"ΑΓΙΟΘΑΝΑΣΕΙΑ" - ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Από τις 3-7 Ιουλίου πραγματοποιέιται στο Παλαιοχώρι σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου.

"ΑΘΑΝΑΣΕΙΑ" - ΤΡΙΓΛΙΑ

Πρόκειται για μια σειρά λαογραφικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται την ημέρα εορτής του Αγίου Αθανάσιου. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται χοροί συγκροτημάτων, αναβίωση εθίμων, προσφορά πίτας και κρασιού, καθώς και λαϊκό γλέντι.

"ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ" - ΝΕΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Τριήμερο εκδηλώσεων με βάση τα έθιμα του Μαρμαρά Μικράς Ασίας. Χαρακτηριστική είναι η αναπαράσταση του αρραβώνα και του γάμου. Διοργανώνονται από το Δήμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Προικόνησος".

"ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΡΝΑΙΑΣ" - ΑΡΝΑΙΑ

Την 1 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται μια σειρά από θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Αρναίας

"ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ" - ΠΟΛΥΧΡΟΝΟ

Διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στο Πολύχρονο και περιλαμβάνει νεανική συναυλία και άλλες εκδηλώσεις.

"ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΓΕΛΩΝ" - ΧΑΝΙΩΤΗ

Εκδήλωση που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χανιώτη την παραμονή των Χριστουγέννων.

"ΓΙΟΡΤΗ ΓΑΥΡΟΥ" - ΝΕΑ ΣΚΙΩΝΗ

Η γιορτή είναι 3ήμερη και διοργανώνεται στις αρχές Αυγούστου με άφθονο γαύρο, τσίπουρο και κρασί και παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

"ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΑΤΟΥ" - ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Πρόκειται για μια νέα περίοδο εκδηλώσεων που ο Δήμος προσπαθεί να καθιερώσει με στόχο να προβάλλει το έλατο, προϊόν πολύ βασικό για την οικονομία της περιοχής (το 40% της παραγωγής ελάτης στην Ελλάδα προέρχεται από το Δ.Δ. Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου), αλλά και να τονίσει την οικολογική καλλιέργειά του με σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον.

"ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ" - ΟΛΥΝΘΟΣ

Περίοδος: Τελευταίο τριήμερο Ιουλίου
Την τελευταία ημέρα γίνεται συναυλία και διανομή τσίπουρου και ελιάς δωρεάν

"ΓΙΟΡΤΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ" - ΒΡΑΣΤΑΜΑ

Πρωτομαγιά.

"ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ" - ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει δωρεάν διανομή μανιταρόπιτας, διάφορα φαγητά με μανιτάρια και παραδοσιακό γλέντι.

"ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ" - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διοργανώνεται την παραμονή της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, στις 25 Ιουλίου, με τη βοήθεια των ντόπιων παραγωγών. Η γιορτή μελιού με το παραδοσιακό μοίρασμα ρυζόγαλου συνθέτουν ένα έντονα λαογραφικό σκηνικό. Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής διανέμεται δωρεάν φαγητό και κρασί.

"ΓΙΟΡΤΗ ΡΑΚΙΟΥ" - ΒΡΑΣΤΑΜΑ

Διοργανώνεται από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, το Σύλλογο Γυναικών, τον Αθλητικό Όμιλο και τους Οικονομάδες, σε συνεργασία με το Δήμο Πολυγύρου. Η γιορτή πραγματοποιείται στα Βράσταμα, την περίοδο του 15Αύγουστου.

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ" - ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Επταήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Ιούλιο και λαϊκό γλέντι.

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ" - ΝΕΑ ΡΟΔΑ

2016  25  Ιουλίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ρόδων

Ψητές σαρδέλες και κρασί στον παραλιακό πεζόδρομο

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ" - ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΑ

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ" - ΣΑΝΑ

Διοργανώνεται στα μέσα Οκτωβρίου με χορούς, ζωντανή μουσική και δωρεάν τσίπουρο και μεζέδες.

"ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" - ΤΡΙΓΛΙΑ

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται δημοτικοί χοροί από συγκροτήματα με παραδοσιακές ενδυμασίες, προσφορά εδεσμάτων και λαϊκό γλέντι.

"ΠΑΛΛΗΝΕΙΑ" - ΠΑΛΛΗΝΗ

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πανηγύρια, καθώς και φεστιβάλ χορού (παιδικών και εφηβικών τμημάτων) από χώρες των Βαλκανίων. Πραγματοποιούνται την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου. Διοργανώνονται από τη Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Παλλήνης.

"ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ" - ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Διοργανώνεται 40 ημέρες μετά το Πάσχα στον Νέο Μαρμαρά.

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" - ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

Περίοδος: 1-30 Αυγούστου
Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τραγουδιού. Συναυλίες συγκροτημάτων και καλλιτεχνών

"ΣΩΚΡΑΤΕΙΑ" - ΑΡΝΑΙΑ

Τα 'Σωκράτεια', με αθλητικές εκδηλώσεις και αναβίωση εθίμων.

"ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ" ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Το Μαύρο Αλώνι' είναι επίσημη γιορτή σε ανάμνηση της σφαγής 300 κατοίκων από τους Τούρκους στις αρχές του 1821

"ΤΟΡΩΝΑΙΑ" - ΤΟΡΩΝΗ

Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου στον οικισμό Τορώνης και περιλαμβάνουν πάσης φύσεως πολιτιστικά θεάματα.

"ΤΣΙΓΑΡΙΔΟΓΙΟΡΤΗ" - ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Συνήθως σερβίρονται η ομώνυμη τοπική νοστιμιά "τσιγαρίδια" (τσιγαρισμένα κομμάτια κρέατος και λίπους μαζί) , ψητές "μήρες" (χοιρινά παϊδάκια και μπριζόλες) και χωριάτικα λουκάνικα, συνοδευόμενα από τοπικό άφθονο κόκκινο κρασί, ρετσίνα και τσίπουρο.

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ"

Διοργανώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στο αμφιθέατρο της Σίβηρης και στο θέατρο Μουδανιών με πολλές παραστάσεις και συναυλίες, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, θιάσων και συγκροτημάτων.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Καλλιθέα Διοργανώνονται από 27-30 Ιουλίου. Περιλαμβάνονται λαογραφικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και έκθεση βιβλίου.

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Το "Φεστιβάλ της θάλασσας"  αποτελεί την απόλυτη πολιτιστική πρόταση που συνοδεύει τα καλοκαιρινά βράδια των κατοίκων και των επισκεπτών. Κάθε καλοκαίρι η ελίτ των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων της χώρας φιλοξενούνται...

"ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΤΟΝΟΥ" - ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Σεπτέμβριος

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ - ΟΡΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η Σιθωνία γιορτάζει το πρώτο Σάββατο των Νηστειών τον Άγιο Θεόδωρο τον Τύρωνα, στο πλαίσιο της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Στη Νικήτη και στον Όρμο Παναγίας, στα εξωκκλήσια που βρίσκονται εκεί, τελείται το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Όρμο Παναγίας πραγματοποιείται αγώνας δρόμου από τον Άγιο Νικόλαο προς τον Όρμο Παναγίας.  Στη συνέχεια χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού συλλόγου «Η Βουρβουρού» συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας παρουσάζουν χορούς στην πλατεία του Όρμου. Σε όλους τους πανηγυριώτες μοιράζεται το παραδοσιακό κουρμπάνι, που είναι σουπιές και χταπόδι με ρύζι και άφθονο κρασί.
 
 
 
 
Οι Άγιοι Θεόδωροι στον Όρμο
 
Το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων στον Όρμο Παναγίας είχε σταματήσει να γίνεται για τετρακόσια χρόνια λένε οι κάτοικοι. Το πότε ξεκίνησε ακριβώς να γίνεται, κανείς δεν το ξέρει, αλλά δεδομένου ότι αναβίωσε τη δεκαετία του '70 αφαιρώντας 400 το ξεκίνημά του τοποθετείται κάπου στα τέλη του 16ου αιώνα, επί Τουρκοκρατίας.
Τον καιρό εκείνο, το τούρκικο διοικητικό κέντρο της Σιθωνίας βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο και η παρουσία των Τούρκων σ' αυτό ήτανε πάντοτε αισθητή. Πολλές φορές μάλιστα οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εδώ, λόγω του αξιώματός τους και της αλαζονείας που απέρρεε απ' αυτό, δεν δίσταζαν να δημιουργούν προβλήματα στους χωριανούς. 
Έτσι, ένα βράδυ στο καφενείο του Μανωλάκη που υπήρχε από 'κείνα τα χρόνια στην πλατεία του χωριού, δυο Τούρκοι αξιωματούχοι πείραξαν μία όμορφη Αι-Νικολάτισσα. Ο αρραβωνιαστικός της, που κάποια στιγμή αργότερα έμαθε το γεγονός, τρελαμένος από την οργή και με την συμπαράσταση δύο - τριών φίλων του, πήγε στο καφενείο το ίδιο βράδυ και σκότωσε και τους δύο Τούρκους με το μαγκάλι του καφενείου.
Οι «παράνομοι» πλέον, για το Τούρκικο καθεστώς Αι-Νικολάτες, που τους βάραινε το βαρύτατο αδίκημα της δολοφονίας Τούρκου αξιωματούχου, βρήκαν κρησφύγετο στο Ντραγουντέλι, για να αποφύγουν την τιμωρία που πιθανότατα ήταν θάνατος.
Οι συγχωριανοί τους, και πρώτη απ' όλους η αρραβωνιαστικιά του «φονιά», διοργάνωσαν λοιπόν κάποιο καιρό μετά, παραδοσιακό - ορθόδοξο- πανηγύρι στη Φτερωτή, στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, μιας και εκεί υπήρχε το ομώνυμο παρεκκλήσι. Οι Τούρκοι κατακτητές που ως γνωστόν σεβόντουσαν τα χριστιανικά έθιμα και γενικά δεν ενοχλούσαν τους πιστούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, άφηναν το πανηγύρι ανεπιτήρητο. Αυτός ήταν και ο σκοπός του επιχειρήματος, να μπορέσουν οι φυγόδικοι να περάσουν από κρυφά περάσματα κάτω από την μύτη των Τούρκων, να φτάσουν στην Φτερωτή και να γλεντήσουν μία μέρα ολόκληρη με τους φίλους και τις οικογένειές τους.
http://agiosnikolaoshalkidikis.blogspot.gr