ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ

antimaxeia2Το Λαογραφικό μουσείο στην Αντιμάχεια, βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, σχεδόν απέναντι από το Παραδοσιακό Μύλο. 

Το μουσείο, το οποίο αποκαλείται και "Πέτρινο Αντιμαχιώτικο Σπίτι" στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι, τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα στην Κω. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται διάφορα εργαλεία, παραδοσιακά έπιπλα και παλιές συσκευές.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τα σπίτια της γύρω περιοχής. Στο μουσείο υπάρχει δωμάτιο με αργαλειούς και δωμάτιο για την κατασκευή ψωμιού. Δίπλα ακριβώς υπάρχει κοτέτσι και στάνη για τα γουρούνια.

Ένα σπίτι – αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σπιτιού των αρχών του 20ου αι, χτισμένο το 1980, το παραδοσιακό σπίτι Αντιμάχειας ( Λαογραφικό μουσείο Αντιμάχειας ) μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή όπου η ζωή των ανθρώπων αλμύριζε από τον ιδρώτα τους και ομόρφαινε από τα μικρά και ανθρώπινα.

antimaxeia1Όλο ισόγειο, χτισμένο με πέτρα, το Αντιμαχιώτικο σπίτι απαρτίζεται από το «καλό σπίτι», εκεί που φιλοξενούνταν οι χαρές, το στάβλο, τον αργαλειό και το φούρνο που παρασκεύαζαν το ψωμί τους, και το υπνοδωμάτιο με την κουζίνα, ύπνος και μαγείρεμα μαζί.

Μια εποχή τόσο κοντινή χρονικά, φαντάζει ωστόσο μακρινή μέσα από τα παραδοσιακά εργαλεία, τις στολές, τα μουσικά όργανα και τις φωτογραφίες.

http://www.kos.gr

www.kos4all.com