27

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ


 1. (17 Ιανουαρίου) Αγίου Αντωνίου στα Δημισιανάτα
 2. (18 Ιανουαρίου) Αγίου Αθανασίου στον Οικισμό Σολωμάτα
 3. (1 Μαίου) στην Ιερά Μονή Αγριλίων (ψητά, κρασί, χορός) με ορχήστρα. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στη κεντρική πλατεία της Σάμης, με χορευτικα συγκροτήματα και συναυλίες.)
 4. (24 Ιουνίου) Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιάρη στη πλατεία του χωριού Βρύση
 5. (29 Ιουνίου) Πέτρου και Παύλου στο Βαλεριάνο
 6. (2 Ιουλίου) Παναγία Βλαχέρνα στο χωριό Αννιτάτα
 7. (8 Ιουλίου) Αγίου Προκοπίου  στο χωριό Καμπιτσάτα
 8. (25 Ιουλίου) Αγία Ευπραξίας στο χωριό Αφραγιά
 9. (25 Ιουλιου)  Αγίας Παρασκευής στο Ξεριζωμενο.
 10. (26 Ιουλίου) Αγία Παρασκευής στο χωριό Αθέρα
 11. (26 Ιουλίου) Αγία Παρασκευής στο χωριό Ασπρογέρακα
 12. (27 Ιουλιου) Αγίου Παντελεήμονα στα Κοντογουρατα.
 13. (27 Ιουλίου) Αγίου Παντελεήμονα στα Πουλάτα
 14. (1 Αυγούστου) Παλιά Βλαχάτα, Πλατεία Σαρίστρας
 15. (6 Αυγουστου) του Σωτήρα στα Δαύγατα
 16. (6 Αυγούστου) Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ο Πολιτιστικός σύλλογος «Πρόνησος» διοργανώνει πανηγύρι στην πλατεία του Πόρου
 17. (7 Αυγουστου) στην Πλατεία του Αγίου Χριστοφόρου - (Διοργανωτές: Σύλλογος « ο Φάρος» Φάρσα, Σύλλογος «Ο Άγιος Χριστόφορος» Πειραιάς)
 18. (15 Αυγούστου) Η Παναγία η Γοργοϋπάκουη  (γιορτάζει στις  15 Αυγούστου, οι ντόπιοι βράζουν κρέας και γίνεται τραπέζι για τους πιστούς, στο χωριό Χιονάτα. Η μονή ξαναχτίστηκε το 1963 με την προσεισμική της μορφή. Στην εκκλησία στεγάζεται και ο 'Αγιος Διονύσιος - μετόχι του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου.)
 19. (15 Αυγούστου) στο χωριό Μαρκόπουλο (γιορτάζει η εκκλησία της ''Παναγιάς της Λαγκουβάρδας''. Το μαναδικό αυτό φαινόμενο που συντελείται παραμονές της γιορτής, εξηγείται με τον παρακάτω θρύλο - μύθο.Παλιά η εκκλησία βρισκόταν σε άλλο σημείο και λειτουργούσε και σαν μοναστήρι. Η παράδοση λέει ότι σε κάποια επιδρομή πειρατών οι μοναχές γνωρίζοντας τα έκτροπα που έκαναν οι πειρατές παρακάλεσαν την Παναγία να τις μεταμορφώσει σε φίδια. Όταν οι πειρατές μπήκαν στη μονή βρήκαν μόνο φίδια. Η εκκλησία κάηκε το 1945 και γκρεμίστηκε από τους σεισμούς το 1953. Από τη νύχτα της 6ης Αυγούστου παρουσιάζονται στην εκκλησία φιδάκια, που φέρουν ένα μαύρο σημάδι σαν σταυρό στο κεφάλι και την γλώσσα τους. Από 6 έως 15 Αυγούστου πλήθος κόσμου προσκυνάει την εικόνα της Παναγίας. Από το βράδυ της 14ης γίνεται εμποροπανήγυρις και χορός στη μικρή πλατεία γύρω από την εκκλησία)
 20. (15 Αυγούστου) Η εκκλησία του χωριού, «Παναγία Γραβαλιώτισσα»  στη Πάστρα (μετά τους σεισμούς του 1953 συστέγασε την εκκλησία των Ταξιαρχών του οικισμού Φουρνιώτη και την εκκλησία της Παναγίας Γραβάλων του οικισμού Θωδορίτζη - Πάνω Βάλτες. Κατά το 15 Αύγουστο στην εκκλησία συμβαίνει το εξής παράδοξο. Τα μπουμπούκια λευκών κρίνων που κόβουν οι πιστοί κάθε Μάρτη και τοποθετούν γύρω από την εικόνα της Παναγίας ενώ έχουν ξεραθεί, την ημέρα της εορτής ανθίζουν για να ευωδιάσουν το χώρο με το απαλό άρωμα τους.)
 21. (16 Αυγούστου) Αγίου Γερασίμου στο Πυργί.
 22. (16 Αυγούστου) Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά.
 23. (23 Αυγούστου) Αποτομή Τιμ. Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου στον Καραβόμυλο
 24. (8 Σεπτεμβρίουου) Παναγίας της Λάμιας στα Διλινάτα
 25. (24 Σεπτεμβρίου) Παναγίας της Δραπανιώτισας στο Δράπανο
 26. Τρίτη του Πάσχα της Παναγίας στα Θέματα
 27. Αγίων Πάντων Αγίων Φανέντων στη Σάμη (Γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας με φαγητό και άφθονο κρασί.)