ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Το 1982 ιδρύεται ο "Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου" με πρωταρχικό σκοπό την μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του, την ενθάρρυνση και υποστήριξη ερευνών για την συμπλήρωση των γνώσεων επάνω στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση.
Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο σύλλογος παρουσίασε αξιόλογο έργο και η πορεία του είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία του Ιστορικού Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη.

Τον Μάιο του 2013 ο "Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου" μετονομάζεται σε "Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης"

Το τριώροφο κτίριο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Λ. Δημοκρατίας 335, απέναντι από το Δημαρχείο.
Η ανέγερση του Μουσείου πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές συμπολιτών μας, καθώς και στην παραχώρηση οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού.


Το μουσείο έχει συνολικό εμβαδόν 700 τ.μ. τα οποία αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα.

Συλλογές

Πίνακες
Το Μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή πινάκων ζωγραφικής κυρίως από καλλιτέχνες της περιοχής μας. Επίσης, φιλοξενείται για λογαριασμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ένα μεγάλο μέρος του έργου της σημαντικής ζωγράφου Χαρίκλειας Χατζησάββας- Φωτίου.

Βιβλιοθήκη
Υπάρχει συλλογή περίπου 1.000 βιβλίων τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο στην ιστορία της πόλης αλλά και της Θράκης γενικότερα.

Αρχεία- Αντικείμενα
Ταυτόχρονα με τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης έχει συλλεχθεί ένα πλούσιο αρχειακό υλικό που αποτελείται από φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά και παλιά αντικείμενα. Όλα αφορούν στην ιστορία της πόλης και είναι αρχειοθετημένα και ψηφιοποιημένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό αυτό εμπλουτίζεται συνεχώς με την προσκόμιση υλικού από τους συμπολίτες μας.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΕΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Η Συλλογή της Ελένης Φιλιππίδη που παραχωρήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για να εκτεθεί, περιλαμβάνει 1500 περίπου υφασμάτινα αντικείμενα που 

χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή των Σαρακατσάνων της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας ως τη δεκαετία του 1960 που οι Σαρακατσάνοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε περιοχές της Θράκης, εγκαταλείποντας το νομαδικό βίο όχι όμως και την κύρια επαγγελματική τους ενασχόληση με την κτηνοτροφία μικρών ζώων (αιγοπρόβατα). Τα αντικείμενα αυτά είναι τμήματα ενδυμασιών ανδρικών, γυναικείων, παιδικών, στρωσίδια του καλυβιού και αργότερα του σπιτιού, καλύμματα και εξαρτήματα των ζώων που χρησιμοποιούνταν στις μετακινήσεις, μέσα μεταφοράς (δισάκια, τορβάδες, σακκιά ) προσαρμοσμένα στις ανάγκες της νομαδικής ζωής του συγκεκριμένου πληθυσμού αλλά και υφαντά είδη για τις επαγγελματικές τους ασχολίες. Όλα τα αντικείμενα αυτά εκπονήθηκαν από τις ίδιες τις Σαρακατσάνες με δεξιοσύνη και καλαισθησία που προκαλεί εντύπωση και στις μέρες μας. Η τεχνική αρτιότητα των χειροποίητων υφαντών, η ποικιλία των σχεδίων και η αρμονία των πλεκτών, η λεπτολόγα και τόσο καλαίσθητη εκτέλεση των κεντητών γοήτευσαν την Ελένη Φιλιππίδη η οποία συγκέντρωσε υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γυναίκες φορείς μιας μακραίωνης παράδοσης. Στις μέρες μας και παρά την τεχνολογική πρόοδο, τα δημιουργήματα αυτά που απαιτούν γνώση, ψυχή και πολύ μόχθο εξακολουθούν να γοητεύουν. …

Μόνιμη έκθεση με την Ιστορία της πόλης

Το Ιστορικό Μουσείο ολοκλήρωσε τη μόνιμη έκθεσή του που αφορά στην ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή, όπως και ενότητα για τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.

Η έκθεση αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών και εθνικών και τοπικών φορέων, (Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ΕΛΙΑ–ΜΙΕΤ κ.α.)

Η έκθεση και το περιεχόμενο των συλλογών του μουσείου είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας πολλών συντελεστών και ολοκληρώθηκε με την προγραμματική σύμβαση των φορέων Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου, Υπερνομαρχίας Ροδόπης Έβρου και αποτελεί την απαρχή μιας νέας φάσης της δραστηριότητάς μας.

 

Λ. Δημοκρατίας 335
Aλεξανδρούπολη
68100
http://www.ismo.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
25510 28 926
25510 28 926