορά πατροπαράδοτων εδεσμάτων (Κεσκέκ, πιροσκί, κ.λ.π.), προς τους αναρίθμητους προσκυνητές, πού επισκέπτονται τον Ιερό Ναό και το χωριό της Γραμμένης.)
 20. (8 Σεπτεμβρίου) Γέννηση της Θεοτόκου στον Κάτω Θόλο
 21. (26 Οκτωβρίου) Αγίου Δημητρίου στο Καπνόφυτο
 22. (26 Οκτωβρίου) Αγίου Δημητρίου στο Περίβλεπτο
 23. (3 Νοεμβρίου) Αγίου Γεωργίου στο Ανθοχώρι (Μετά την Θεία Λειτουργία, 3 Νοεμβρίου,μοιράζονται εδέσματα και αναψυκτικά και το βράδυ στην πλατεία του χωριού στήνεται ένα τρικούβερτο λαϊκό γλέντι, όπου πολιτιστικοί σύλλογοι παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και ζωντανή ορχήστρα προτρέπει κατοίκους και επισκέπτες να χορέψουν και να διασκεδάσουν.)
 24. (11 Νοεμβρίου) Αγίου Μηνά στον Καρποφόρο
 25. (6 Δεκεμβρίου) Αγίου Νικολάου στην Καλή Βρύση
 26. (6 Δεκεμβρίου) Αγίου Νικολάου στα Διπόταμα
 27. Αγίων Θεοδώρων στο Κάτω Νευροκόπι
 28. Αγίου Πνεύματος στο Ξάγναντο
 29. Αγίου Γεωργίου στην Πρασινάδα
 30. Αγίου Γεωργίου στον Άνω Θόλο
 31. Δευτέρα Πάσχα στον Άγιο Αθανάσιο (Το πανηγύρι της δεύτερης μέρας του Πάσχα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπερήλικα συγχωριανού μας Δημήτρη Παπαδόπουλου (Μητσάκη), χρονολογείται από το 1912. Το καθιέρωσαν οι πρώτοι Έλληνες κάτοικοί του, Ηπειρωτικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν μετατρέψει το τζαμί που προϋπήρχε στο σημερινό χώρο της Εκκλησίας, σε ορθόδοξο Ναό.)