ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ

Το Λαογραφικό Μουσείο Πέλλας βρίσκεται στην οδό Ταβουλάρη αρ. 22 στην Πέλλα δίπλα στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1867). Το μουσείο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2006 και η είσοδος σε αυτό είναι δωρεάν...

Στεγάζεται σε κτήριο του 1937 χτισμένο με ντόπια ασβεστολιθική πέτρα. Πρόκειται για μία διώροφη κατασκευή με εξωτερική σκάλα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως κοινοτικό κατάστημα κατά τα έτη 1937-1991.

Κατά τα έτη 1938 - 1944 στέγασε την πρώτη αρχαιολογική συλλογή του εξέχοντος αρχαιόφιλου δασκάλου Παύλου Χαρτομαζίδη, η οποία εκλάπη από τους Γερμανούς το 1944.  Κατά διαστήματα στέγαζε τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας, το νηπιαγωγείο, τα γραφεία του τοπικού σώματος προσκόπων και το αγροτικό ιατρείο. Το  κτίριο παραχωρήθηκε από τον  Δήμο Πέλλας στο Μορφωτικό Όμιλο Πέλλας, ο οποίος με την εθελοντική εργασία των μελών του το αναστήλωσε και το μετέτρεψε σε λαογραφικό μουσείο.

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στις τέσσερις αίθουσες και την αυλή αποτελούν δωρεές κατοίκων της Πέλλας.  Στους τρεις χώρους του ισογείου εκτίθενται κυρίως γεωργικά εργαλεία και κατασκευές γεωργικών μηχανημάτων μικρότερης κλίμακας που δημιούργησε με πολύ κόπο και μεράκι ο συνταξιούχος κάτοικος της Πέλλας, κ. Ματσούκας Γεώργιος, καθώς και εργαλεία από επαγγέλματα όπως του τσαγκάρη, του μπακάλη, του ξυλουργού, του κεραμοποιού και του μαραγκού. Στους τρεις χώρους του ορόφου εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές (Μακεδονίας, Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας), ένας αργαλειός και χειροποίητα παιδικά παιχνίδια. Έγγραφα και βιβλία συμπληρώνουν το υλικό της συλλογής. Στην επόμενη αίθουσα το παραδοσιακό τζάκι και τα δεκάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης αναπαριστούν την προπολεμική περίοδο στην Πέλλα και ανακαλούν στη μνήμη τις οικογενειακές ιστορίες της Πέλλας. Επίσης, εκτίθεται η συλλογη αντικειμένων της δωρήτριας της βιβλιοθήκης και πινακοθήκης της Πέλλας κας Έλλης Μισιρλή Μακαρόνα.   

Για την επίσκεψη σας στο Λαογραφικό Μουσείο Πέλλας καλέστε τα τηλέφωνα: 2382032655, 2382032420, 6977801581,  6972713165