ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

varnavamarkerTo Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα ιδρύθηκε το 2002.

Η βασική μονάδα οργάνωσης των τότε δραστηριοτήτων η οικία, αποτυπώνεται σε όλους του χώρους του Μουσείου. Η συλλογή του αποτελείται από πέντε χιλιάδες εκθέματα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να περιεργαστούν σημαντικό μέρος των εκθεμάτων.

Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένη αγροτική δίπατη κατοικία του 19ου αιώνα, με παραδοσιακό πατητήρι, με ξυλόφουρνο, με κατώι, με ανώι, αίθουσα αργαλειού, με λαχανόκηπο και την μεγάλη παραδοσιακή αυλή.

Είναι ένας χώρος περίπου 2 στρεμμάτων πολυθεματικός και ταυτόχρονα πολυλειτουργικός.

Στο ανώνι κατασκευής 1820 στεγάζεται η αναπαράσταση κατοικίας

Στο κατώι κατασκευής 1820 στεγάζεται ο αργαλειός με όλα τα σύνεργα για την κατεργασία του μαλλιού καθώς και η αποθήκη των τροφίμων και οικιακών σκευών, βαρέλια κρασιού και λαδιού.

Στην αυλή του Μουσείου βρίσκεται το πατητήρι που περιλαμβάνει τα εργαλεία καλλιέργειας του αμπελιού καθώς και τα αντικείμενα που σχετίζονται με την μεταφορά των σταφυλιών (κάρο με κοφύνια κ.λ.π.).

Ο παραδοσιακός φούρνος με τα σύνεργα ζημώματος και ψησίματος.

Αίθουσα αγροτικών εργαλείων.

Ακόμα υπάρχει άίθουσα με παραδοσιακές φορεσίες, υφαντά, κεντήματα, κοσμήματα και νομίσματα βιβλία και χειρόγραφα.

Το μουσείο επίσης διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περασμένων αιώνων, μερικώς ψηφιοποιημένο καθώς και πλούσια συλλογή από έρευνες όπως καταγραφή ηθών και εθίμων της Βόρειας Αττικής.

Επίσης στην παραδοσιακή αυλή του μουσείου υπάρχει πλούσια βλάστιση με δέντρα και φυτά της Ελληνικής γης καθώς και μόνιμη καλλιέργεια λαχανικών.

Συντάκτης Κατσίκης Πέτρος, Διευθυντής

 

Ανδρούτσου 7, Βαρνάβας, Τ.Κ. 19014, Μαραθώνας (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 22950 97811, +30 22950 97870
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 - 14.00
Κυριακή: 10.00-13.00

Σάββατο κλειστά

http://odysseus.culture.gr