ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΣΚΟΥΦΑ"

Βρίσκεται στην οικία Γαρουφαλλιά και πολλά από τα αντικείμενα που εκθέτει αποτελούν ευγενική προσφορά του ίδιου, όπως εξάλλου και το ίδιο το κτίριο. Φιλοδοξία των διοργανωτών του μουσείου είναι να βλέπει κανείς κομμάτια της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού την πόλης μας. Πιο συγκεκριμένα:
Αφιέρωμα στον αρχιεπίσκοπο Ξενόπουλο. Εκτίθενται: 1) Αρχιερατική στολή. 2) εγκόλπιο 3) Εικόνες 4) Βιβλία και χειρόγραφα 5) Φωτογραφίες.
Αφιέρωμα στο Καραπάνο: 1) Επίσημες στολές 2) Παράσημα
Ζωντανή αναδρομή στην μάχη του Γριμπόβου, το 1912 μέσα από τα εξής εκθέματα: 1) Ξίφη 2) Φωτογραφίες 3) Προσελάνινα πιάτα με θέματα από την ελληνική επανάσταση 4) Έγγραφα επίσημων αρχών όπου σχολιάζεται η μάχη
Εκτενές αφιέρωμα στον αείμνηστο Γαρουφαλλιά, πολιτικό και ευεργέτη του τόπου μας. 1) Πλούσιο φωτογραφικό υλικό 2) Το γραφείο του 3) Προσωπικά αντικείμενα( πιστόλι, σετ γραφείου αναπτήρας, ξίφος κ.α.) 4) Παράσημα 5) Εύσημες Μνείες κ.α.
Αναδρομή στην μάχη του Κομμένου 1943: 1) Στρατιωτικές στολές 2) Όπλα και πυρομαχικά της εποχής 3) Φωτογραφίες 4) Παράσημα των στρατιωτών που πέσανε στην μάχη αυτή 5) Γραπτά αφιερώματα στο γεγονός
Ζωντανή αναπαράσταση γραφικού δρόμου της Άρτας
Αναπαράσταση αστικού σπιτιού της πόλης μας( τα έπιπλα και τα αντικείμενα που κοσμούν τον χώρο είναι δωρεές του Γαρουφαλλιά) 1) Κομμός 2) Μπουφές με: α) έξοχα κρυστάλλινα ποτήρια β) προσελάνινα σερβίτσια εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης αξίας γ) ποικίλα αντικείμενα οικιακής χρήσης 3) Περίτεχνος καθρέφτης 4) χρυσό σαμοβάρι 5) τραπέζι και καρέκλες κ.α.
Αναπαράσταση του χοροδιδασκαλείου Παλάντζα που ιδρύθηκε στην Άρτα το 1912
Σκηνές της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης μας στις αρχές του 19ου αι. που ξεπηδούν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του μουσείου.
Αφιέρωμα στο αγροτικό ζήτημα που απασχόλησε και συντάραξε τον τόπο μας.
Γραφική αναπαράσταση του γεφυριού της Άρτας( κάνει το πέρασμα του επισκέπτη από την μια αίθουσα του μουσείου στην άλλη "περιπέτεια" και τονίζει την αλλαγή του κλίματος). Στον ίδιο χώρο εκτίθεται και ένας από τους πρώτους χάρτες του Ελληνικού κράτους.
Ράσα και ξύλινη προσωπογραφία του Μάξιμου Γραικού
Αφιερώματα στους Νεομάρτυρες του τόπου μας: Παρθένιο επίσκοπο Ραδοβυζίων και Ζαχαρία
Ζωνάρι και πιστόλα του στρατηγού Γ. Καραϊσκάκη
Προσωπικά αντικείμενα του Φιλικού Σκουφά
Αναπαράσταση της κατάληψης της Άρτας από τους Τούρκους εισβολείς. 1) Μπαϊράκια 2) Γιαταγάνια 3) Πάλες 4) Όπλα 5) Σαρίκι του Φαϊκ πασά
Χειρόγραφα και έγγραφα της τουρκικής αρχής καθώς και φιρμάνια του Σουλτάνου.
Δεν είναι δυνατών να κλείσουμε την περιγραφεί του μουσείου χωρίς να αναφέρουμε τον γραφικότατο και ολάνθιστο κήπο που κοσμεί το κτίριο.

http://www.arta.gr/