56

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 1. (2 Φεβρουαρίου) της Υπαπαντής στην Οία
 2. (2 Φεβρουαρίου) της Υπαπαντής στον Προφήτη Ηλία
 3. (2 Φεβρουαρίου) της Υπαπαντής στην Φοινικιά
 4. (2 Φεβρουαρίου) Παναγίας Τρύπα στο Βόθωνα
 5. (5 Μαϊου) της Αγίας Ειρήνης στη Μεσσαριά
 6. (12 Μαϊου) του Αγίου Επιφανίου στο Ακρωτήρι (Στον άγιο Eπιφάνιο, προστάτη του Ακρωτηρίου, είναι αφιερωμένη μια μεγάλη εκκλησία στον δρόμο που ενώνει το χωριό με την Κόκκινη παραλία. Επειδή το πανηγύρι γίνεται την άνοιξη, η εκκλησία στολίζεται με πολλά λουλούδια, που δημιουργούν μια ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα.
  Στον άγιο Επιφάνιο σερβίρεται πάντα φάβα, κάππαρη, σαρδέλες και ελιές γιατί, όπως λέγεται, μια φορά κάποιος έταξε στον άγιο κρέας, αλλά λίγες μέρες πριν από τη γιορτή τα μοσχάρια του ψόφησαν. Έτσι από τότε το μενού του πανηγυριού περιλαμβάνει αυστηρά φάβα και τα συμπαρομαρτούντα.
   Προς τιμή του αγίου πραγματοποιείται το βράδυ της γιορτής του το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, όπου συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα.)
 7. (29 Μαϊου) της Αγίας Θεοδοσίας στο Ακρωτήρι
 8. (1 Ιουλίου) των Αγίων Αναργύρων στο Μεγαλοχώρι (Το μεγάλο πανηγύρι της κεντρικής εκκλησίας του Μεγαλοχωρίου με τη βοτσαλωτή αυλή αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό και να ακολουθήσετε τη λιτανεία της εικόνας στα γραφικά σοκάκια του ανέγγιχτου από τον χρόνο χωριού.Εδώ σερβίρεται σε όλους τους επισκέπτες κρέας κοκκινιστό με πατάτες, ανήμερα της γιορτής των αγίων Αναργύρων. Ο σύλλογος Μετόχι διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις, ενώ συγκεντρώνονται και πολλοί οργανοπαίχτες (το Μεγαλοχώρι έχει παράδοση στους καλούς οργανοπαίχτες), που «φουσκώνουν» τις τσαμπούνες τους από την παραμονή της γιορτής.)
 9. (9 Ιουλίου) Αγίου Προκοπίου στο Βόθωνα (Ο εορτασμός του Αγίου Προκοπίου, που βρίσκεται στην περιοχή Βόθωνα της Σαντορίνης,γίνεται στο γραφικό και λαξευτό ομώνυμο εκκλησάκι της περιοχής μέσα σε κατανυκτικό κλίμα κλήρου και λαού! Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  γίνεται περιφορά της εικόνας του Αγίου στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, στη συνέχεια μοιράζεται πανήγυρη, από ντοματοκεφτέδες και  ντόπιο κρασί)
 10. (9 Ιουλίου) Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι
 11. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στην Οία
 12. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στα Φηρά
 13. (20 Ιουλίου) Προφήτη Ηλία στον Πύργο (Στην κορυφή του Πύργου βρίσκεται το μοναστήρι του προφήτη Ηλία. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να περιπλανηθείτε στους χώρους του, να δείτε το εκλησιαστικό μουσείο με τις εικόνες του 15ου αιώνα, τους χειρόγραφους κώδικες του 8ου αιώνα και άλλους θρησκευτικούς θησαυρούς, και φυσικά για να απολαύσετε τη μοναδική θέα σε όλο το νησί.Πιο λιτό από των άλλων πανηγυριών, περιλαμβάνει ψωμί, τυρί και ελιές.Η παρακολούθηση του εσπερινού, όπου παρίστανται όλοι οι ιερωμένοι του νησιού και χοροστατεί ο μητροπολίτης. Ανήμερα ψάλλει χορωδία ιεροψαλτών.)
 14. (22 Ιουλίου) της Αγίας Μαρκέλλας στο Ακρωτήρι (Κατά την παραμονή του εορτασμού γίνεται μεγάλη γιορτή και πανήγυρη, όπου μετά το πέρας του Εσπερινού, αφού ευλογήθηκε η καθιερωμένη πανήγυρη στη συνέχεια μοιράσθηκαν "Κουφέτο", γλυκά,  παραδοσιακό φάβα, κάππαρη, ελιές,)
 15. (24 Ιουλίου) του Αγίου Ιωάννη στο Μονόλιθο
 16. (25 Ιουλίου) της Αγίας Άννας στο Βόθωνα (Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας  γίνεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στον κατάμεστο ναό της Αγίας (1827), που βρίσκεται στο  Βόθωνα της Σαντορίνης.
    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιείται λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στα παραδοσιακά και γραφικά στενά δρομάκια του Βόθωνα, συλλιτανευόντων από πλήθος πιστών.
  Στο τέλος μοιράζεται πανήγυρη από κρέας κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι και ντόπιο κρασί!)
 17. (26 Ιουλίου) της Αγίας Παρασκευής στο Βόθωνα (Το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής  βρίσκεται στο μέσο και στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου της Σαντορίνης  περιοχής  Βόθωνα του νησιού.Μοιράζεται πανήγυρη από κοφτό μακαρονάκι και κρέας κοκκινιστό, αλλά και ντόπιο κρασί!)
 18. (27 Ιουλίου) του Αγίου Παντελεήμονα σηο Βουρβούλου
 19. (4 Αυγούστου) των Αγίων Επτά Παίδων στην Οία (Κρυμμένο σε μια σπηλιά της καλντέρας, το αγαπημένο αυτό ξωκκλήσι των ναυτικών, μεταξύ Οίας και Ημεροβιγλίου, προσεγγίζεται μόνο μέσω θαλάσσης με καράβια που φεύγουν από τον Αθηνιό, το Αμμούδι ή τον Μέσα Γιαλό, παραμονή και ανήμερα της γιορτής.Η φάβα πρωταγωνιστεί και σ’ αυτό το πανηγύρι, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, που ετοιμάζονται από την προηγούμενη μέρα. Μοναδική ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα απομονωμένο εκκλησάκι με σαντορινιά ατμόσφαιρα. Δεν λείπουν η μουσική και το ντόπιο κρασί.)
 20. (6 Αυγούστου) του Σωτήρα στο Ακρωτήρι
 21. (6 Αυγούστου) του Σωτήρα στο Εμπορείο
 22. (6 Αυγούστου) του Σωτήρα στον Πύργο (Ο κεντρικός ναός του Πύργου με το ψηλό καμπαναριό γεμίζει γλάστρες με βασιλικούς, που το έθιμο θέλει τους νέους να τις κλέβουν από τις αυλές και τα περβάζια των κοριτσιών για να στολίσουν την εκκλησία ανήμερα της γιορτής.Στο πανηγύρι εκτός από φάβα ετοιμάζονται και μπόλικοι ντοματοκεφτέδες από τις νοικοκυρές του χωριού.Το βράδυ της γιορτής διοργανώνεται μεγάλο νησιώτικο πανηγύρι με ορχήστρα και χορό, και φυσικά λευκό κρασί, ενώ γίνεται και λαχειοφόρος με δώρα.)
 23. (15 Αυγούστου) της Παναγίας στο Ακρωτήρι
 24. (15 Αυγούστου) της Παναγίας Επισκοπής στην Έξω και Μέσα Γωνιά
 25. (15 Αυγούστου) της Παναγίας της Κόκκινης στο Καρτεράδο
 26. (15 Αυγούστου) της Παναγίας στο Μεγαλοχώρι
 27. (15 Αυγούστου) της Παναγίας Επισκοπής στο Καμάρι
 28. (15 Αυγούστου) της Παναγίας στον Πύργο
 29. (15 Αυγούστου) της Παναγίας στο Φηροστεφάνι
 30. (29 Αυγούστου) του Αγίου Ιωάννη στο Ημεροβίγλι
 31. (29 Αυγούστου) του Αγίου Ιωάννη στην Περίσσα (Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη, όπου προσφέρονται ντόπια φάβα, ελιές κρασί και ψωμί)
 32. (31 Αυγούστου) της Αγίας Ζώνης στο Καμάρι
 33. (5-6 Σεπτεμβρίου) Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πανορμίτη στο Βουρβούλο (Στις 6 Σεπτεμβρίου η εκκλησία μας τιμά το εν Χώνες θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.Στο Βουρβούλο της Σαντορίνης με θαυμαστό τρόπο έγινε το  γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι του Ταξιάρχη Πανορμίτη (2013) που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Βουρβούλου της Σαντορίνης. Έτσι λοιπόν κατά την παραμονή του εορτασμού δηλαδή στις 5 του Σεπτέμβρη θα γίνει ο εσπερινός για το θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάλογο πανηγύρι από φαγητό, ντόπιο κρασί και τοπική παραδοσιακή μουσική.)
 34. (8 Σεπτεμβρίου) Παναγίας Κατεφιανής στην Περίσσα
 35. (8 Σεπτεμβρίου) στο Μοναστήρι της Καλαμιώτισσας (Συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, ενώ καίκια φέρνουν προσκυνητές από τη Σαντορίνη. Προσφέρεται κρέας με μακαρόνια)
 36. (14 Σεπτεμβρίου) του Σταυρού στην Περίσσα
 37. (20 Σεπτεμβρίου) του Αγίου Ευσταθίου στο Κοντοχώρι
 38. (21 Σεπτεμβρίου) της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Θηρασιά
 39. (24 Σεπτεμβρίου) της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι
 40. (20 Οκτωβρίου) Αγίου Γερασίμου στο Φηροστεφάνι
 41. (20 Οκτωβρίου) Αγίου Αρτεμίου στο Βουρβούλο
 42. (22 Οκτωβρίου) Αγίου Αβερκίου στο Εμπορείο
 43. (26 Οκτωβρίου) Αγίου Δημητρίου στη Μεσσαριά
 44. (1 Νοεμβρίου) Αγίων Αναργύρων στη Μεσαριά
 45. (8 Νοεμβρίου) Ταξιαρχών στο Βουρβούλο
 46. (13 Νοεμβρίου) Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στο Ημεροβίγλι
 47. (5 Δεκεμβρίου) Αγίου Σάββα στην Οία
 48. (6 Δεκεμβρίου) Αγίου Νικολάου στην Οία
 49. (9 Δεκεμβρίου) Αγίας Άννης στο Βόθωνα (Μετά τη Θεία Λειτουργία ευλογείται η καθιερωμένη πανήγυρη από φασόλες γίγαντες, ακολούθεί η περιφορά των εικόνων στα γραφικά σοκάκια του χωριού, στη συνέχεια μοιράζεται πανήγυρη με ντόπιο κρασί! )
 50. (12 Δεκεμβρίου) Αγίου Σπυρίδωνα στο Εμπορείο
 51. (12 Δεκεμβρίου) Αγίου Σπυρίδωνα στην Οία
 52. (12 Δεκεμβρίου) Αγίου Σπυρίδωνα στον Πύργο
 53. (12 Δεκεμβρίου) Αγίου Ευστρατίου στην Βουρβούλου
 54. (15 Δεκεμβρίου) Αγίου Ελευθερίου στο Κοντοχώρι
 55. Αναλήψεως  στο Ημεροβίγλι ο ξωκλήσι της Αναλήψεως το οποίο βρίσκεται στη περιοχή "Στενό" του Ημεροβιγλίου της Σαντορίνης, όπου κάθε χρόνο κατά την παραμονή του εορτασμού γίνεται ο Εσπερινός της Αναλήψεως, και μετά το πέρας αυτού, μοιράζεται πανήγυρη στο εκκλησίασμα.
  Φέτος είχαν σουπιές με κοφτό μακαρονάκι, κάππαρη, παστές σαρδέλες και άλλα πολλά ορεκτικά, καθώς και ντόπιο κρασί.
  Στη συνέχεια ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι από τοπικά όργανα της περιοχής, και το σημαντικότερο, από νεαρούς μικρούς οργανοπαίκτες.
  Τέλος, και με τον ανάλογο σεβασμό των παρευρισκομένων στον αύλειο χώρο του ναού, όλοι τους διασκέδασαν από το παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι.
  )
 56. Αγίων Πάντων στο Ακρωτήρι (Μετά την Θεία Λειτουργία, γίνεταιπεριφορά της εικόνας των Αγίων και στη συνέχεια μοιράζεται πανήγυρη από κρέας κοκκινιστό με πατάτες και ντόπιο κρασί.)
 57. Αγίου Γεωργίου  στην Οία