ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

avga-pasxalina

Η χρήση του αυγού τις µέρες αυτές στον χριστιανικό κόσµο είναι σχεδόν παγκόσµια. Πολλές είναι και οι ερµηνείες για το κόκκινο χρώµα. Υποστηρίζεται ότι το αυγό, αφού είναι πηγή ζωής, συµβολίζει και στα χριστιανικά χρόνια ό,τι και παλαιότερα, δηλαδή την ανανέωση της ζωής και την αφετηρία. Για το χρώµα του λέγεται

ότι θυµίζει είτε προχριστιανικούς θανάτους θεών είτε το αίµα του εβραϊκού προβάτου ή το αίµα του Χριστού. Υπάρχει και η λαϊκή παράδοση που λέει ότι «Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα που κρατούσε στο καλάθι της αυγά φώναξε: “Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;”. Και αυτά έγιναν κόκκινα». Για το έθιµο βέβαια των κόκκινων αυγών υπάρχει και η ορθολογιστική ερµηνεία. Τη Σαρακοστή που νήστευαν όλοι τα αυγά, αυτά περίσσευαν. Ήταν µάλιστα και η εποχή που οι κότες τα γεννούν µε αφθονία. Τι θα έκαναν τόσα αυγά οι νοικοκυρές; Τα φύλαγαν για το Πάσχα και όταν έβρισκαν ευκαιρία, άρχιζαν να τα κάνουν δώρα στα παιδιά, αφού ήταν το πιο πρόχειρο και άφθονο φαγώσιµο που µπορούσαν να φιλέψουν. Τα έβαφαν λοιπόν κόκκινα, που είναι χρώµα χαρούµενο και ξορκιστικό, και τα στόλιζαν µε ζωγραφιές λουλουδιών για να γίνουν πιο ευχάριστα.

Βάψιµο αυγών

Παλαιότερα για το βάψιµο των αυγών χρησιµοποιούσαν φύλλα κρεµµυδιών, αρµπαρόριζας, µατζουράνας κ.λπ. Έπαιρναν το τούλι από τις µποµπονιέρες, το έκοβαν, το τύλιγαν και το έδεναν γύρω από το αυγό. Κατόπιν κάλυπταν το αυγό ή ένα µέρος του µε κρεµµυδόφυλλα, το τύλιγαν µε ύφασµα και το έδεναν µε κλωστή. Στη συνέχεια έβραζαν τα αυγά µε νερό και ξίδι. Όταν µετά το βράσιµο αφαιρούσαν την κλωστή και τα κρεµµυδόφυλλα, στα αυγά είχαν σχηµατιστεί διάφορες αποχρώσεις και σχέδια. Μετά τα άλειφαν µε λάδι και τα γυάλιζαν. Μερικές φορές πρόσθεταν στο νερό και στο ξίδι κόκκινη µπογιά.

Με τον τρόπο αυτό έβαφαν τα αυγά κόκκινα, εκτός από τα σηµεία που ήταν καλυµµένα µε τα κρεµµυδόφυλλα όπου εκεί σχηµατίζονταν διάφορες αποχρώσεις και αποτυπώνονταν τα χρώµατα και τα σχήµατα των φυτών.

Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντόπουλος

http://mikrasiatis.gr

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα