"WINE PARTY"

Κάθε χειμώνα στον πεζόδρομο της οδού Έλλης διοργανώνεται wine party ή αλλιώς Γιορτή Κρασιού. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της οινογνωσίας συντροφιά με τους ήχους από μπάντες χάλκινων πνευστών. Η βραδιά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το κρασί, είναι μια ξενάγηση στα ιδιαίτερα αρώματα και χρώματά του, μια πρόκληση στις αισθήσεις.

"ΑΠΟΚΡΙΑ" - ΝΑΟΥΣΑ

Στη Νάουσα, η Αποκριά χαρακτηρίζεται και από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, τα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία γλέντια τους, τα σατιρικά καρναβάλια. Ιδιαίτερο και βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή κατ’ άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

"ΒΕΡΟΙΑ ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ"

Μουσικό φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου μουσικοί περιδιαβαίνουν την πόλη, υπαίθρια events, εκθέσεις και επιδείξεις συστημάτων επεξεργασίας και παραγωγής ήχου, παζάρι για την ανταλλαγή δίσκων κ.ά., λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά σημεία (κάθε Ιούνιο).

"ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ" - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Από το έτος 2003 έως και σήμερα στο ∆ήµο Αλεξάνδρειας έχει καθιερωθεί κάθε Οκτώβρη η διοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ. Από την πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Τόση που τελικά η “Γιορτή της Πίτας” έγινε παράδοση που μετράει ήδη 11 χρόνια.

Πρόκειται για µια εκδήλωση στην οποία συµµετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής του Ρουµλουκιού τα µέλη των οποίων παρασκευάζουν παραδοσιακές πίτες και στη συνέχεια τις προσφέρουν στους πολίτες που παρευρίσκονται και συµµετέχουν. Ακολουθεί µουσική εκδήλωση µε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ" - ΝΑΟΥΣΑ

2016  6  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Περίπου 80 κρητικές οικογένειες ζουν στο Νομό Ημαθίας και τα άτομα, που κάθε χρόνο σμίγουν και διασκεδάζουν στην γιορτή τσικουδιάς ξεπερνούν τα 300.

Η γιορτή τσικουδιάς ξεκίνησε σε στυλ παρέας, αλλά σιγά-σιγά, επειδή άρεσε και στους ντόπιους , εξελίχθηκε σε εκδήλωση με πολύωρο – από το πρωί μέχρι το βράδυ – κρητικό γλέντι.

sites.google.com/site/imakrhtikoi/home

"ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ"

Τo Φεστιβάλ περιλαμβάνει πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας σε διάφορες κατηγορίες (ανάλογα με την ηλικία του διαγωνιζόμενου), σεμινάρια κιθάρας για αρχάριους κιθαριστές, master classes, ρεσιτάλ, συναυλίες, διαλέξεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις (την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα).

 

"ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ"

Μία εβδομάδα «γεμάτη θέατρο», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Δεκάδες νέοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες παίρνουν μέρος στη μεγάλη αυτή γιορτή, που απευθύνεται κυρίως σε νέους, με καθημερινές παραστάσεις, συζητήσεις στο φουαγιέ, σεμινάρια, bar theatre κ.ά. (την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη).

"ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΑ"

Κάθε Σεπτέμβριο η 'Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών' οργανώνει τα 'Ημαθιώτικα'. Περιλαμβάνουν λαϊκούς χορούς, ομιλίες, αγώνες και παραστάσεις που δίνει το Μακεδονικό Θέατρο.

"ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΚΕΔΡΩΝ" - ΦΥΤΕΙΑ

Στις 23 Δεκεμβρίου (προπαραμονή Χριστουγέννων) στις 12 το βράδυ με συμμετοχή πολλών επισκεπτών από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

"ΜΕΛΙΚΙΩΤΙΚΑ" - ΜΕΛΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη και στην πλατεία του δημαρχείου οι τριήμερες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Μελικιώτικα, οι οποίες διοργανώνονται με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Μελίκης και τη συμβολή του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης.

"ΝΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ" - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΑ

Ο Δήμος Νάουσας και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας (ΔΗ.ΠΟ.Ν.), διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι, το Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου «Νότες στις πηγές».

Πρόκειται για ένα νέο πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2003 και αποτελεί ήδη, ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός της Μακεδονίας

"ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" - ΝΑΟΥΣΑ

Οι εκδηλώσεις αυτές θεσμοθετήθηκαν το 1996, στην επέτειο των 10 χρόνων που η πόλη της Νάουσας ανακηρύχθηκε «Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου» με πρωτοβουλία του O.I.V. (Διεθνές Γραφείο Αμπέλου Και Οίνου) και εντάχθηκαν στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Από τότε, κάθε χρόνο, την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που συνδέουν την παραγωγή με την παράδοση και έχουν πολυποίκιλους στόχους.

"ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ" - ΝΑΟΥΣΑ

Την Κυριακή του Θωμά εορτάζεται η επέτειος της καταστροφής της πόλης, της σφαγής των ναουσαίων και η θυσία των γυναικών της Νάουσας τον Απρίλιο του 1822. Για τους αγώνες και τις θυσίες της στους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες του 1822 από τον τουρκικό ζυγό η Νάουσα χαρακτηρίσθηκε ως Ηρωική Πόλη με το από 3/9/1955 Διάταγμα.

"ΦΙΛΙΠΠΕΙΑ" - ΒΕΡΓΙΝΑ

Οργανώνονται από το Σύλλογο μελέτης και διάδοσης του Ελληνικού λόγου με συμμετοχή του Δήμου