"ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ" - ΚΑΤΕΡΙΝΗ

O Δήμος Κατερίνης, στο πλαίσιο των συντονισμένων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για τη διαμόρφωση στέρεης πολιτιστικής ζωής στον τόπο μας, διοργάνωσε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2007 τα «Αικατερίνια». Το 2008 συνέχισε  με ένα ακόμη πιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων,  που κάλυπταν όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης της χώρας μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία του πολύ αξιόλογου ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού μας, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής μας και στους επισκέπτες να απολαύσουν εκδηλώσεις ποιότητας και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας..

"ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΤΩΝ" - ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

Αντάμωμα Ελατοχωριτών το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, με χορούς, τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις.

"ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ" - ΚΑΤΑΧΑΣ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου γιορτάζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καταχά «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» το «Αντάμωμα» των Ποντίων με τους γηγενείς. Περιλαμβάνει χορευτικές εκδηλώσεις και εστίαση στο χώρο του Πευκώνα Καταχά.

"ΑΝΤΑΜΩΜΑ" - ΔΙΟΝ

Ένα άλλο έθιμο που λαμβάνει χώρα στο Δημοτικό ΔιαμΨΩΞέρισμα του Δίου είναι το αντάμωμα των απανταχού καταγομένων από το Δίον κάθε χρόνο μια Κυριακή. Αυτό γίνεται πριν την Κυριακή της Αποκριάς και την όλη διοργάνωση την αναλαμβάνει...

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΔΡΩΝ" - ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Διοργανώνεται φαντασμαγορική γιορτή για την αναβίωση του διαμελισμού του Ορφέα από τις Μαινάδες με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, στο κέντρο του χωριού. Προσφέρεται ψητή σαρδέλα και κρασί.

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ" - ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ

Γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο, όταν αρχίζει το μάζεμα των κερασιών, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Προσφέρεται το φημισμένο για την ποιότητά του κολινδρινό κεράσι.

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ" - ΜΕΣΑΙΑ ΜΗΛΙΑ

"ΔΙΙΑ" - ΔΙΟΝ

Τέλος Ανοιξης
Πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ολύμπιο Δία. Γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνες δρόμου από το Δίον στην Κατερίνη

"ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ"

Στις 16 Οκτωβρίου τιμάται η ιστορική επέτειος της απελευθέρωσης της Κατερίνης, που έγινε το 1912 και με φροντίδα του Δήμου Κατερίνης διοργανώνεται μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης και αντίστοιχες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

"ΘΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΥ" - ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Δεκαήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον αθλητικό χώρο του Πάρκου, με συμμετοχή της Δημοτικής χορωδίας, χορευτικών του Λιτοχώρου και της Μπάντας του Δήμου. Συμμετέχουν και χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιούνται συναυλίες γνωστών τραγουδιστών και δίδονται θεατρικές παραστάσεις.

"ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ" - ΔΙΟΝ

Πρόκειται για φαντασμαγορική γιορτή με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει το βράδυ στο κέντρο του χωριού.

"ΚΕΡΑΣΟΓΙΟΡΤΗ" - ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ

Γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο, όταν αρχίζει το μάζεμα των κερασιών, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Προσφέρεται το φημισμένο για την ποιότητά του κολινδρινό κεράσι.

"ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ" - ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ

2 Απριλίου
Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς σε ανάμνηση της μάχης της Μηλιάς στις 2 Απριλίου 1822.

"ΜΥΔΟΧΑΡΑ" - ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ

Στο δεύτερο μισό του Ιουλίου λαμβάνει χώρα η "Μυδοχαρά", τοπικό πανηγύρι όπου προσφέρονται ψητά μύδια και κρασί.

"ΟΦΙΤΙΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ" - ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Ποντιακός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στη Νέα Τραπεζούντα.

"ΠΑΤΡΙΑ" - ΡΑΧΗ

Πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσειςοι οποίες διοργανώνονταιαπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης τον Οκτώβριο κάθε έτους, με την ευκαιρία της πανήγυρης του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού, πολιούχου του χωριού.

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" - ΑΙΓΙΝΙΟ

Στα μέσα Αυγούστου ο Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» διοργανώνει τον Πολιτιστικό Αύγουστο, αφιερωμένο στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η εκδήλωση διαρκεί μία εβδομάδα και περιλαμβάνει μουσικές βραδιές με συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς και θεατρικές παραστάσεις.

"ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ" - ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διοργανώνονται από την Ένωση Ποντίων Πιερίας. Πραγματοποιούνται συνήθως το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Οι εκδηλώσεις περιέχουν εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής κ.α) με θέματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό. Γίνονται ομιλίες γύρω από την Ιστορία και Λαογραφία του ποντιακού στοιχείου. Συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής αλλά και γενικότερα της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης.

"ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ" - ΚΟΡΙΝΟΣ

Κάθε πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου (από το 1996) κορυφώνεται το 3ήμερο Ποντιακό Φεστιβάλ του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Κορινού με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών καθώς και χορευτικών τμημάτων από διάφορους συλλόγους ανά την Ελλάδα και όχι μόνο . Η συμμετοχή του κοινού υπολογίζεται το τριήμερο στους 10.000 περίπου επισκέπτες.

"ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ" - ΝΕΑ ΕΦΕΣΟΣ

Στο πάνω χωριό υπάρχει η μεγάλη εκλησία του Ιωάννη του Θεολόγου, το νεκροταφείο και εκεί εφάπτεται και ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, προς τιμήν του οποίου διεξάγονται στα τέλη του Αυγούστου κάθε χρόνο , μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, με τίτλο "Προδρόμεια".

"ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ" - ΔΙΟΝ

Αναπαράσταση του σσρακατσάνικου γάμου.Σεπτέμβριος

"ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ" - ΠΑΛΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού αναβιώνει το "τραπέζι της Αγάπης". Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεταιαπό πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

"ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ" - ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Πενθήμερες εκδηλώσεις από τον Ποντιακό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» που πραγματοποιούνται την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.

"ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ" - ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ

Μάϊος