ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΓΓΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ) - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Το «Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που εδώ και δέκα χρόνια περίπου, υπηρετεί με συνέπεια τον πολιτισμό του τόπου μας. Περιλαμβάνει στη συλλογή του αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των Θρακών, σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, καταγραφές - βίντεο και μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη. Σκοπός του Μουσείου είναι να αποτελέσει ένα κέντρο γνωριμίας με τον άγνωστο - εν πολλοίς - πλούτο και την ομορφιά της θρακικής παράδοσης, ένα κέντρο έρευνας και πνευματικής δημιουργίας, που οραματίζεται και εμπνέεται από την αρχέγονη μνήμη και συμφιλιώνει το παλιό με το καινούργιο, τη σύγχρονη πραγματικότητα με τη λαϊκή παράδοση.
Το μουσείο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους κατοίκους της Θράκης, αλλά και για τους επισκέπτες στην περιοχή, ενώ ήταν, είναι και θα είναι ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας και προβολής του θρακικού πολιτισμού, χώρος έρευνας, μελέτης και πνευματικής δημιουργίας.

Το Μουσείο στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο νεοκλασικό του 1899 (οδός 14ης Μαΐου 63, τηλ. 36663). Τα εκθέματα - καλύπτουν την περίοδο από τα τέλη του 17ου ώς τις αρχές του 20ού αι. - αφορούν την ενδυμασία, το λατρευτικό κύκλο, την προβιομηχανική διατροφή και τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Το Μουσείο - στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται σουσαμοτριβείο και βαφείο - παρέχει πληροφοριακό υλικό και διαθέτει αίθουσα προβολής βίντεο.