"ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ" - ΖΥΓΟΣ

pontiakos gamos zygos kavalas 1Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 1976 του Αποστόλου Θωμά στην κεντρική πλατεία στο Ζυγός Καβαλάς αλλά και στον προαύλιο χώρο του σχολειού. Το κοινό της εκδήλωσης είναι κάτοικοι του χωριού αλλά και περίπου 1.000 με 2.000 επισκέπτες κυρίως από τον Νομό αλλά και Ζυγοσιανούς που ζουν στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων...

 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων του Ποντιακού γάμου με παραδοσιακά εδέσματα κεσκέκ και πισία , διασκέδαση και ψυχαγωγία των συχωριανών αλλά και επισκεπτών που μας τιμούν με τη παρουσία τους κάθε χρόνο. Επίσης η παρουσίαση θεάματος με παραδοσιακή μουσική (κεμεντζέ), παραδοσιακά όργανα και συμμετοχή pontiakos gamos zygos kavalas 2μουσικοχορευτικών τμημάτων του συλλόγου μας, καθώς και άλλων συλλόγων του Νομού μας που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, παραδόσεις και τόπους καταγωγής.

Οι οργανωτικοί φορείς της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια»(κατασκευή εξέδρας αλλά και προσφορά τραπεζιών και καθισμάτων) και ο Ποντιακος σύλλογος Ζυγού «Υψηλάντης» ενώ οι πηγές χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και διάφοροι Χορηγοί.