ΝΑΥΤΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΘΑΚΗΣ

Laografikoithakis

Το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ιθάκης, στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που κατασκευάστηκε τον Νοέμβριο του 1923, δωρεά του Ιθακήσιου εφοπλιστή Γεωργίου Δρακούλη.
    Διέθετε τρεις ηλεκτρομηχανές και τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το Βαθύ και το Περαχώρι μέχρι το 1967, εκτός από το 1941-1945 όπου οι ξένοι κατακτητές διέκοψαν τη λειτουργία του...

Από τότε η Ιθάκη τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα από την Κεφαλονιά.

Αργότερα το κτίριο αυτό περιήλθε στο Δήμο Ιθάκης και μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναστηλώθηκε και αναπαλαιώθηκε.

Το 'Ναυτικό -  Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης' είναι Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ιθάκης και συστάθηκε στις 30 Ιουνίου 1997.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα πλήθος εκθεμάτων, που ξεπερνούν τα 1500, μεταξύ των οποίων είναι μια πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφιών των αρχών του αιώνα μας, συλλογή από πίνακες καραβιών Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα, στολές , έγγραφα και βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου, καθώς και άλλα τεκμήρια από την πλούσια ναυτική ιστορία της Ιθάκης.

Επίσης περιλαμβάνει χάλκινα, μπρούτζινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, κοσμήματα, παλαιά εργαλεία, χαρακτηριστικά αντικείμενα διαφόρων επαγγελμάτων, έπιπλα αστικής τάξης του νησιού, μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, παραδοσιακές στολές της Ιθάκης και εξοπλισμό και κατασκευές της κλωστικής και υφαντικής τέχνης, αγροτικό εξοπλισμό, εργαλεία υφάνσεως, εκκλησιαστικά είδη, κοσμήματα, γραμματόσημα, μουσικά όργανα κλπ.

Το 1996 ενέταξε στη συλλογή του μια σειρά από χαλκογραφίες του J.H.W. TISCHBREIN( 1751-1829) με μορφές του Ομήρου, προσφορά του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών. 
Σκοπός του Μουσείου είναι ο καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων για τη διατήρηση, διάδοση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Ιθάκης και συγκεκριμένα: 

  • η ανεύρεση, η διάσωση, η συντήρηση, η καταγραφή και παρουσίαση των αντικειμένων που αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες μιας άλλης εποχής που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό του νησιού μας καθώς και η διαφύλαξη και προβολή της λαϊκής μας παράδοσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και της αξιόλογης ναυτικής μας ιστορίας.
  •  Ο συνεχής εμπλουτισμός των εκθεμάτων και των συλλογών του.
  •  Η επικοινωνία και η ανταλλαγή εμπειρίας, τεχνογνωσίας με άλλα μουσεία του είδους του.
  •  Η έκδοση εντύπων, λευκωμάτων και βιβλίων λαογραφικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
  •  Η έκδοση σύγχρονων υλικών πληροφόρησης και προβολής (Video, cd-rom, ταινιών κ.α).
  •  Η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων για την πολιτιστική κληρονομιά, την παράδοση, τη λαογραφία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.α.

Πόροι του είναι επιχορηγήσεις του Δήμου Ιθάκης ή από άλλους φορείς του Κράτους, δωρεές, κληροδοτήματα, μισθώματα, έσοδα από εισητήρια ή διάφορες εκδηλώσεις κλπ.
Διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Το Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ιθάκης βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ.
Ώρες λειτουργίας του μουσείου:
          μέχρι 30 Ιουνίου από 0900 - 1300 εκτός Κυριακής και Δευτέρας.
       Ιούλιο & Αύγουστο από 0930 - 1330 εκτός Δευτέρας.
Το τηλέφωνο είναι: 26740-33398