ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΡΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"

mes leykarvn kozaniw logo 290 200Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λευκάρων '' Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ '' ιδρύθηκε το 1978 με πρωτοβουλία των νέων, με κύριο στόχο να διατηρηθεί '' ζωντανή '' η περιοχή, οικονομικά και κοινωνικά.
Δρα σαν ανεξάρτητη οντότητα και ακολουθεί αυτόνομη γραμμή που πηγάζει μόνο από την επιθυμία όλων να συμβάλλουν στην διατήρηση και ανάπτυξη - ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος έχει καθιερώσει την ετήσια καλοκαιρινή συνάντηση και τον χειμερινό χορό φίλων και μελών του Συλλόγου, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Εκδίδει κάθε χρόνο ένα ημερολόγιο - λεύκωμα.
Λειτουργούν τμήματα χορευτικών και αίθουσα βιβλιοθήκης και στοχεύει στη δημιουργία τμημάτων εκμάθησης Η/Υ, χορωδίας κ.α.
Τα οικονομικά του Συλλόγου στηρίζονται στις συνδρομές μελών, σε έσοδα από εκδηλώσεις αλλά και σε χορηγίες - ενισχύσεις φορέων και ιδιωτών.
Τα Λεύκαρα βρίσκονται ΝΑ του νομού Κοζάνης.
Οι Λευκαριώτες έχουν κατά 90% προσφυγική καταγωγή, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα Λεύκαρα μετά την Ποντιακή ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και την μικρασιατική ήττα το 1922.
Από τους πρόσφυγες το 70% περίπου προέρχεται από τον Δυτικό Πόντο και συγκεκριμένα από την ευρύτερη περιοχή της Σαμψούντας ( Κάβζα ), την Περιφέρεια Αμάσειας ( Ζάνα, Φουντουκλί ), της Νεοκαισάρειας της Φάτσας και της Μπάφρας. Το υπόλοιπο 305 προέρχεται κυρίως από την περιοχή της Σεβάστειας και λίγοι μεμονωμένοι Κων/πολίτες ή Μικρασιάτες. Μόνο το 10% του συνόλου των κατοίκων του χωριού κατάγονται από τα γειτονικά χωριά του ορεινού όγκου των Σερβίων ( Λάβα, Λιβαδερό κ.λ.π ).