"ΤΣΙΡΟΝΟΠΙΤΑ" ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

tsironopita lagadaΛαγκαδιανή αποκλειστικότητα που αποτυπώνει την τοπική παράδοση και εμφανίζει την ευρηματικότητα των κατοίκων να αξιοποιήσουν τα προϊόντα της περιοχής τους: ψάρια από τη λίμνη και λαχανικά
 
χρόνος παρασκευής: 120 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες:
Ζύμη...

* 1/2 κιλό αλεύρι
* 1 κούπα νερό
* 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
* αλάτι, μαυροπίπερο
Γέμιση
* 1 κιλό πράσα
* 1 κιλό τσιρόνια
* 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι γλυκό
* 1 κούπα λάδι

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το ξύδι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μπαλάκια.
Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι τα πράσα, τα οποία τα έχουμε ψιλοκόψει σε πολύ μικρά κομματάκια και προσ8έτουμε το μαυροπίπερο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ία ζεματάμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί. Από τη ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Το τοποθετούμε στο ταψί. Το τμήμα του φύλλου που περισσεύει το κρατάμε για να καλύψουμε τα άλλα φύλλα που θα τοποθετήσουμε αργότερα. Ανοίγουμε μετά ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και το τοποθετούμε στη βάση.
Ανοίγουμε σε φύλλα το υπόλοιπο ζυμάρι, τα λαδώνουμε, τα κάνουμε πλεξούδες και τα τοποθετούμε στην περίμετρο του ταψιού, με τρόπο που να δημιουργείται κενό στο κέντρο. Με το τμήμα του πρώτου φύλλου που περισσεύει καλύπτουμε τα πλαϊνά φύλλα. Στο κέντρο, στον κενό χώρο τοποθετούμε τα πράσα και από πάνω τα τσιρόνια. Προσθέτουμε το λάδι και μία κουταλιά κόκκινο πιπέρι. Ψήνεται σε φούρνο για 75 λεπτά σε θερμοκρασία 150°C.
Κόβεται σε τριγωνικά κομμάτια και αποτελεί πλήρες πιάτο με το «ψωμαδάκι» - βάση της πίτας-, για ψωμί και το πράσο με τα ψαράκια για φαγητό Σερβίρεται με κόκκινο κρασί.