ΑΡΧΑΙΑ ΠΗΓΗ ΒΟΥΣΙΤΣΑΣ - ΑΦΥΤΟΣ

Ο προϊστορικός λόφος Κουτσόμυλος λένε οι παλιοί ήταν μέσα κούφιος και κάπου υπήρχε ένα μυστικό πέρασμα που οδηγούσε σε ένα σπήλαιο όπου ήταν το κρησφύγετο των Αφυτιωτών απ'τους κατακτητές. 025102vrisitsaΣτη βάση του Κουτσόμυλου υπάρχει η αρχαία πηγή με την ονομασία Βρυσίτσα. Εκεί λοιπόν κρύφτηκε η Βασιλοπούλα με τους κατοίκους σε μια επιδρομή κατακτητών. Έπλεκε λοιπόν και το κουβάρι της έπεσε και κόλλησε στις κουπάνες της Βρυσίτσας. Το είδαν οι κατακτητές και έτσι αντελήφθηκαν την ύπαρξη του σπηλαίου, ανακάλυψαν και εξολόθρευσαν όλους τους κατοίκους μαζί με τη Βασιλοπούλα.
Το νεροφάγωμα βέβαια της βρύσης δεν είναι τόσο μεγάλο για να κρυφτεί άνθρωπος σ' αυτό, αλλά πράγματι σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει μια κρυφή στοά στον Κουτσόμυλο, που φθάνει μέχρι τη νερομάνα, απ' όπου υδρεύονταν η ακρόπολη σε καιρό πολιορκίας.

http://www.afitos.gr

ΑΡΧΑΙΑ ΠΗΓΗ ΜΠΑΜΠΑΚΙΛΕΤ - ΑΦΥΤΟΣ

Πάνω από τη βρύση υπάρχει χαραγμένη πάνω στον βράχο η χρονολογία 1733+, και η ονομασία αποδίδεται σε κάποιον Παπαγγέλου ή Παπαγγελέτη.
    
025101babakiletΥπάρχει θρύλος που λέει ότι ο Σπαρτιάτης Στρατηγός Αγησίπολις μετά την μάχη στην Τορώνη δεν πέθανε τελικά στο Ιερό του Διονύσου αλλά σε αυτή τη βρύση, τον οποίον κατόπιν τον τοποθέτησαν σε ένα πιθάρι με μέλι και τον μετέφεραν στη Σπάρτη. Κάπου εκεί στη βρύση βρίσκεται κρυμμένη η χρυσή πανοπλία του Αγησίπολη που την φυλάει ένα τεράστιο φίδι το οποίο ήταν το φόβητρο των Αφυτιωτών.
Επίσης στη βρύση αυτή, επειδή ήταν κρυμμένη μέσα στη βλάστηση, λούζονταν οι γυναίκες και έπλεναν τα ρούχα τους, αποφεύγοντας έτσι τα αδιάκριτα μάτια των ανδρών.

ΖΟΥΤΛΑ - ΑΦΥΤΟΣ

Κάποιος Κυριάκος σκότωσε ένα ζήτουλα, γιατί νόμισε, ότι είχε πουγκί με λεφτά μέσα στο ζωνάρι του, ενώ εκείνος ο φουκαράς είχε ένα κρεμμύδι. Η τοποθεσία, όπου έγινε ο φόνος, ονομάστηκε Ζούτλας και τα βράδια, λέει, ακούγονται σ'εκείνο το μέρος οιμωγές και αναστεναγμοί.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ-ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΕΡΗΜΙΤΕΣ

Η χερσόνησος του όρους Άθω της Χαλκιδικής είναι διάσπαρτη από μονές, ησυχαστήρια και σπηλιές που κατοικούν μοναχοί. Είναι το ιδανικό μέρος για όποιον επιθυμεί να απομονωθεί και να ηρεμήσει...