"ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ" - ΜΕΛΙΤΗ

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Προφήτης Ηλίας», στις 19 και 20 Ιουλίου, με σκοπό την αναβίωση, την καλλιέργεια, και τη συνέχιση των παραδοσιακών αξιών της λαϊκής τέχνης και του πολιτισμού της περιοχής...

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων εκτίθενται λαογραφικό υλικό και παλιές φωτογραφίες, ενώ τα βράδια διοργανώνεται φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Πλήθος κόσμου συμμετέχει στο πανηγύρι της Μελίτης όπου, κατά τη διάρκεια του εορταστικού διημέρου, συρρέουν στο χωριό περί τις 10.000 άτομα. Ο επισκέπτης μπορεί ελεύθερα να διασκεδάσει και να χορέψει στο λαϊκό γλέντι, που ακολουθεί μετά τις εκδηλώσεις.

Η πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, η άψογη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και το θέαμα που προσφέρεται, είναι παράγοντες που δίνουν μία άλλη διάσταση και καθιστούν το πανηγύρι ξακουστό στην ευρύτερη περιοχή.

Την οργάνωση και το συντονισμό των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει το Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Μελίτης και οι δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι, «Πνευματικός-Μορφωτικός» και «Ελπίδα».